Σύνδεση συνδρομητών

Τιμωρήστε Παυλόπουλο - Τσίπρα - Καμμένο κ.λπ. για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους!

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 08:12
27 Οκτωβρίου 2015, Θεσσαλονίκη. Υπό το βλέμμα του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανάβει τσιγάρο. Η φωτογραφία είναι από την πλατεία Αριστοτέλους, αλλά η σκηνή επανελήφθη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και μέσα στη Λέσχη.
Φωτογραφία Αρχείου
27 Οκτωβρίου 2015, Θεσσαλονίκη. Υπό το βλέμμα του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανάβει τσιγάρο. Η φωτογραφία είναι από την πλατεία Αριστοτέλους, αλλά η σκηνή επανελήφθη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και μέσα στη Λέσχη.

Εννέα πολίτες και πολίτισσες, οι Σταύρος Γιαννακόπουλος, Παναγιώτης Δημητράς, Michael Huber, Άλκης Ιωαννίδης, Ντίνα Λεγάτου, Γιάννης Μαυρίκιος, Αριστείδης Παρασκάκης, Φώτης Φραγκόπουλος και Ζακλίν Χατζοπούλου κατέθεσαν χθες αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμμένου, του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την πρόσφατη διπλή προκλητική παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου και μάλιστα σε δύο κορυφαίες εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους.  

 

Η πρώτη από τις προαναφερθείσες παραβάσεις ήταν στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του επίσημου γεύματος προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Η δεύτερη ήταν ένα μήνα αργότερα στη συνάντηση πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα δύο γεγονότα καταγράφηκαν στον τύπο και στην αναφορά περιλήφθηκαν δύο σχετικά δημοσιεύματα που ακολουθούν.

Τα αναφερόμενα άτομα συνέστησαν Τμήμα Αντικαπνιστικού Αγώνα στα πλαίσια του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) το οποίο κατέθεσε την αναφορά για λογαριασμό τους.

Σε αυτή υπενθυμίζουν πως, σύμφωνα με το Ν. 3730/2008 όπως έχει τροποποιηθεί με το Ν. 3868/2010, απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες, σοβαρότερες κυρώσεις στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των δημόσιων χώρων που παρά το νόμο επιτρέπουν το κάπνισμα στους χώρους αυτούς και πειθαρχικές κυρώσεις αν οι ως άνω δράστες είναι δημόσιοι λειτουργοί.

Πρόσθεσαν πως είναι γνωστό ότι ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται καταρρακώνοντας το κράτος δικαίου χωρίς να έχει υπάρξει καμιά κύρωση ούτε για το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο ούτε για την παράβαση καθήκοντος των υπευθύνων, περιλαμβανόμενων δημόσιων λειτουργών, για τη μη επιβολή των προστίμων.

Τονίζουν ότι αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη διπλή προκλητική παραβίαση του νόμου από τους αναφερόμενους κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες και μάλιστα σε δύο κορυφαίες εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους που καταγράφηκαν στα συνημμένα δημοσιεύματα.

Με την αναφορά τους αιτούνται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να κάνει κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε να επιβληθούν τα από το νόμο οριζόμενα πρόστιμα και πειθαρχικές κυρώσεις και να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των κατά το νόμο υπευθύνων που παρέλειψαν να επιβάλουν κυρώσεις και πρόστιμα.

Τέλος, παρακαλούν να εκδώσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εγκύκλιο για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που παραβιάζεται ατιμωρητί ακόμα και από δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους στα δικαστήρια της χώρας όλως των βαθμίδων περιλαμβανόμενων και των Ανώτατων Δικαστηρίων, όπως τα αναφερόμενα άτομα γνωρίζουν και από πάμπολλες προσωπικές εμπειρίες.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποφανθεί η δικαιοσύνη αν όλοι οι νόμοι γενικά και ο αντικαπνιστικός νόμος ειδικότερα πρέπει να εφαρμόζονται όπως απαιτείται σε ένα κράτος δικαίου…

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Όταν σπάει το πρωτόκολλο (και ο νόμος)


Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στην οδό Εθνικής Αμύνης 1, στη διάρκεια του επίσημου γεύματος προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Οι στρατιωτικοί με τις επίσημες στολές τους και πλάκα τα παράσημά τους τσούγκρισαν ποτήρια με τον Πρόεδρο (και με τον δήμαρχο Ι. Μπουτάρη), απόλαυσαν το γεύμα τους και όταν το φαγητό τελείωσε συνέβη το απρόοπτο. Ως γνωστόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καπνίζει (κάτι μικρά πουράκια) και πάντοτε τα καπνίζει μετά το φαγητό. Στη Λέσχη Αξιωματικών όμως το κάπνισμα απαγορεύεται (εκ του νόμου, καθ' ότι κλειστός χώρος) και ουδείς έχει τολμήσει τα τελευταία χρόνια να καπνίσει. Έλα όμως που ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης ήθελε και αυτός να καπνίσει, αλλά ούτε αυτός τολμούσε. Και ξαφνικά ανάβει τσιγάρο ο Πρόεδρος. Τον ακολουθεί σχεδόν ταυτόχρονα ο κ. Μπουτάρης. Οι αξιωματικοί κοιτάζονταν μεταξύ τους απορημένα, οπότε τη λύση δίνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης: «Να καπνίσουμε και εμείς για να μη φέρουμε τον Πρόεδρο σε αμηχανία. Να μη φαίνεται ότι καπνίζει μόνο αυτός» είπε εμπιστευτικά στους στρατιωτικούς. Δεν γνωρίζω αν αυτό το εξέλαβαν οι αξιωματικοί ως στρατιωτική διαταγή, αλλά η αίθουσα έγινε αμέσως... ντουμάνι. Σαν να έριξαν στη Λέσχη... καπνογόνο!


