Σύνδεση συνδρομητών

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο Books' Journal

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 10:59
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με ένα άρθρο παρέμβασης στην πολιτική συγκυρία του Ευάγγελου Βενιζέλου κυκλοφορεί από σήμερα το νέο τεύχος, 58, του περιοδικού Books' Journal. Στο άρθρο, που έχει τίτλο «Ουδέν κακόν αμιγές καλού: οι προϋποθέσεις της εθνικής υπέρβασης»,  ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί γιατί «αν δεν μεσολαβούσε το επτάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν προφανώς πολύ καλύτερη, η κατάσταση όμως στους κόλπους της κοινωνίας θα ήταν εκρηκτική». Εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί προσγείωση στο ρεαλισμό και μια σειρά από κοινωνικές, θεσμικές και πολιτικές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων «ευρύτατη κυβερνητική συνεργασία όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου που αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο και εθνική ομάδα επεξεργασίας και εφαρμογής του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης».

Στο άρθρο του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρχικά αναφέρεται στο τι θα είχε συμβεί στη χώρα αν δεν μεσολαβούσε το επτάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ και στη συνέχεια παρουσιάζει στις προϋποθέσεις  εθνικής υπέρβασης, μέσα από μια μεγάλη εθνική συμφωνία ανασυγκρότησης: «Αν δεν μεσολαβούσε το επτάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν προφανώς πολύ καλύτερη, η κατάσταση όμως στους κόλπους της κοινωνίας θα ήταν εκρηκτική», συμπεραίνει. Και εξηγεί:

Αν δεν μεσολαβούσε το επτάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει μεταξύ άλλων, ότι:

  • θα είχε ψηφιστεί μια δέσμη μέτρων ο δημοσιονομικός στόχος των οποίων θα βρισκόταν κοντά στο  περιβόητο «μέιλ Χαρδούβελη», κάτι πολύ μικρό σε σχέση με το μνημόνιο Τσίπρα
  • αυτό θα οδηγούσε στην καταβολή των εκκρεμών τελευταίων δόσεων από την ΕΕ και το ΔΝΤ
  • η Ελλάδα θα εισερχόταν στο καθεστώς της ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) και θα επανερχόταν σταδιακά στις αγορές
  • θα είχε φτάσει η στιγμή για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στο χρέος ,σε συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης του 2012 που περιλάμβανε ονομαστικό κούρεμα 126 δις και αναδιάρθρωση που επέφερε μείωση του χρέους κατά περίπου 200 δις σε παρούσα αξία.

Όμως, όπως σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος, η προηγούμενη κυβέρνηση θα είχε κατηγορηθεί και πάλι για υποχωρητικότητα, προδοσία και δωσιλογισμό και η ελληνική κοινωνία:

  • δεν θα είχε βιώσει την «υπερήφανη και σκληρή» διαπραγμάτευση,
  • δεν θα είχε απολαύσει  τον κ. Βαρουφάκη ως ΥΠΟΙΚ, ούτε την κα. Κωνσταντοπούλου ως ΠτΒ,
  • δεν θα είχε ζήσει  τα capital controls και την τραπεζική αργία,
  • δεν θα είχε  υπαχθεί σε τρίτο μνημόνιο για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια.

«Η ζωή μας θα ήταν βεβαίως πολύ πιο πεζή, αλλά η προσδοκία μας ονειρεμένη» όπως σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος, «θα είχαμε μείνει ως κοινωνία αιχμάλωτοι των εύκολων «αντιμνημονιακών»  ψευδαισθήσεων και των ψεμάτων».

«Το κόστος της άρσης το πέπλου της οργανωμένης και χυδαίας δημαγωγίας είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο» τονίζει ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι αν δεν είχε αν δεν είχε μεσολαβήσει η εμπειρία του τελευταίου επταμήνου «Η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν προφανώς πολύ καλύτερη. Η κατάσταση όμως στους κόλπους της κοινωνίας θα ήταν εκρηκτική, με γόμωση συνωμοσιολογική και δημαγωγική υψηλού κινδύνου.»

 

«H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγει από την κρίση με μια μεγάλη εθνική συμφωνία ανασυγκρότησης»

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου του ο Ευ. Βενιζέλος παραθέτει τις προϋποθέσεις  εθνικής υπέρβασης, μέσα από μια μεγάλη εθνική συμφωνία ανασυγκρότησης.

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτιμά πως παρά τη μεγάλη βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγει από την κρίση. Αναγκαίος όρος, αλλά όχι επαρκής είναι η εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα που θα αξιολογείται και θα προσαρμόζεται με στόχο τον μετριασμό των  υφεσιακών επιπτώσεων και την όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση της πραγματικής οικονομίας. Απαιτείται επιπλέον μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμφωνία γύρω από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να πληρούνται οι αναγκαίες  προϋποθέσεις:

  • Κοινωνικές - αποδοχή και αναγνώριση της αλήθειας ότι υπήρχε και υπάρχει μόνον μία εθνική στρατηγική εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του έθνους.
  • Πολιτικές - ευρύτατη κυβερνητική συνεργασία όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου που αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο και εθνική ομάδα επεξεργασίας και εφαρμογής του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.
  • Θεσμικές - αποκατάσταση της σοβαρότητας του Κοινοβουλίου και αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης σημειώνει ότι αυτό εκκινεί κατ´ ανάγκην από τις προβλέψεις του μνημονίου αλλά το υπερβαίνει κατά πολύ. Ο αρχικός κατάλογος προτεραιοτήτων περιλαμβάνει :

  1. Ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησης και ενίσχυση της αξιοπιστίας των τραπεζών για την επάνοδο των καταθέσεων
  2. Συμφωνία με τον ESM / EFSF για τις περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στους όρους των δανείων και δια του τρόπου αυτού αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους ως συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης του 2012
  3. Προσανατολισμό της δημόσιας διοίκησης στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ και ΚΑΠ, την υποδοχή επενδύσεων, τη μετατροπή της νοοτροπίας του κράτους σε φιλοεπενδυτική. Και σημειώνει τη σημασία της ασφάλειας δικαίου ως το μεγαλύτερο επενδυτικό κίνητρο.
  4. Επαναφορά στο προσκήνιο της παιδείας ,του πολιτισμού ,της  έρευνας και της καινοτομίας

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρεται σε ένα διορατικό και ευέλικτο μοντέλο ανάπτυξης μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας , όπως είχε παρουσιάσει ο ίδιος ανά τομέα και κλάδο ήδη το Μάιο του 2014,  και κάνει λόγο για ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος που συνδέει την αναπτυξιακή του δυναμική με τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, ως νέα μορφή οργάνωσης της κοινωνικής συνοχής, της αγοράς εργασίας, της σχέσης φορολογικού και κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ώστε να καθίσταται δικαιότερη η σχέση επιχειρήσεων έντασης εργασίας και έντασης κεφαλαίου, αλλά κοινωνικά  επωφελής η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αυτά τα πεδία.

Η σύναψη μιας μεγάλης εθνικής συμφωνίας ανασυγκρότησης είναι εφικτή τώρα που τελείωσαν οι αντιμνημονιακές ψευδαισθήσεις και η ασυλία των δήθεν  αριστερών και κατά βάθος εθνικολαϊκιστικών αντιλήψεων, σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή του αδιεξόδου και την αναζωπύρωση του Grexit ή αν θα επιβάλει την σταθερή και ασφαλή πορεία προς την έξοδο από την κρίση.  «Εδώ κρίνεται ποιος εκφράζει πραγματικά το νέο και ποιος το επικίνδυνα, ανιστόρητα  και άρα αθεράπευτα παλιό» σημειώνει.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.