Σύνδεση συνδρομητών

Ο Μισέλ Ουελμπέκ στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του Books' Journal

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 23:38
Ο Μισέλ Ουελμπέκ από τον Αλέκο Παπαδάτο.
Αλέκος Παπαδάτος
Ο Μισέλ Ουελμπέκ από τον Αλέκο Παπαδάτο.

Στον Μισέλ Ουελμπέκ, αλλά και στην ισλαμιστική τρομοκρατία και τους τρόπους αντίδρασης του δυτικού κόσμου  είναι αφιερωμένο το νέο χριστουγεννιάτικο τεύχος, 61, του Books’ Journal, που κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.  

Αμφιθυμία προκαλεί το έργο του Μισέλ Ουελμπέκ, αμηχανία, ενδεχομένως εχθρότητα, όμως αδιαφορία ποτέ. Είναι ο μόνος σύγχρονος γάλλος συγγραφέας που απεικόνισε τόσο απροκάλυπτα την ανθρώπινη κατάσταση στην κενωμένη από νόημα σύγχρονη μορφή της, και τον δυτικό κόσμο στην οδυνηρή του απομάγευση.  Με τη χλευαστική βαναυσότητα ενός Σελίν στις πιο εκδικητικές του σελίδες, αλλά δίχως την παθιασμένη του δριμύτητα, αφού το κεντρί του Ουελμπέκ στομώνει γρήγορα από ακηδία, ο «πιο μισητός» ίσως σύγχρονος γάλλος συγγραφέας ξεδιπλώνει τον πεσιμισμό του σαν να πλαταγίζει ένα ηθικιστικό μαστίγιο. Ο Ουελμπέκ είναι ηθικός συγγραφέας: έστω και μέσα σε παρενθέσεις, προβάλλει ένα όραμα για το δέον. Ο κυνισμός, η ιερόσυλη βαναυσότητά του δεν είναι παρά απατηλά τεχνάσματα. «Η βλασφημία ενεργεί όπως ένας ορός που επισπεύδει την κρίση», έγραψε ο Βλαντιμίρ Ζανκελεβίτς. Ο Ουελμπέκ, από την πλευρά του, πιστεύει στη γονιμότητα της καταστροφής. Αφήνοντας τις σελίδες του να διαποτιστούν από τη θειώδη αποφορά του κακού, είναι σαν να ελπίζει πως το κακό θα αυτοαπαλειφθεί μέσα από την ομοιοπάθεια του υπερθεματισμού και του σκανδάλου. Θέλει να φτάσει στα άκρα της ανοσιουργίας, ώστε να εμβολιαστεί εναντίον της. Η αναισχυντία του είναι μια αθωότητα που ποθεί τόσο απελπισμένα τον εαυτό της, ώστε αντιστρέφεται από απελπισία...

Τα παραπάνω είναι η εισαγωγή της Κατερίνα Σχινά στο αφιέρωμα του Books’ Journalστον Μισέλ Ουελμπέκ, με αφορμή (κυρίως) την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου του Υποταγή (Βιβλιοπωλείον της Εστίας) αλλά και την επίθεση των τζιχαντιστών τρομοκρατών στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου.

Εκτός από την Κατερίνα Σχινά, γράφουν ακόμα η Καρολίνα Μέρμηγκα, ο Δημήτρης Σκάλκος και ο Λάκης Δόλγερας.

Στο τεύχος, υπάρχει επίσης κριτική (από τον Σπύρο Πανταζή) του νέου βιβλίου της Σώτης Τριανταφύλλου (Πλουραλισμός. Πολυπολιτισμικότητα, Ενσωμάτωση. Αφομοίωση. Σημειώσεις για τη Σύγχρονη Ανοιχτή Κοινωνία), καθώς και το σημαντικό κείμενο αποτίμησης και κατάταξης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας «Η επιθυμία να είσαι ένοχος», του Ανδρέα Πανταζόπουλου.

Το τεύχος που κυκλοφορεί, μεταξύ πολλών άλλων, περιέχει και τις επιλογές της συντακτικής ομάδας του για ορισμένα από τα βιβλία που αξίζει να προσέξετε την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.