Σύνδεση συνδρομητών

Χέλμουτ Σμιτ, ο μουσικός

Δομίνα Διαμαντοπούλου
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 22:13
Ο Χέλμουτ Σμιτ (1918-2015), στο πιάνο.
DPA
Ο Χέλμουτ Σμιτ (1918-2015), στο πιάνο.

Μέγας στοχαστής και συνάμα άνθρωπος της δράσης, παθιασμένος ρήτορας αλλά και πραγματιστής, ο καγκελάριος τού εφικτού, όχι τού επιθυμητού, εστέτ της εξουσίας, διαχειριστής των κρίσεων, υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ένας εκ των εκδοτών της Zeit, συγγραφέας, μανιώδης καπνιστής, δεινός σκακιστής, αιωνίως ερωτευμένος από την παιδική του κιόλας ηλικία με την Λόκι. Ο Χέλμουτ Σμιτ υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας πολιτικός ανήρ που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των γερμανογαλλικών σχέσεων και καθόρισε την μοίρα της Γερμανίας και εν πολλοίς της Ευρώπης.  Πόσοι γνωρίζουν, ωστόσο, τον μουσικό Χέλμουτ Σμιτ;

Εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης που είχε από παιδί με τη μουσική, ο Χέλμουτ Σμιτ ίδρυσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Άμυνας, με δική του πρωτοβουλία, τη Μεγάλη Μπάντα του Ομοσπονδιακού Στρατού, ενώ και ο ίδιος υπήρξε σπουδαίος πιανίστας και οργανίστας, λάτρης του Μπαχ και του Μότσαρτ. Ο πρώην καγκελάριος μάλιστα, σίγουρος για το μουσικό του ταλέντο, δεν δίσταζε να μοιραστεί την αγάπη του για τη μουσική με το κοινό· είχε ηχογραφήσει δίσκους στους οποίους μαζί με άλλους μουσικούς συμμετείχε ως πιανίστας, ενώ είχε δώσει και ένα κονσέρτο ως σολίστας στη Ζυρίχη το 1983. Στενός του φίλος υπήρξε ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν.   

Ο Χελμουτ Σμιτ δεν αποτέλεσε απλώς ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της Γερμανίας ως πέμπτος καγκελάριος της χώρας, αλλά κατάφερε κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν την αποχώρησή του από την καγκελαρία το 1982 να διατηρήσει το φέγγος του ως μέγιστη πολιτική προσωπικότητα της Ευρώπης.

 

LINKS

https://www.youtube.com/watch?v=itdEksckjQ4

https://www.youtube.com/watch?v=Fdn-WC2sFBQ

 

 

 

 

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου. Δημοσιογράφος, εργάζεται στο ξενόγλωσσο τμήμα του Αθήνα 984.

         

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.