Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018

To Φεστιβάλ ΛΕΑ έγινε 10 χρονών

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από την  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Το λογότυπο του δέκατου φεστιβάλ ΛΕΑ. Το λογότυπο του δέκατου φεστιβάλ ΛΕΑ. LEA

Ήταν από τα πολιτιστικά γεγονότα του Ιουνίου. Το δέκατο Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις είχε περισσότερες από 70 εκδηλώσεις σε 15 χώρους πολιτισμού στην Αθήνα, την Λευκάδα και την Κρήτη. Διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ταινιών. Και κυρίως, η λογοτεχνία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Λατινικής Αμερικής. [TBJ]

Τα μείζονα πολιτικά γεγονότα του φετινού Ιουνίου -όπως για παράδειγμα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τις συνακόλουθη κυβερνητική “φιέστα της γραβάτας” στο Ζάππειο, και η επίλυση του Μακεδονικού, παρά την επιμονή των μετεχόντων στα συλλαλητήρια- έθεσαν σε δεύτερη μοίρα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα αυτόν τον παράδοξο, μέχρι και από μετεωρολογικής απόψεως, Ιούνιο του 2018.

Δεύτερη μοίρα όμως δεν σημαίνει και γεγονότα μειωμένης σημασίας: ένα από αυτά ήταν το 10ο φεστιβάλ LEA-ΛΕΑ, (Λογοτεχνία Εν Αθήναις), του φεστιβάλ για τη διάδοση της λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στον ελλαδικό χώρο.

Μπορεί φέτος το φεστιβάλ να αποτέλεσε μέρος της διεθνούς διάκρισης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, όμως για να φτάσει το LEAστην δέκατη εκδοχή του, χρειάστηκε η δουλειά πάρα πολλών ανθρώπων οι οποίοι συνέδραμαν την αρχικώς “δονκιχωτική”, πρωτοβουλία που είχε η Κολομβιανή εκδότρια Αδριάνα Μαρτίνες-Φαρσάρη,η οποία αγαπά την Ελλάδα όσο και την πατρίδα της.

Στο διάστημα 8-19 Ιουνίου το φεστιβάλ οργάνωσε περισσότερες από 70 εκδηλώσεις σε 15 χώρους πολιτισμού στην Αθήνα, την Λευκάδα και την Κρήτη. Διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ταινιών: από όλα είχε το φετινό ΛΕΑ. Στα δέκατα γενέθλιά του το φεστιβάλ ήταν περισσότερο από ποτέ ανοιχτό στον κόσμο. Αυτό φάνηκε και από την μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού το οποίο συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις και όχι μόνον σε αυτές που φιλοξενούσαν σταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως ο κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα. Η κατάμεστη αίθουσα των εκδόσεων Γαβριηλίδη, στην οδό Αγίας Ειρήνης, σε εκδήλωση ανάγνωσης ποίησης ελλήνων και ισπανόφωνων ποιητών, μια μέρα με καύσωνα και χωρίς ταξί στην Αθήνα, αποδεικνύει ότι όχι μόνον υπάρχει κοινό που αψηφά τις προαναφερθείσες αντιξοότητες αλλά και που επιμένει να συναντήσει και να συνομιλήσει, επί της ουσίας, με ποιητές. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι συγκεκριμένοι ποιητές, όπως ο ισπανός Χουάν Βιθέντε Πικέρας, ο έλληνας Δημήτρης Αγγελής, η κολομβιανή Πιεδάδ Μπονέτ, η ισπανοκροάτισα Δέμπορα Βούκουσιτς, είναι όχι μόνον ενδιαφέροντες, ευρυμαθείς και με χιούμορ, είναι και άνθρωποι “κανονικοί” που δεν θεωρούν ότι υπερίπτανται των υπολοίπων, μόνον και μόνον επειδή γράφουν ποίηση, για την οποία ενίοτε βραβεύονται με σημαντικά βραβεία. (Πικέρας, Μπονέτ).

Αντίστοιχη προσήνεια χωρίς ίχνος ύφους, διακρίναμε και στους διεθνούς εμβελείας συγγραφείς, τους Κολομβιανούς Έκτορ Αμπάδ (τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Πατάκη), και Σαντιάγο Γκαμπόα (εκδ. Πόλις) καθώς και τον Ισπανό Χαβιέρ Θέρκας (εκδ. Πατάκη): οι συγγραφείς ήρθαν στην Ελλάδα όχι μόνον για να παρουσιάσουν τα νέ βιβλία τους που κυκλοφόρησαν προσφάτως στην ελληνική αγορά αλλά και για να συναντήσουν το ελληνικό κοινό και να συνομιλήσουν μαζί του. Όλοι τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα, για την κατάσταση της χώρας, την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν εμφανίζεται συχνά πλέον στον διεθνή Τύπο, χρειάστηκε να τους εξηγήσουμε ορισμένες από τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, όπως το γιατί απεργούσαν επί διήμερο οι οδηγοί ταξί, εν μέσω καύσωνα Όταν όμως οι άνθρωποι είναι καλοπροαίρετοι και προέρχονται από χώρες με δύσκολο παρελθόν, όπως για παράδειγμα, η Κολομβία, χαμογελούν και αποδέχονται τον οικείο σε εμάς, ελληνικό εξαιρετισμό.    

Το επιτυχημένο φετινό ΛΕΑ είχε τη στήριξη πολλών φορέων (πρεσβειών, μορφωτικών ινστιτούτων, κοινωφελών ιδρυμάτων, εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων, εφημερίδων κλπ.). Καθώς όμως οι καιροί εξακολουθούν να είναι χαλεποί και για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, καλό θα ήταν, του χρόνου, στα ενδέκατα γενέθλιά του, το φεστιβάλ να λάβει τη στήριξη ακόμη περισσότερων φορέων. Καλώς η κακώς, ο πολιτισμός για να ανθήσει, έχει ανάγκη κυρίως την ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

Μαρίλια Παπαθανασίου

Δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί στο Βήμα και στην Καθημερινή. Μέλος της συντακτικής ομάδας του Books' Journal.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Θυμάμαι Παρακμάζει ο χριστιανισμός στην Ευρώπη;

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά