Σύνδεση συνδρομητών

Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και νόμοι κατά της βλασφημίας

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 11:27
Γελοιογραφία που σαρκάζει τη νομική εμπλοκή του Γέροντος Παστίτσιου.
johnantono.blogspot.com
Γελοιογραφία που σαρκάζει τη νομική εμπλοκή του Γέροντος Παστίτσιου.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ουμανισμού, που εορτάζεται διεθνώς στις 21 Ιουνίου (Ημέρα Θερινής Ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο και Χειμερινής Ισημερίας στο Νότιο Ημισφαίριο) από τη δεκαετία του 1980, δημοσιοποιούμε τα κείμενα των Ελλήνων ομιλητών στην ημερίδα για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και τους νόμους κατά της βλασφημίας στην Ελλάδα που οργάνωσε στις 16 Μαΐου 2015 η Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία και η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του Αθήνα 984 στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

 

Η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ήταν εκτενής και γραπτή. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν προφορικές παρεμβάσεις και στη συνέχεια έδωσαν τη σύντομη γραπτή θέση τους στις προτάσεις της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους που παρουσίασε ο Παναγιώτης Δημητράς. Δυστυχώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ημερίδα παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις έκτοτε δεν ανταποκρίθηκε. Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ όπως και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων συμφώνησαν με τις θέσεις της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.. Συγκλόνισε ο Φίλιππος Λοΐζος («Γέροντας Παστίτσιος») όταν διηγήθηκε την περιπέτειά του ενώ από τη Φωτεινή Σιάνου διάβασε σχόλιο του νομικού συμβούλου της ΕΝΩ.ΟΥΜΕ. Νίκου Τζένου που είχε αποβιώσει μια εβδομάδα πριν την ημερίδα και αφορούσε καταδίκη χρυσαυγιτών για επίθεση σε Ρομά στο Αιτωλικό: ο Νίκος Τζένος, παρά την προχωρημένη ασθένειά του είχε διακόψει τη χημειοθεραπεία του για να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στη δίκη αυτή.

Το πρόγραμμα και τα κείμενα:

Συντονίστρια: Μαρία Γιαννακάκη (πρώην βουλευτής ΔΗΜΑΡ και πρώην Γενική Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας)

Χαιρετισμός: Νέλλη Παπαχελά (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων)

Μνήμη νομικού συμβούλου ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. Νίκου Τζένου (14 Σεπτεμβρίου 1956 – 9 Μαΐου 2015)

Pierre-Arnaud Perrouty (Εκτελεστικός Διευθυντής Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας) «Παγκόσμια εκστρατεία για την κατάργηση των νόμων κατά της βλασφημίας»

Φίλιππος Λοΐζος («Γέροντας Παστίτσιος») «Πώς βίωσα τους νόμους κατά της βλασφημίας στην Ελλάδα»

Pavan Dhaliwal (Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας)«Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στη Μεγάλη Βρετανία»

Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας) «Πώς θέλουμε τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στην Ελλάδα»

 

Απαντήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

 

Ευάγγελος Ξηνταρόπουλος (Ειδικός Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης)

 

Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων «Το Ποτάμι»)

 

Γιάννης Ιωαννίδης (Πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)

 

[ΝΔ και ΚΚΕ προσκλήθηκαν αλλά δεν εμφανίστηκαν]

 

 

 

 

Η απάντηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη (Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - Το Ποτάμι  

Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας

Το Ποτάμι εξαρχής είχε τοποθετηθεί υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εκπαιδευτικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και της διασφάλισης της μη ανάμιξης της εκκλησίας σε πολιτικά και κομματικά ζητήματα. Επιπλέον, τάσσεται κατά αναχρονιστικών νόμων όπως εκείνων περί βλασφημίας οι οποίοι δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Η κατάργησή τους δεν θα δημιουργήσει κενό νομικής προστασίας, δεδομένου ότι ο Ποινικός Κώδικας προστατεύει την τιμή και υπόληψη των ατόμων θεσπίζοντας τα εγκλήματα κατά τιμής, ενώ και η προστασία των θρησκευτικών εκδηλώσεων επιτυγχάνεται με προσφυγή σε διατάξεις που χρησιμεύουν για την προστασία συλλογικών δραστηριοτήτων.

Υπό αυτή την έννοια οι προτάσεις της ΕΝΩ.ΟΥ.ΜΕ μας βρίσκουν εν γένει σύμφωνους. Αποτελούν μία καλή αφετηρία για μία εποικοδομητική δημόσια συζήτηση για τα θέματα αυτά, ειδικά δε σήμερα όπου υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο η απαιτούμενη προοδευτική πλειοψηφία προκειμένου η κυβέρνηση, εάν το επιθυμήσει, να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του δημόσιου βίου.

 

 

 

Χαιρετισμός Νέλλης Παπαχελά (Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων)

Ανοχή στη διαφορετικότητα

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, τον θερμό του χαιρετισμό και την ευχή οι εργασίες του Συνεδρίου σας να πάνε καλά.

Η πόλη της Αθήνας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της Κρίσης, δίνει την εντύπωση, και όχι άδικα, ότι διανύει καιρό πολέμου.

Η Οικονομική Κρίση και ο φόβος για το μέλλον,  σε συνδυασμό με το φόβο για το καινούργιο, για το άγνωστο, που προκάλεσε η πληθυσμιακή της αναδιάταξη, λόγω της εισροής οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, καθώς και η αδυναμία των περισσοτέρων να επεξεργασθούν λογικά και να διαχειριστούν αυτό που συμβαίνει στη χώρα και σε καθένα από εμάς χωριστά, προκαλεί Θυμό.

Η άσκηση Βίας φυσικής, ψυχολογικής ή λεκτικής, απέναντι στον όποιον άλλο νομίζουμε ότι, ή πράγματι, εκφράζει ή πιστεύει διαφορετικά πράγματα από εμάς ή απλώς είναι διαφορετικός, εμφανίζεται σχεδόν ως μονόδρομος και φτάνει όχι μόνον να προπαγανδίζεται, αλλά και να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από ομάδες πολιτών με πολύ διαφορετικές αφετηρίες.

Το ίδιο φυσιολογικές εμφανίζονται απόψεις που προσπαθούν να αιτιολογήσουν  το «κακό που μας βρήκε», με αναγωγές στο υπερφυσικό, στη συνωμοσιολογία, στη θεία Δίκη, με ταυτόχρονη καταφυγή όσων τις εκφράζουν σ’ αυτό ακριβώς που θεωρούν την αιτία του κακού. Ο Συντηρητισμός κατακλύζει το σύνολο της κοινωνίας, δυστυχώς με προεξάρχοντα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να ορίσουμε εκ νέου τον ορθό Λόγο, την ελευθερία επιλογής ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την ανοχή απέναντι στη διαφορετικότητα, όλα όσα επαγγέλλεται ως κίνημα ο Ουμανισμός.

Χρειάζεται να τα προπαγανδίσουμε, με επιμονή, αλλά και υπομονή για την Κοινωνία μας, που δοκιμάζεται. Προπάντων χρειάζεται όσοι από εμάς ασκούμε διοίκηση να το αποδεικνύουμε καθημερινά εμπράκτως.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία τολμώ να πω των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, διαπαραταξιακά μάλιστα, ασπαζόμαστε τις απόψεις σας και θέλουμε να φροντίσουμε το μέλλον της κοινωνίας, αφήνοντας πίσω μας έναν κόσμο καλύτερο για τις επόμενες γενιές. Θέλουμε να κατευθύνουμε τους πολίτες αυτής της πόλης στην υπομονή και την ανεκτικότητα για τους συνανθρώπους μας, καθώς επίσης στην δικαιοσύνη και στις δίκαιες για όλους διαδικασίες μέσα στην κοινωνία και φυσικά τους θεσμούς, όπως έχει γράψει ο Κώστας Παντελόγλου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Λογική θα επικρατήσει και κάνουμε ό,τι μπορούμε γι΄αυτό.

Άφησα για το τέλος την καλή είδηση, ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία Αποτεφρωτηρίου, βρίσκεται σε καλό δρόμο και ελπίζω σύντομα να έχουμε τις τελικές αποφάσεις και να ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίησή του.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και θα ακούσω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των συνέδρων,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Νέλλη Παπαχελά

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων

 

Η δήλωση της Μαρίας Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ)

Χρονοδιάγραμμα τώρα

«Η Δημοκρατική Αριστερά συμφωνεί με τις 17 θέσεις της EHF και της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. που άλλωστε είναι ιστορικά πάγιες θέσεις της Αριστεράς στην Ελλάδα και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξαγγελία για χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους με δεδομένο πως, όπως διαφάνηκε και στην ημερίδα, υπάρχει ευρύτερη διακομματική και διαπαραταξιακή υποστήριξη για την εφαρμογή των περισσότερων αν όχι όλων των θέσεων αυτών».  

