Σύνδεση συνδρομητών

Κυβέρνηση στον ΟΗΕ: νόμοι κατά των διακρίσεων

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 11:43
Ο γενικός γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου (πρώτος δεξιά) στη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Centre for Civil and Political Rights
Ο γενικός γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου (πρώτος δεξιά) στη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Εξαγγελίες για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και κατάργηση του νόμου για τη βλασφημία βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ανθρώπινων Δικιωμάτων, ο οποίος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στον ΟΗΕ.

 Ο γενικός γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αιφνιδίασε την περασμένη Τρίτη και με την καταληκτική του παρέμβαση. Αντί για τις συνηθισμένες τετριμμένες γενικότητες έκανε μια λακωνική παρέμβαση εξαγγέλλοντας σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις κατά τους επόμενους μήνες:[1]

 

Θα επεκτείνουμε το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και θα αναγνωρίσουμε νομικά την ταυτότητα φύλου. Θα καταργήσουμε επίσης απαρχαιωμένες ποινικές διατάξεις όπως η παρά φύση ασέλγεια (άρθρο 347 ΠΚ) και η βλασφημία (άρθρα 198 και 199 ΠΚ).

 

Λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τη μη αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και ειδικότερα για τη συνεχιζόμενη μη εγγραφή μειονοτικών τουρκικών και μακεδονικού σωματείων, ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ευάγγελος Ξηνταρόπουλος δήλωνε κοφτά πως θα τροποποιηθεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ώστε να εκτελεστούν οι καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και του Συλλόγου Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόπειρα τροποποίησης είχε γίνει παλαιότερα αλλά αποσύρθηκε μετά από εθνικιστικό παραλήρημα στη Βουλή…                                            Αξίζει να σημειωθεί πως και η εναρκτήρια δήλωση του Κωστή Παπαϊωάννου την προηγούμενη ημέρα[2] επίσης απείχε παρασάγγες από τις συνηθισμένες αμυντικές δηλώσεις των προηγούμενων επικεφαλής αντιπροσωπειών σε Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αφού περιείχε αυτοκριτική για τα προβλήματα στην Ελλάδα καθώς ενώ ανήγγειλε πως, για πρώτη φορά στην ιστορία προσθέτω, η Ελλάδα σήμερα έχει υποβάλει όλες τις εκθέσεις στις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ καλύπτοντας πολύχρονες καθυστερήσεις, ειδικότερα για τη δυσκολότερη έκθεση, αυτή προς την Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων,[3] χωρίς αυτή τη φορά να ισχυρισθεί η Ελλάδα στην Επιτροπή αυτή, όπως είχε κάνει το 2009, πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ναζιστικές οργανώσεις...[4]

Η δέσμευση ενώπιον του ΟΗΕ ουσιαστικά λειτουργεί ως πίεση στο εσωτερικό εθνικιστικο-αντιδραστικό μέτωπο που φέρει την ευθύνη για το ότι όλα αυτά δεν έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια με κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβλεψη μου είναι πως η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, η κατάργησης του αδικήματος της παρά φύση ασέλγειας και ίσως η αναγνώριση ταυτότητας φύλου θα περάσουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα από την κατάργηση του αδικήματος της βλασφημίας (για το οποίο θα αντιδράσει η Εκκλησία) και τη νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση των μειονοτικών σωματείων (που θα βρει μπροστά του το συχνά αδιαπέραστο τοίχο του απομονωτικού εθνικισμού)…


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

1 σχόλιο

Σχόλιο του Κωστή Παπαϊωάννου στον τοίχο του Παναγιώτη Δημητρά "Το κείμενο εστιάζει, ευλόγως, σε ένα μέρος μόνο όσων ειπώθηκαν στη Γενεύη. Φυσικά εκεί τονίστηκε σαφώς πως κάποια μέτρα έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα (πχ σύμφωνο συμβίωσης) ενώ κάποια άλλα δεν έχουν προγραμματιστεί αλλά βρίσκονται υπό εξέταση. Πέραν αυτής της διευκρίνισης, σε γενικές γραμμές μοιάζουν δικαιολογημένες οι εκτιμήσεις στο τέλος του κειμένου."

Π. Δημητράς
Π. Δημητράς
26 Οκτ 2015, 12:10

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.