Σύνδεση συνδρομητών

Πέθανε ο καθηγητής ιστορίας Βαγγέλης Κεχριώτης

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 01:01
Ο Βαγγέλης Κεχριώτης (1969-2015)..
facebook
Ο Βαγγέλης Κεχριώτης (1969-2015)..

Σε ηλικία 46 χρόνων, πέθανε την Πέμπτη 27 Αυγούστου, στην Κωνσταντινούπολη, ο καθηγητής ιστορίας Βαγγέλης Κεχριώτης, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ήταν ένας από τους λαμπρούς επιστήμονες που ζούσε και σταδιοδρομούσε στη Πόλη, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Ο καθηγητής Βαγγέλης Κεχριώτης είχε γεννηθεί το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στη Βρετανία. Το 2005 υποστήριξε τη διατριβή του στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λέιντεν με θέμα Οι ελληνορθόδοξοι της Σμύρνης στο τέλος της Αυτοκρατορίας.

Ήταν αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Κυρίως δίδασκε ιστορία των χριστιανικών και εβραϊκών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζούσε, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ιστορικών Tarih Vakfı και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Toplumsal Tarih, Στην Ελλάδα, από την οποία ουδέποτε πέκοψε δεσμούς, ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historein. Είχε επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα για την οθωμανική Σμύρνη, τις πολιτικές και πολιτισμικές όψεις των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τον απασχόλησε μάλιστα κατά σύστημα η εθνική ιδεολογία και οι επιδράσεις της στις νοοτροπίες της ελληνικής κοινωνίας και στις πολιτικές εκφάνσεις που επηρεάζει.

Στην ελληνική αγορά έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία του: Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους, Νεφέλη 2008, Σμύρνη, η λησμονημένη πόλη;, Μεταίχμιο 2008, Το κίνημα στο Γουδί, 1909, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη 2010.

Η κηδεία του Βαγγέλη Κεχριώτη θα γίνει την Παρασκευή 28 Αυγούστου, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Φωκά στο Ορτάκιοϊ, στη 1.30 μ.μ. Θα προηγηθεί τελετή στο Albert Long Hall του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στις 11.00 π.μ.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.