 

Η ομιλία του Ευάγγελου Ξηνταρόπουλου, ειδικού συνεργάτη γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της «Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας» και της «Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας» για τη διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου. Αναντίρρητα, οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δικαιϊκή θεματική, η δε ετερότητα των μοντέλων διαμόρφωσης των σχέσεων. αυτών στην Ευρώπη αποτυπώνει την πλούσια ιστορία και κουλτούρα της ηπείρου. Είναι εμφανές ότι τα τελευταία έτη με επίκεντρο τους δεσμούς μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας ανακινείται πανευρωπαϊκά ένας ζωηρός διάλογος για ευρύτερα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, καταγράφεται, μάλιστα, πληθώρα ρευμάτων και απόψεων.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας αποτέλεσαν για δεκαετίες ένα ζήτημα «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό  προσωπικό, συχνά η πολιτική τοποθέτηση επί του θέματος, κυβερνητική ή μη, συντελέστηκε με επικοινωνιακούς όρους, άλλοτε σε κατεύθυνση αποσιώπησης υπαρκτών ιδεολογικών διαφορών και προβληματικών διοικητικών πρακτικών και άλλοτε σε μια συγκρουσιακή, διχαστική και αδιέξοδη πορεία. 

Στην παρούσα φάση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει ως προμετωπίδα των πολιτικών της την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο με σκοπό τη διασφάλιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ειδικότερα, δε, και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Κατά την εκτίμησή μας, η δημοκρατική διεύρυνση και η αναστήλωση του Κράτους Δικαίου στις αρχές και τις αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς στοχοποιήσεις πολιτών αποτελεί βασική στρατηγική διεξόδου από την κρίση του πολιτικό-οικονομικού συστήματος της χώρας. Σταθεροί πυλώνες για την χάραξη των πολιτικών μας αποτελούν από τη μια η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ενότητας του λαού μας και από την άλλη η καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Εντός αυτού του πλαισίου τοποθετούμε και το φάσμα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας στην ατζέντα του Υπουργείου. Είναι απολύτως σαφές ότι η ύπαρξη κοινού ενδιαφέροντος ζητημάτων επιτάσσει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, πλην όμως θεωρείστε αταλάντευτη τη θέση της ΓΓΔΑΔ για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και τη διασφάλιση της ανεξιθρησκίας στη χώρα έναντι όλων.

Στην πράξη, επιθυμούμε να αναπτύξουμε ένα σταθερό βηματισμό με άξονα την παγιωμένη νομολογία του ΕΔΔΑ επί του δικαιώματος της Ελευθερίας Σκέψης, Συνείδησης και Θρησκείας, όπως αποτυπώνεται αναλυτικότατα στην απόφαση της ολομέλειας του Δικαστηρίου του Στρασβούργου επί της υποθέσεως «Λάουτσι κατά Ιταλίας». Προτιθέμεθα, δηλαδή, να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη μας ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αλλαγή διοικητικών πρακτικών και νομοθετικών διατάξεων που επέφεραν την καταδίκη της χώρας σε ανάλογα ζητήματα (βλ. υποθέσεις «Κοκκινάκη», «Δημητρά Ι,II,IIΙ» κ.α.), ώστε τελικά να διασφαλισθούν οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις όλων των πολιτών εντός των ορίων, βεβαίως, του «περιθωρίου εκτίμησης» της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές για εμάς ότι το Κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει πατερναλιστικά θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις στους πολίτες του, ούτε και να απαιτεί από κανέναν ομολογία πίστεως. Ομοίως θεωρούμε ότι ο κοινωνικός ρόλος των Ιερουργών οποιασδήποτε θρησκείας, δόγματος και ομολογίας πρέπει να εντάσσεται στην ενάσκηση των λατρευτικών καθηκόντων εκάστης θρησκευτικής κοινότητας και όχι να εμπλέκεται σε διοικητικές πράξεις ή σε ευρύτερες «κοσμικού χαρακτήρα» λειτουργίες της Πολιτείας. Τέλος, δε, απαρέγκλιτος οφείλει να είναι ο σεβασμός της Πολιτείας έναντι των θρησκευτικών ηθών και εθίμων όλων, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και την υπαγόρευση των νόμων του Κράτους από αυτά, πολλώ δε μάλλον να τίθενται εν αμφιβόλω συνταγματικώς κατοχυρωμένες ατομικές ελευθερίες και αξίες όπως η Ισονομία, η Ισοπολιτεία και η Ισότητα. Εν ολίγοις, κατατείνουμε στην προώθηση ενός επωφελούς πλέγματος σχέσεων και για τους δύο Θεσμούς, όπου το Κράτος διοικεί ορθότερα και η Εκκλησία ασκεί απερίσπαστη το πνευματικό της έργο.