Το Βήμα 28/10/2015 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=749313

 

 

[Μικροπολιτικός] Πυκνοί καπνοί στο Προεδρικό Μέγαρο


Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια. Ευτυχώς αυτό δεν ίσχυσε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, παρά το γεγονός ότι έμειναν για πολλές ώρες εκεί κλεισμένοι οι πολιτικοί αρχηγοί.


Ποτά δεν υπήρξαν, παρά μόνο χυμοί, το φαγητό στο διάλειμμα ήταν λιτό, κάτι απλά σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα και ευτυχώς αποφύγαμε τα ξενύχτια.


Όμως οι καπνοί από τα πουράκια και τα τσιγάρα έζωσαν την αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο πρωταθλητής αφού κάπνισε πολλά από τα αγαπημένα του πουράκια. Από αυτόν ζήλεψε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και εκτός από τα τσιγάρα του, κάπνισε και αυτός ένα πουράκι. Πολλά τσιγάρα άναψε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Έτσι μάλλον εξηγούνται και οι βαθιές αναπνοές που έπαιρνε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Πώς ο Τσίπρας άναψε τσιγάρο


«Ποιος θα μου δώσει ένα τσιγάρο; Γιατί με αυτά που ακούω, νομίζω πως το χρειάζομαι» είπε με μια δόση χιούμορ ο Πρωθυπουργός καθώς η συζήτηση όδευε προς το τέλος της. Του το κέρασε ο Λεβέντης και παρά το γεγονός πως ο Αλέξης δεν καπνίζει, αυτό το τσιγάρο έδειξε να το απολαμβάνει!


Την όλη κατάσταση δεν άντεξε ο μη καπνιστής επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος και απευθυνόμενος προς τον Παυλόπουλο είπε: «Πρόεδρε, εγώ δεν έχω πρόβλημα που καπνίζετε, απλώς επιτρέψτε μου να ανοίξω το παράθυρο», όπως και έπραξε. Για την ακρίβεια, άνοιξε το παράθυρο ασφαλείας. Πάντως, όπως με διαβεβαιώνουν, ο Σταύρος δεν προσπάθησε να αποδράσει από την πολύωρη σύσκεψη. 

Τα Νέα 30/11/2015 http://www.tanea.gr/PrintArticle/?article=5315200

 

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

2 σχόλια

Είναι ντροπή για την Ελλάδα που στο παρελθόν είχε δόσει τα φώτα του πολιτισμού σε άλλες χώρες. Ημουν στη Λίμα του Περού τον Μάρτιο και μου έκανε εντύπωση που δεν είδα σχεδόν κανένα να καπνίζει σε κοινούς χώρους. Ειναι τριτόκοσμος και έχουν βεβαίως άλλα προβλήματα, αλλά τους ευχαριστώ που δεν με έπιασε ο βήχας όπως στην Ελλάδα μας. Πρέπει να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου. Νην κάθεστε έτσι. Κάνετε κάτι.

Παπακωνσταντίνου, Ελένη
Παπακωνσταντίνου, Ελένη
19 Απρ 2016, 12:04

Oύτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που οι "πρώτοι" άνδρες αυτής της πολιτείας δεν θα σταθούν στο ύψος τους, αλλά θα παραβούν τον νόμο που οι ίδιοι θα έπρεπε πρώτοι να σέβονται.
Σημειωτέον: μάλλον είμαστε η μόνη χώρα που δεν κατάφερε να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.
Μάλιστα, στην Ευρώπη το τσιγάρο είναι ... out. Στην Ελλάδα είναι must για τα δωδεκάχρονα και βγάλε.
Ας πάνε να τους ασφαλίσουν οι ασφάλειες υγείας...
Είναι και υπεραφαίμαξη για τα οικονομικά της οικογένειας... Βλέπεις πολλούς που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν να φάνε (ή να πληρώσουν το ενοίκιο, το ρεύμα κλπ), αλλά το κάπνισμα... αμείωτο. Κι ας μην εργάζονται (οι ίδιοι). Επεξεργάζονται άλλους (γονείς, συγγενείς...)!

Γ. Π.
Γ. Π.
13 Ιαν 2016, 06:01

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.