Σύνδεση συνδρομητών

Έξι υποψήφιοι για το φετινό Βραβείο Μπούκερ

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 17:10
Τα εξώφυλλα των βρετανικών εκδόσεων των έξι υποψήφιων προς βράβευση βιβλίων.
Man Booker Prize
Τα εξώφυλλα των βρετανικών εκδόσεων των έξι υποψήφιων προς βράβευση βιβλίων.

Ανακοινώθηκε, πριν από λίγο, η βραχεία λίστα των έξι υποψήφιων για το βραβείο Booker 2015,  ενός από τα βραβεία που θεωρείται ότι διαμορφώνουν τις τάσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας που γράφεται στα αγγλικά.

Marlon James, Tom McCarthy, Chigozie Obioma, Sunjeev Sahota, Anne Tyler και Hanya Yanagihara είναι οι έξι συγγραφείς που θα διεκδικήσουν το φετινό λογοτεχνικό βραβείο Booker. Τα ονόματα των φετινών υποψηφιοτήτων ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρό της επιτροπής, Michael Wood, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου.

Το σκεπτικό των κριτών, που επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα, κάνει λόγο για ποικιλία αφηγηματικών τρόπων καθώς και για αφομοιωμένες επιρροές από την πολιτιστική και τη λογοτεχνική κληρονομιά των χωρών στις οποίες αναφέρονται τα θέματά τους. Δύο συγγραφείς προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υποψήφιοι είναι δυο ακόμα συγγραφείς, από την Τζαμάικα και τη Νιγηρία.

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που το βραβείο, που πρωτοαπονεμήθηκε το 1969, είναι ανοικτό σε συγγραφείς οποιασδήποτε εθνικότητας, αρκεί να γράφουν σε αγγλική γλώσσα και το βιβλίο τους να έχει δημοσιευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προηγουμένως, το βραβείο ήταν ανοιχτό μόνο σε συγγραφείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, από την Ιρλανδία και από τη Ζιμπάμπουε.

Η βραχεία λίστα του 2015, περιλαμβάνει τα εξής βιβλία:

Marlon James (Τζαμάικα), A Brief History of Seven Killings

Tom McCarthy (Ηνωμένο Βασίλειο), Satin Island

Chigozie Obioma (Nιγηρία), The Fishermen

Sunjeev Sahota (Ηνωμένο Βασίλειο), The Year of the Runaways

Anne Tyler (ΗΠΑ), A Spool of Blue Thread

Hanya Yanagihara (ΗΠΑ), A Little Life.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.