Σύνδεση συνδρομητών

Αγγέλα Καστρινάκη

Αγγέλα Καστρινάκη

Καθηγήτρια Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου και εκπόνησε τη διατριβή της Οι περιπέτειες της νεότητας. Η αντίθεση των γενεών στην ελληνική πεζογραφία (εκδόθηκε το 1995). Άλλα έργα της: Η φωνή του γενέθλιου τόπου (1997), Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950 (2005). Έχει εκδώσει το Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη με τη μελέτη «Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας» (2010), την Κερένια κούκλα του Κ. Χρηστομάνου με τη μελέτη «“Σαν τις μυγδαλιές”: σύμβολα και θέματα στην Κερένια κούκλα» (2013), και έναν τόμο με πέντε ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη με τη μελέτη «Έρως νάρκισσος – έρως θείος: όψεις του έρωτα στο έργο του Παπαδιαμάντη» (2017). Διευθύνει τη σειρά «Παλαιά κείμενα, νέες αναγνώσεις» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Είναι επίσης πεζογράφος και έχει εκδώσει επτά αφηγηματικά έργα (διηγήματα, μυθιστορήματα και αυτοβιογραφικές αφηγήσεις), με πιο πρόσφατο το βιβλίο ...Κάτι ν' αλλάξει! Μα πώς;

 

 

Μίμης Ανδρουλάκης, Πριν σβήσουν τα φώτα. Πρώτο βιβλίο, Πατάκη, Αθήνα 2022, 608 σελ.

Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Αυτά που μένουν, (α΄ έκδ. Δελφίνι 1994), Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2000 (δυο τόμοι, Η γραμμή της ζωής, 584 σελ. και Το κόκκινο σπίτι, 486 σελ.).

Κοινό τους σημείο είναι η στράτευσή τους, από τα νεανικά χρόνια, στο ΚΚΕ. Ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του οποίου μόλις κυκλοφόρησε, οφείλει αυτή τη στράτευση στη χούντα, στην ανάγκη να την πολεμήσει πολιτικά. Η πολιτική απαιτεί συλλογική δράση αφού, ιδίως σε ζοφερούς καιρούς, δεν μπορεί να είσαι ανέστιος, μοναχικός διανοούμενος, «αναζητάς συντρόφους, μεγάλα σύνολα, για μια γενική κίνηση των μαζών». Ο συγγραφέας Μήτσος Αλεξανδρόπουλος (1924-2008), συμπαθών του κομμουνισμού, πέρασε στον Δημοκρατικό Στρατό από τον Εθνικό Στρατό, με τον οποίο πολεμούσε, τα χρόνια του εμφύλιου. Και οι δύο άσκησαν κριτική στο κόμμα – αλλά ο Αλεξανδρόπουλος παρέμεινε πιστός ώς το τέλος. [ΤΒJ]

24 Φεβρουαρίου 2023

Παρατηρήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη σύγχρονη τέχνη

*

23 Σεπτεμβρίου 2021
«Έχουμε ένα αφήγημα 10 σελίδων, ένα 100 και ένα 500. Πώς ονομάζουμε το καθένα;». «Το μικρό μικρό το ονομάζουμε μυθιστόρημα», είπεν εκείνος και εκείνη και εκείνος.
Χρόνια αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν να μπερδεύονται στην πιο απλή ερώτηση. Φέτος, καθώς έκανα προφορικές (διαδικτυακές) εξετάσεις, μου ήρθε η ιδέα να ρωτήσω: «Έχετε διαβάσει ποτέ κανένα μυθιστόρημα;» Σιωπή… Μια φοιτήτρια λέει διστακτικά πως πριν πολλά χρόνια είχε διαβάσει τα Ματωμένα χώματα. «Αλλά δεν θυμάμαι τίποτα», συμπληρώνει. Κενές λέξεις λοιπόν τα διήγημα-νουβέλα-μυθιστόρημα, λέξεις κάποιου ειδικού λεξιλογίου, που οφείλουν εκόντες άκοντες να μάθουν οι φοιτητές που η τύχη τους έριξε στη Φιλοσοφική Σχολή.
Αυτοί που σχεδιάζουν την εκπαίδευση στις πρώτες βαθμίδες της, ας βάλουν, παρακαλώ, στη διδακτέα ύλη την άσκηση «κρατάω στην αγκαλιά μου ένα μυθιστόρημα»…
12 Σεπτεμβρίου 2021
«Κάποιοι σκέπτονται πως θα νοσήσουν ελαφριά. Δεν σκέπτονται όμως πως θα μεταφέρουν τον ιό σε κάποιους που θα νοσήσουν βαριά. Θα νοσήσουν, θα ταλαιπωρηθούν πολύ και ενδεχομένως (χτυπάω ξύλο!) θα πεθάνουν. Με το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, προστατεύουμε και τους άλλους». Ο λόγος της κοσμήτορος στην τελετή αποφοίτησης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (21/7/2021).
22 Ιουλίου 2021

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ομιλία της κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αγγέλας Καστρινάκη προς τους έως χθες φοιτητές της, στην τελετή αποφοίτησής τους, Θέμα της, η Ελληνική Επανάσταση, η ελευθερία, η δημοκρατία - αλλά και ένας νέος πατριωτισμός. [TBJ]

17 Μαρτίου 2021

Κατά την τελετή αποφοίτησης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, της 23ης Μαρτίου 2016, στους απόφοιτους μίλησε η καθηγήτρια Αγγέλα  Καστρινάκη. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της.

23 Μαρτίου 2016