Το ΕΠΣΕ ανέφερε σε εκείνη την αναφορά την κλωτσιά κατά ανήλικης Ρομνί στην Ακρόπολη η δικογραφία για την οποία είναι ξεχασμένη για δύο χρόνια και δεν ερευνάται ως ρατσιστικό αδίκημα. Ανέφερε επίσης ομοερωτοφοβική επίθεση αστυνομικών που ένα χρόνο μετά είναι επίσης ξεχασμένη και πρόσφατη ομοερωτοφοβική επίθεση πολιτών για την οποία η αστυνομία αρνήθηκε να παρέμβει. Επί πλέον καταγγελλόταν το συνεχιζόμενο παράνομο «εθνοτικό προφίλ» της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος των Ρομά παρά τις διεθνείς συστάσεις, πιθανή παραγραφή μηνύσεων Ρομά για κατά συρροή ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία σε βάρος τους, σχεδόν συστηματική μη συμμόρφωση των αρχών με τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για θρησκευτικό όρκο και για εκπαιδευτικό αποκλεισμό ή διαχωρισμό Ρομά, καθώς και με συστάσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά Σπάτων, όπως και ενδεχόμενο σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ για έργα για καταυλισμούς Ρομά Σπάτων και Ασπροπύργου.
Η αναφορά εκείνη δόθηκε σε άλλο εισαγγελέα επειδή η ειδική Εισαγγελέας απουσίαζε με άδεια! Έκτοτε, στο τρίμηνο που πέρασε, δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη αφού η αναφορά βρίσκεται «στο συρτάρι» του Εισαγγελέα. Το ΕΠΣΕ ζήτησε την παρέμβασή της Εισαγγελέα Αρείου Πάγου ώστε να αφαιρεθεί η αναφορά από τον αδρανούντα εισαγγελέα και να ανατεθεί στην Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την παραγγελία για την άμεση εξέτασή της.
Η νέα αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει εμπλοκή στις απαντήσεις της Ελλάδας στα δύο σημαντικότερα όργανα του ΟΗΕ που εξέτασαν την εφαρμογή από την Ελλάδα των Συμφώνων για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα καθώς και για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2015, στα οποία το ΕΠΣΕ έθεσε τις υποθέσεις αυτές και τις όποιες ενέργειες ή παραλείψεις των ελληνικών αρχών, περιλαμβανόμενης της απουσίας οποιασδήποτε ενέργειας στην αναφορά της 14 Αυγούστου 2015. Προσετίθετο δε πως η Ελλάδα θα εξετασθεί τον Απρίλιο 2016 από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τον Αύγουστο 2016 από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων στα οποία όργανα του ΟΗΕ το ΕΠΣΕ ελπίζει να είναι σε θέση να αναφέρει πως υπήρξε εξέλιξη στην εξέταση της αναφοράς για σειρά αδικημάτων με άμεσο ή έμμεσο ρατσιστικό χαρακτήρα.
Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν τώρα την ευθύνη να αποδείξουν πως το κράτος δικαίου λειτουργεί (και) για Ρομά και ομοερωτικά άτομα και σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Στις 19 Νοεμβρίου 2015, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε την καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
25 Νοε 2015, 11:11