Επιγραμματικά αποσαφηνίζοντας τις απόψεις της ΓΓΔΑΔ στο εν θέματι πεδίο, θα ήταν ορθό να γίνει λόγος για μια «κλιμακωτή διακριτότητα λειτουργιών» μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας. Πολύ πιο απλά η προσέγγιση μας έναντι ενός πράγματι sui generis ζητήματος, μπορεί κάλλιστα να αποτυπωθεί εναργώς με τη φράση « ... απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ... ».

Έχοντας, νομίζω, ορίσει επαρκώς τι εννοούμε, τι επιθυμούμε και τι όχι, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ εν συντομία στο πρόγραμμα της ΓΓΔΑΔ το οποίο κατά την άποψή μας απαντά και σε τρέχοντα ζητήματα σεβασμού των θρησκευτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων.

Εξ αφορμής της άνθισης κατά την τελευταία πενταετία περιστατικών ρατσιστικής βίας, συμπεριλαμβανομένων και επιθέσεων με θρησκευτικό υπόβαθρο, αλλά και της διάδοσης της ρητορικής του μίσους, προωθούμε τη σύσταση ενός οργάνου διϋπουργικού χαρακτήρα, ενός «Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας». Στο συντονιστικό αυτό, πέραν των συναρμόδιων υπουργείων και των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, προβλέπεται η συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Δικτύου Καταγραφής περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Κύριος στόχος του συντονιστικού αποτελεί η συνδρομή  της ΓΓΔΑΔ στην χάραξη οριζόντιων δράσεων σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη λήψη πρωτοβουλιών για συνέργιες με την κοινωνία των πολιτών για την πρόληψη και καταπολέμηση των ανωτέρω φαινομένων. Ειδικότερα, δε, βασικός στόχος μας αποτελεί η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου «Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας» με μετρήσιμους δείκτες και σαφείς στόχους, το οποίο εκτιμάμε ότι θα θωρακίζει την ελληνική κοινωνία απέναντι στις σύγχρονες αυτές πληγές.

Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκκινεί τις διαδικασίες για την αναθεώρηση των Κωδίκων σαφώς με κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του Δικαίου, ενώ έχει ήδη αναπτύξει δράσεις για την εμβάθυνση της εκπαίδευσης Δικαστών και Εισαγγελέων επί θεματικών σχετικών με την επιρροή της ΕΣΔΑ στο πλαίσιο της Πολιτικής και της Ποινικής, Δίκης.

Κλείνοντας, οφείλω να υπογραμμίσω το προφανές, ότι οι επιλογές της ΓΓΔΑΔ και του ΥΔΔΑΔ δεν εκφράζουν αντιεκκλησιαστική στάση ή άρνηση του έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολλώ δε μάλλον δεν στοχεύουν στην απομείωση του έντονου θρησκευτικού συναισθήματος της πλειοψηφίας του λαού μας. Αναμφίβολα, όμως, αποτυπώνουν τις βασικές αρχές των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών περί του διακριτού ρόλου Κράτους και Εκκλησίας.

Τέλος, θα επιθυμούσα να επισημάνω ότι η σημερινή Κυβέρνηση της χώρας ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων δεν μπορεί να αρνηθεί την Ιστορία και τις Αξίες του Λαού μας, ούτε και να αγνοήσει τα σύγχρονα προβλήματα της Κοινωνίας μας. Υπ' αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και προτάσεις.

 

 

LINK  

H θέση του Παναγιώτη Δημητρά:

http://booksjournal.gr/blog/item/1105-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.