Σύνδεση συνδρομητών

Ξένος Τύπος: δεύτερη ευκαιρία, ελάχιστος χρόνος

Αλεξάνδρα Βουδούρη
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 13:18
To σημερινό πρωτοσέλιδο της διεθνούς έκδοσης των New York Times.
International New York Times
To σημερινό πρωτοσέλιδο της διεθνούς έκδοσης των New York Times.

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η προσωπική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει το «στοίχημα» της δεύτερης ευκαιρίας, που ζήτησε, παρά τη «μεταστροφή» του, όπως σημειώνεται, σε πολιτικό που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Οι ξένοι αναλυτές, με τα πρώτα κείμενά τους, συμφωνούν στην πλειονότητά τους ότι ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός έχει εξελιχθεί στην πιο δημοφιλή φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής Αριστεράς, γεγονός που θα ενισχύσει ενδεχομένως τα ποσοστά κομμάτων όπως οι Podemos στην Ισπανία, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει χρόνο για χάσιμο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ενδεικτικοι είναι οι τίτλοι και οι σχετικές αναλύσεις σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που παραθέτουμε:

«Ο Τσίπρας δικαιωμένος από την εκλογική νίκη», αναφέρει το BBC. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το αριστερό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε «ξεκάθαρη εντολή» μετά τη νίκη του. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν δύσκολο δρόμο και πως η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση θα έρθει μόνο μέσα από σκληρή δουλειά. Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει πάνω από 35%, αγγίζοντας σχεδόν την πλειοψηφία σε έδρες στη Βουλή, αλλά το κόμμα του Α. Τσίπρα θα συμπράξει με τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες. Η ΝΔ έλαβε 28%. Η Χρυσή Αυγή βγήκε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με ποσοστό 7%. Η συμμετοχή έφθασε στο 55%, πολύ χαμηλότερα από το 63% της συμμετοχής στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πολ Μος, ανταποκριτή του BBC, «περίμεναν νίκη αλλά όχι με τόση διαφορά. [...] Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν οριακή διαφορά με τη ΝΔ, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε άνετα και μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον προηγούμενο κυβερνητικό εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν τελικά άξιζε τον κόπο να ξαναγίνουν εκλογές καθώς η κυβέρνηση, που προέκυψε είναι σχεδόν η ίδια με την προηγούμενη. Αλλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τώρα σε πιο ισχυρή θέση, μετά την απόφασή του να αποδεχθεί μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα μια νέα δανειακή σύμβαση. Είναι πλέον δικαιωμένος από το αποτέλεσμα. Πάντως, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός έχει μπροστά του έναν δρόμο που κανένας δεν ζηλεύει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε νίκη στις ελληνικές εκλογές», αναφέρουν οι Financial Times. O Τσίπρας πάντως προειδοποίησε για τα δύσκολα που έρχονται. Όπως αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε μια ξεκάθαρη νίκη στις εκλογές της Κυριακής, κάτι που απέδειξε ότι ο Α. Τσίπρας τελικά κέρδισε το στοίχημα με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ύστερα από τη συμφωνία για μια νέα δανειακή σύμβαση ύψους 86 δισ. ευρώ. Η νίκη του κ. Τσίπρα ισχυροποιεί τη θέση του ως η πιο διάσημη πολιτική φυσιογνωμία της Αριστεράς στην Ευρώπη, και ίσως ενισχύσει το κόμμα των Podemos στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, καθώς και τον Τζέρεμι Κόρμπιν στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε ότι δεν θα είναι εύκολη η έξοδος από την ύφεση. Η πρώτη του άλλωστε αποστολή ως πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που απαιτούν οι πιστωτές, σε αντάλλαγμα για τη νέα δανειακή σύμβαση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία μετά από την ηχηρή εκλογική του νίκη», γράφει η Wall Street Journal. Η επανεκλογή μπορεί να διαβεβαιώσει πια τις αγορές και τους επικεφαλής της Ευρώπης ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει το Μνημόνιο που έχει συμφωνήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην πρωθυπουργία μετά την «ηχηρή νίκη» του, μόνο που αυτή τη φορά κουβαλάει μία εντολή για επώδυνα μέτρα λιτότητας στα οποία στην προηγούμενη εκλογή του είχε αντισταθεί. Η συνεχιζόμενη δημοτικότητα του κ. Τσίπρα, παρά τα λάθη και τις ανατροπές στην προηγούμενη θητεία του, προϋποθέτει ότι τώρα θα ασχοληθεί και ο ίδιος και το κόμμα του με την υλοποίηση του πακέτου διάσωσης που συμφώνησε με τους ευρωπαίους δανειστές το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι το πακέτο διάσωσης είναι περισσότερο απαιτητικό.

