Σύνδεση συνδρομητών

Πέθανε η Κάτια Λεμπέση, πρώτη κυρία του Κέδρου

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 19:53
Η Κάτια Λεμπέση.
Αρχείο Κέδρου
Η Κάτια Λεμπέση.

«Ο Κέδρος ήταν για μας λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες ευθύνες. Πάνω απ’ όλα, όμως. κρύβει μια ανυπέρβλητη μαγεία. Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις». Αυτά έγραφε η εκδότρια του εκδοτικού οίκου Κέδρος, Κάτια Λεμπέση, πριν από 11 χρόνια, στην επετειακή έκδοση, Το χρονικό του Κέδρου, 1954-2004. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο, η κυρία του Κέδρου νικήθηκε...

Η εκδότρια του Κέδρου, Κάτια Λεμπέση, αγαπήθηκε πολύ από συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Εκπαίδευση στο Goddard College στο Vermont της Αμερικής (ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο με οικολογικό προσανατολισμό).

Στη μεταπολίτευση ενεργοποιήθηκε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Ίδρυσε τις Εκδόσεις Κύτταρο, που εξέδωσαν τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1985, απέκτησε με τον σύζυγό της, Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο, τον εκδοτικό οίκο, που έως τότε ήταν συνδυασμενος με τις αισθητικές επιλογές της Νανάς Καλλιανέση, τον ανανέωσε, διεύρυνε τον κύκλο των ενδιαφερόντων του. Πέρασαν έκτοτε πολλές καμπές, με κυριότερη την πρόσφατη αναδιοργάνωση του οίκου, που άρχισε ακόμα μια φορά τις ανήσυχες επιλογές και την προσπάθεια να προηγηθεί του κοινού, διαμορφώντας τις προτιμήσεις του.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο οικολογικό κίνημα και διετέλεσε μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2012.

Η κηδεία της Κάτιας Λεμπέση θα γίνει τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015, στις 4 μ.μ. στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.