Σύνδεση συνδρομητών

Κωνσταντοπούλου-Αλεξίου: μια οικογένεια για πολλές δουλειές

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 22:22
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη συνέντευξη που έδωσε στη Βουλή, στις 5 Αυγούστου 2015.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη συνέντευξη που έδωσε στη Βουλή, στις 5 Αυγούστου 2015.

Zωή Κωνσταντοπούλου και Λίνα Αλεξίου (η μητέρα της), χέρι-χέρι (και) στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

 

Δεν υπάρχει άλλη δημοκρατική χώρα όπου ένας από τους τρεις ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες είναι μέλος και ενός συμβουλευτικού οργάνου άλλου πολιτειακού παράγοντα, μαζί με τη μητέρα της μάλιστα!

Στη νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για την τριετία Μαΐου 2015 - Μαΐου 2018 μετέχει ως απλό μέλος η Πρόεδρος της Βουλής (ΠτΒ) Ζωή Κωνσταντοπούλου με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.[1] Όσοι/ες απορούσαν γιατί ήθελε την προεδρία αυτής της Επιτροπής τώρα ξέρουν… Όπως ο νόμος 2667/1998 ορίζει, η ΕΕΔΑ «υπάγεται στον Πρωθυπουργό».[2] Δηλαδή η ΠτΒ είναι απλό μέλος υπό τον Πρόεδρο και τους/τις Αντιπροέδρους μιας Επιτροπής η οποία, όπως και τα μέλη της, υπάγεται στον Πρωθυπουργό (και δεν είναι ανεξάρτητη αρχή), ο οποίος τη διορίζει κιόλας! Ας σημειωθεί πως τα Υπουργεία που εκπροσωπούνται στην ΕΕΔΑ έχουν ορίσει συμβούλους (ούτε καν γενικούς γραμματείς) να τα εκπροσωπούν.

Μέλος της ΕΕΔΑ είναι και η μητέρα της ΠτΒ Ορσαλία (Λίνα) Αλεξίου εκπροσωπώντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Η Λίνα Αλεξίου εκπροσωπεί από τον Απρίλιο 2011 στην ΕΕΔΑ το ΕΣΡ που εκπροσωπείται «από ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που προτείνεται από τον Πρόεδρό του».[3] Στο παρελθόν ο Πρόεδρος του ΕΣΡ την επέλεγε να το εκπροσωπήσει στην ΕΕΔΑ, ενώ φέτος που εκτελεί η ίδια χρέη Προέδρου επέλεξε τον εαυτόν της να εκπροσωπεί το ΕΣΡ αν και γνώριζε πως στο ΕΣΡ θα μετείχε ex officio και η κόρη της.

Για τα δεοντολογικά θέματα που προκύπτουν τόσο από τη συμμετοχή της ΠτΒ όσο και από την ταυτόχρονη συμμετοχή της μητέρας της στην ΕΕΔΑ κανένα μέλος της (εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, νομικών σχολών, ΜΚΟ, συνδικαλιστικών φορέων, κ.λπ.) δεν έθεσε κανένα θέμα. Προφανώς συμφωνούν πως, όπως έλεγε και ο Γιώργος Βουλγαράκης, «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.