«Μετά την αναταραχή, οι Ελληνες ψηφοφόροι δίνουν μια νέα ευκαιρία στον Α. Τσίπρα» αναφέρουν οι New York Times. Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, που διήρκεσε περίπου τρεις εβδομάδες, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αβέβαιη. Ο χαρισματικός Αλέξης Τσίπρας, ετών 41, δεν μπορούσε να ξεσηκώσει το πλήθος όπως έκανε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν υποσχόταν το τέλος της λιτότητας από τους πιστωτές. [..] Ωστόσο […] αρκετοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι στηρίζουν τον κ. Τσίπρα παρά το γεγονός ότι απέτυχε να αλλάξει τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές. Ανέφεραν, κυρίως ότι αυτό που τους γοητεύει είναι η νεότητά του και το γεγονός ότι δεν ανήκει στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα του παρελθόντος, το οποίο έχει εξυπηρετήσει τα συμφέροντα Ελλήνων ολιγαρχών και όχι των πολιτών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην εξουσία», αναφέρει ο Guardian. Και προσθέτει ότι η συντηρητική ΝΔ παραδέχθηκε την ήττα της από το αριστερό κόμμα του Α. Τσίπρα. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μάχη «στήθος με στήθος» μετά την αποδοχή εκ μέρους του A. Τσίπρα ενός νέου προγράμματος λιτότητας στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αλλά ο χαρισματικός ηγέτης φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία με τα ίδια περίπου ποσοστά που έλαβε τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε ανάλυσή του ο Guardian επισημαίνει ότι «οι εκλογές τελείωσαν, αλλά όχι η οικονομική κρίση». Όπως σημειώνει «στην πραγματικότητα, οι αγορές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την Ελλάδα, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο κ. Τσίπρας γρήγορα ανακάλυψε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με τις υποσχέσεις που έδινε τον Ιανουάριο. Τουλάχιστον πέτυχε έναν στόχο, να παραμείνει στο ευρώ [...] με βαρύ όμως αντίτιμο. [...)] Ο κίνδυνος είναι πως η λιτότητα θα παραμείνει για καιρό και πως η ανακούφιση του χρέους δεν θα είναι τόσο γενναία όσο τουλάχιστον ελπίζει ο κ. Τσίπρας. Θα χρειαστεί ανάκαμψη για την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο υπό τις συνθήκες της νέας δανειακής σύμβασης. Ως αποτέλεσμα, μάλλον δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση για νέα μέτρα περικοπών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα θα γίνει εκ νέου πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους. Θα υπάρξει τότε κουβέντα για νέο, τέταρτο μνημόνιο ή μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Οι εκλογές μπορεί να τελείωσαν, όχι όμως η οικονομική κρίση».

Για θρίαμβο του Τσίπρα στην Ελλάδα κάνει λόγο η Suddeutsche Zeitung η οποία έχει τους εξής τίτλους στο σχετικό ρεπορτάζ: «Αλέξης: αυτός που απογοήτευσε. Οι Έλληνες έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται το δανειακό πρόγραμμα ως εντολή για τον αρχηγό του Σύριζα να το υλοποιήσει. Η Ελλάδα είναι μετά απο αυτές τις εκλογές μία διαφορετική χώρα. Δεν υπάρχει για την Ελλάδα εύκολος δρόμος για την έξοδό από την κρίση. Τώρα αυτό που απαιτείται είναι θέληση για συμμόρφωση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».

«Η Ευρώπη ελπίζει στους “συνετούς” Έλληνες» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allegmeine Zeitung. Τα κράτη μέλη ευελπιστούν ότι μετά από αυτές τις εκλογές, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει με τους πιστωτές της. Ο Τσίπρας πολύ σύντομα θα αναλάβει να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

«H στιγμή της αλήθειας για τον Α. Τσίπρα» είναι ο σχετικός τίτλος της Handelsblatt. η οποία αναφέρει ότι στον Αλέξη Τσίπρα δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα. «Έκανα λάθη», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. «Αλλά, όπως είπε», σημειώνει η εφημερίδα, «με καλή πρόθεση, και γι’ αυτό αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Την έλαβε. Η απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και η ενόχληση για το νέο πρόγραμμα λιτότητας ήταν σίγουρα μεγάλη. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή την αφύπνιση ήταν προφανώς η αποστροφή πολλών ψηφοφόρων προς την επιστροφή στην εξουσία της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, ενός εκ των δύο παραδοσιακών ελληνικών ”συστημικών κομμάτων” τα οποία έφεραν τη χώρα ενώπιον της καταστροφής με την πελατειακή πολιτική και την υπερχρέωση», αναφέρει ο αρθρογράφος και περιγράφει ως θρίαμβο του κ. Τσίπρα το γεγονός ότι «οι επαναστάτες της ακροαριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ [...] απέτυχαν πλήρως» Εκτιμά δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος προς τον αριστερό μεσαίο χώρο. Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «θα έκανε καλά να σχηματίσει έναν κατά το δυνατόν ευρύτερο συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να μην στηριχτεί μόνο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, διότι, έτσι κι αλλιώς, τα δύο αυτά κόμματα θα έχουν μικρή πλειοψηφία για τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση». Προφανώς, ήδη έχει πέσει έξω στην πρώτη πρόβλεψη για το μέλλον.

«Ελλάδα: Ο Τσίπρας ανακοίνωσε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ» αναφέρει ο Monde. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα, αλλά η αποχή ήταν μεγάλη και ξεπέρασε το 40%, σημειώνεται, ενώ αναφέρεται ότι ο Φρανσουά Ολλάντ, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, τον ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα για να στηρίξει τις προσπάθειές του.

«O Τσίπρας, κέρδισε το στοίχημα» γράφει η Liberation, που λέει ότι κατάφερε να κάνει ένα grand slam και απέδειξε ότι, παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι Έλληνες εξακολουθούν να κρίνουν ότι είναι ο ικανότερος για να αντισταθεί στους πιστωτές.

«Ο Τσίπρας κέρδισε εκ νέου την εξουσία με μια άνετη πλειοψηφία» αναφέρει η El Pais. Το ποσοστό που έλαβε φθάνει το 35% και πλέον μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον πρώην εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Για ακόμα μια φορά κερδίσαμε – Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε» είναι ο τίτλος της Corriere de la Sera. Και η Stampa αναφέρει: «Ελλάδα: Ο Τσίπρας κέρδισε εκ νέου τις εκλογές.  Η Χρυσή Αυγή βγήκε τρίτο κόμμα».

 

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη. Δημοσιογράφος στο ξενόγωσσο τμήμα του Αθήνα 984.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.