Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

"Θα ξαναπροσφύγουμε για το Σύμφωνο Συμβίωσης"

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον 
Στις 12 Νοεμβρίου 2013, το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προτείνοντας την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Στις 12 Νοεμβρίου 2013, το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προτείνοντας την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Equal Opportunities Commission

Ανοικτή επιστολή σε Ευάγγελο Βενιζέλο: Σταματήστε διγλωσσία και διασυρμό για σύμφωνο συμβίωσης

 

 

Κύριε Πρόεδρε


Στις 12 Νοεμβρίου 2013, το ΠΑΣΟΚ του οποίου είστε Πρόεδρος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προτείνοντας την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια (http://www.amna.gr/pressReleaseView.php?id=57442&doc_id=13336780):

 

 

«Η απόφαση του ΕΔΑΔ για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν αναμενόμενη. Η εξαίρεση τους από το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης παραβιάζει πρόδηλα τα δικαιώματα τους.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες. Το ΠΑΣΟΚ  επαναφέρει τη ρύθμιση που έχει κατατεθεί από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή «για την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου» τον Δεκέμβριο του 2010  και προβλέπει την τροποποίηση του άρθρου 1 του Ν. 3719/08. Η προτεινόμενη διάταξη που επαναφέρουμε έχει ως εξής:

«Η συμφωνία δυο ενηλίκων προσώπων με την οποία οργανώνουν τη συμβίωση τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο».

Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την κατάθεση τροπολογίας, επιδιώκοντας όσο το δυνατόν ευρύτερη διακομματική συναίνεση, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.» 

 

 

Στις 29 Νοεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την τροπολογία στον αντιρατσιστικό νόμο με υπογραφή 17 βουλευτών αρκετοί από τους οποίους είναι σήμερα μέλη της κυβέρνησης (http://newpost.gr/post/299345/ayth-einai-h-tropologia-toy-pasok-gia-to-symfwno-symbiwshs). Στο μεταξύ ανάλογες τροπολογία είχε καταθέσει η ΔΗΜΑΡ στις 20 Νοεμβρίου και αναλυτική πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Νοεμβρίου. Τέλος, στις 18 Δεκεμβρίου 2013, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε την άμεση νομοθετική ρύθμιση της ομόφυλης συμβίωσης.

Στις 20 Ιουνίου 2014, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιοποίησε επιστολή της 6 Μαϊου του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννη Σακελλαρίου που υπογράφει ως «Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης» της οποίας είστε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτή, η κυβέρνησή σας δήλωσε πως αδυνατεί να υποβάλει το απαιτούμενο σχέδιο δράσης για την συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση που θα εξετασθεί από την Επιτροπή Υπουργών στη σύνοδο της 23-25 Σεπτεμβρίου 2014. Ο λόγος είναι πως κατά την κυβέρνησή σας «απαιτούνται τροποποιήσεις του αστικού κώδικα και ειδικότερα του οικογενειακού δικαίου, οι οποίες προϋποθέτουν τη σε βάθος μελέτη του εθνικού δικαίου ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στη συνοχή και τη συνέχεια του συνόλου των διατάξεων του ελληνικού αστικού κώδικα, όπως και μια συγκριτική μελέτη σε βάθος των νομοθεσιών άλλων χωρών στο θέμα αυτό» (https://wcd.coe.int/com.instranet.InstraServlet?command=com.instranet.CmdBlobGet&InstranetImage=2547037&SecMode=1&DocId=2154516&Usage=2).

 

Κύριε Πρόεδρε

Ελπίζουμε πως η επιστολή στην Επιτροπή Υπουργών που έγινε και στο όνομά σας όπως και στο όνομα του κυβερνητικού εταίρου ΠΑΣΟΚ να μην ήταν σε γνώση σας, ούτε σε γνώση άλλου στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να υιοθετεί μια διγλωσσία στο θέμα αυτό, η οποία εξευτελίζει το ίδιο συμβάλλει στο διεθνή διασυρμό της Ελλάδας. Ο τελευταίος είναι αναπόφευκτος με την αχαρακτήριστη και στην πράξη ψευδή θέση της κυβέρνησης, όπως τη διατυπώνει ο κορυφαίος νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών, περί δήθεν ανάγκης σε βάθος και συγκριτικής μελέτης κτλ. Για ένα θέμα που, όπως ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΕΕΔΑ και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχουν πει, απαιτεί απλή τροπολογία για να αφαιρεθεί η λέξη «ετερόφυλων» μεταξύ των λέξεων «δύο ενήλικων» και «προσώπων».

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) είχε προγραμματίσει να αποστείλει αύριο νέα προσφυγή στο ΕΔΔΑ ως εκπρόσωπος 160 ομόφυλων ζευγαριών (δηλαδή 320 προσώπων) για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματός τους για νομική αναγνώριση της ομόφυλης συμβίωσής τους. Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της κυβέρνησής σας στην Επιτροπή Υπουργών μετά την ολοκλήρωση της διατύπωσης της προσφυγής μας, το ΕΠΣΕ πρέπει να επικαιροποιήσει την προσφυγή εμπλουτίζοντάς τη με την επίσημα εκφρασμένη άρνηση συμμόρφωσης της Ελλάδας με την απόφαση του ΕΔΔΑ κατά παράβαση του άρθρου 46 της ΕΣΔΑ. Πριν όμως αποστείλει τη νέα προσφυγή, το ΕΠΣΕ σας καλεί μέχρι τις 2 Ιουλίου 2014 να γνωστοποιήσετε ποια από τις δύο θέσεις εκφράζει την κυβέρνηση στην οποία είστε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών και το ΠΑΣΟΚ του οποίου είστε Πρόεδρος. Αν, όπως θα θέλαμε να ελπίζουμε, επιμείνετε στην αρχική δικαιωματική θέση του ΠΑΣΟΚ και ανακοινώσετε πρωτοβουλίες για την άμεση συμμόρφωση της Ελλάδας με ψήφιση τροπολογίας κατά το Α’ Τμήμα Διακοπών της Βουλής, θα αναστείλουμε την υποβολή της προσφυγή μας. Σε αντίθεση περίπτωση, θα υποβάλουμε την προσφυγή επικαιροποιημένη και με έμφαση στην επιμονή του ΠΑΣΟΚ στη διγλωσσία, τονίζοντας πως κατά την άποψή μας οι εξαγγελίες του Νοεμβρίου 2013 ήταν απλώς δείγμα αναξιοπιστίας και ψηφοθηρίας του. Τέλος, τις όποιες εξελίξεις θα συμπεριλάβουμε και στο υπόμνημα που θα υποβάλουμε στην Επιτροπή Υπουργών ως απάντηση στην επιστολή της κυβέρνησής σας.   

 

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς

Νόμιμος Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και 320 προσφευγόντων ατόμων στο ΕΔΔΑ        

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά