Σύνδεση συνδρομητών

27 οργανώσεις κοινωνίας πολιτών για το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 08:14
27 οργανώσεις κοινωνίας πολιτών για το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

12 LGBTQI+ οργανώσεις και συλλογικότητες και 15 σύμμαχες οργανώσεις και συλλογικότητες δημοσιοποίησαν τη συμμετοχή τους στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και για άλλα θέματα, επισημαίνοντας τα θετικά στοιχεία του και προτείνοντας αναγκαίες βελτιώσεις. Το δελτίο Tύπου ακολουθεί.

 

 

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                       

Τη Δευτέρα 09/11/2015 δημοσιεύθηκε το σχέδιο νόμου, που ετοίμασε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα "ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο www.opengov.gr(http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=6153).

                                   

Ως οργανώσεις και συλλογικότητες χαιρετούμε την κίνηση αυτή. Είναι μια ιστορική στιγμή για την LGBTQI+ Κοινότητα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας φαίνεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου προς τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

                                   

Επίσης, αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργού παρά τις πιέσεις συντηρητικών κύκλων προς το αντίθετο.Η πρόσκληση, που απηύθυνε το Υπουργείο προς τις LGBTQI+ οργανώσεις για συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο και υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει  η ίδια πολιτική και για το νομοσχέδιο για τη θεσμική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, του οποίου η ψήφιση θεωρείται από εμάς εξίσου σημαντική και επιτακτική.

                                   

Παράλληλα, θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε μια συνολική αναθεώρηση του συμφώνου συμβίωσης με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων και όχι μια απλή διεύρυνση του υπάρχοντος, ανεπαρκούς συμφώνου συμβίωσης.

                                               

Τέλος, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση για βελτίωση του ανακοινωθέντος σχεδίου μέσω υποβολής προτάσεων οι οργανώσεις και συλλογικότητες, που συνυπογράφουμε το παρόν Δελτίο Τύπου, ζητάμε τα εξής:

  1. Για το Άρθρο 12: Η παράγραφος 2 του συγκεκριμένου Άρθρου ορίζει πως οι όροι, οι προϋποθέσεις και η έκταση εφαρμογής των διατάξεων του εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν συζύγους θα καθορίζονται από Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργού Εργασίας. Ζητάμε την κατάργηση της παραγράφου 2 του Άρθρου 12 ή την τροποποίηση της, ώστε η αναγνώριση των προϋποθέσεων και της έκτασης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μερών του συμφώνου να μην τελούν υπό την αίρεση της αναγνώρισης και τη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Εργασίας,
  1. Για το Δεύτερο Κεφάλαιο: Προσθήκη Άρθρου στο Δεύτερο Κεφάλαιο που καταργεί το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ορίζει διαφορετικά όρια συναίνεσης σε σεξουαλική επαφή μεταξύ δύο ανδρών. Πρόκειται για παράλογη διάκριση που αποτελεί πάγιο αίτημα της LGBTQI+ κοινότητας,
  2. Για το Άρθρο 11: Ο νόμος έχει προβλέψει γονική μέριμνα μόνο στην περίπτωση γέννησης τέκνου κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης και όχι στην περίπτωση παιδοθεσίας. Τέλος,
  1. Για το Άρθρο 9: Το Άρθρο 9 ορίζει το τεκμήριο πατρότητας. Ζητάμε αλλαγή του Άρθρου, ούτως ώστε η φράση "τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο" να επαναδιατυπωθεί ως εξής:  "τεκμαίρεται ότι έχει γονείς τα μέρη του συμφώνου". Η έμφυλη διατύπωση στο Άρθρο αυτό, εκτός του ότι προκαλεί δυσκολίες στην γονεϊκότητα για τα τρανς άτομα (πόσο μάλλον με δεδομένη την έλλειψη θεσμικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου), αποκλείει την αναγνώριση τεκμηρίου γονεϊκότητας σε ομόφυλους/ες συντρόφους.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως μέχρι τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου, συμπεριληπτικού προς ομόφυλα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα στην παιδοθεσία, την ανάδοχη γονεϊκότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τα ομόφυλα ζευγάρια και οι οικογένειες τους θα συνεχίζουν να υφίστανται διάκριση.

Τέλος, θα θέλαμε να συγχαρούμε το Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σύσταση του οργάνου “Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας”, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών.

Οι υπογράφουσες LGBTQI+ οργανώσεις και συλλογικότητες:

- ColourYouth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
- ΟΛΚΕ - Ομοφυλοφιλική & Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
- Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
- Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)
-
AthensPride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
-
ThessalonikiPride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης
- Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση
-
Lesb.Equal
-
Queertrans
-
ThessalonikiRainbowYouth
- ΛΟΑΤ ΑμεΑ
- Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (ΣΠΤΦ) του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

Οι υπογράφουσες σύμμαχες οργανώσεις και συλλογικότητες:

- Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Σύνθεση (
hiv.gr)
- Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
- ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
-
Generation 2.0 R.E.D.
- Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - 'πλειάδες'
- Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
-
Praksis
- Θετική Φωνή
-
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
-
Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών
- Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία
- Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών (Πάτρα)
- Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών (Θεσσαλονίκη)
- ΜΕΤΑδραση


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.