Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 165
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από 
7 Μαρτίου 2014. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 7 Μαρτίου 2014. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ντίνα Κουμπούλη

Η εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς, προσκεκλημένη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσίασε το έργο της και συζήτησε για το Ινστιτούτο και τη μέθοδό της. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Σύγχρονης Βαλκανικής Σκηνής και δεν πέρασε απαρατήρητη.

Γεννημένη στο Βελιγράδι το 1946, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ξεκίνησε την καλλιτεχνική καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Έχει, λοιπόν, πάνω από σαράντα χρόνια δραστηριότητα, χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο ώστε να ορίζει τον εαυτό της ως γιαγιά της περφόρμανς.

Μέσα από τις παραστάσεις της, διερευνά τη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, δοκιμάζοντας τα όρια του σώματος και τις δυνατότητες του νου. Παρουσιάζει τον πόνο ως δημιουργικό στοιχείο, την τέχνη ως θεραπεία και το φόβο ως συναίσθημα που πρέπει να βιωθεί. Σε πολλές από τις σχεδόν ακραίες παραστάσεις της έχει αυτοτραυματιστεί ή έχει παραμείνει ακίνητη για μέρες. Έχει επίσης αφήσει το σώμα της να παγώσει μέσα σε μπλοκ πάγου, ενώ σε κάποια άλλη περφόρμανς κόντεψε να πεθάνει από ασφυξία. Συχνά, οι παραστάσεις της τελειώνουν όταν κάποιος από το κοινό προσπαθεί να παρέμβει για να σταματήσουν τα δεινά της. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύει ότι «η περφόρμανς είναι μια ζωντανή τέχνη που βασίζεται στο χρόνο και, το σημαντικότερο: είναι μια άυλη τέχνη. Τα χαρακτηριστικά αυτά εξασφαλίζουν το μέλλον της περφόρμανς». 

Η Μέθοδος Αμπράμοβιτς

Στην Αθήνα, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς συνομίλησε με τον επίσης καλλιτέχνη  Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς για το Ινστιτούτο και τη Μέθοδό της. Το Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς (ΜΑΙ) είναι το πρώτο πολιτιστικό ίδρυμα του κόσμου που έχει δημιουργηθεί μέσω crowdfunding. Στεγάζεται σε ένα παλιό θέατρο στην πόλη Χιούντσον των ΗΠΑ, που απέχει δύο ώρες από τη Νέα Υόρκη. Πριν από μερικά χρόνια, η Αμπράμοβιτς αγόρασε αυτό το κτίριο που προορίζεται να γίνει πολιτιστικός χώρος όπου θα οργανώνονται εργαστήρια, θα γίνονται αναγνώσεις, σεμινάρια και επιστημονικές έρευνες.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, έχοντας επίγνωση ότι τα χρόνια πέρασαν και πλέον διανύει την τελευταία περίοδο της ζωής της, θέλει να συμπυκνώνει και να περάσει τις γνώσεις της στις καινούργιες γενιές μέσω της Μεθόδου της. Στη βάση αυτού που αποκαλεί Μέθοδος Αμπράμοβιτς υπάρχει μια σειρά ασκήσεων στόχος των οποίων, κατ' αυτήν, είναι να αυξηθεί η προσοχή όσων συμμετέχουν στη σωματική και την ψυχική εμπειρία τους. Αυτές οι ασκήσεις, που προέρχονται από την πίστη της καλλιτέχνη ότι κάθε πρόσωπο (ανεξάρτητα από την ηλικία, την εθνικότητα, το φύλο, τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική τάξη ή τη μητρική γλώσσα) μπορεί να επωφεληθεί από το ότι είναι «παρόν στη στιγμή», βιώνοντας τη στο έπακρο.

Σε όλη τη σταδιοδρομία της, η Αμπράμοβιτς έχει ασχοληθεί σε βάθος με αυτές τις ασκήσεις και τώρα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα χώρο στον οποίο οι άλλοι να μπορούν να εξερευνήσουν αυτή τη διαδικασία. Η ασκήσεις της Μεθόδου Αμπράμοβιτς αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δραστηριοτήτων πολλαπλών ειδικοτήτων, που θα αναπτυχθούν στο ΜΑΙ.

Η Μέθοδος Αμπράμοβιτς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2012 στο PAC (Padiglione d’Arte Contemporanea), στο Μιλάνο. Τελευταία, η Μέθοδος έχει γίνει αρκετά δημοφιλής, ειδικά όταν αναφέρθηκαν σ' αυτό προσωπικότητες της αμερικανικής show business όπως η Lady Gaga.

Balkans: η Νύχτα των Περφόρμανς

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παρέμβαση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στη Στέγη, παρουσιάστηκε ένας κύκλος παραστάσεων με τίτλο Balkans: Η Νύχτα των Περφόρμανς, με καλλιτέχνες από όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες. Πρόκειται για καλλιτεχνικό γεγονός που επιμελήθηκε ο Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς, αρχικά για το φεστιβάλ Perforacije της Κροατίας. Παρουσιάστηκαν παραστάσεις / εγκαταστάσεις / παρεμβάσεις, μερικές από τις  οποίες είχαν διάρκεια λίγων λεπτών και επαναλαμβάνονταν συνεχώς, ενώ άλλες κρατούσαν ώρες.

Ο Ιγκόρ Ιωσήφοφ, νεαρός περφόρμερ και εικαστικός καλλιτέχνης από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρουσίασε το 2-Dimensional (Δισδιάστατο), μια περφόρμανς/εγκατάσταση που διερευνά τη λεπτή σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το θεατή. Ο καλλιτέχνης ήταν ξαπλωμένος μέσα σε μία κατασκευή από πλεξιγκλάς και «προσκαλούσε» τους θεατές να περπατήσουν από πάνω του για να φτάσουν στον προορισμό τους, ένας ένας. Η περφόρμανς είχε σχέση αφ' ενός με την υποκειμενικότητα των γαμήλιων πομπών και τη σημασία τους για την οικοδόμηση ταυτότητας, αφ' ετέρου με την πολιτισμική και αισθητική συνάφεια των νεκροταφείων στην πατρίδα του.

Μια άλλη περφόρμανς που τράβηξε την προσοχή του κοινού ήταν της Μπογιάνα Ραντούλοβιτς από το Μαυροβούνιο, με τίτλο Air Doll # 2. Η καλλιτέχνης παρουσίασε το σώμα της ως αντικείμενο στο χώρο, παίζοντας με τις πιο στερεοτυπικές εικόνες της γυναίκας. Το σώμα εκτέθηκε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, απομονωμένο στο χώρο.Η καλλιτέχνης φορούσε μια φόρμα από λάτεξ, που προσέδιδε στα διακριτικά του σώματος αμορφία και αποπροσωποποίηση. Ωστόσο, δύο ανοίγματα στη φόρμα από λάτεξ αποτελούσαν τους ακρογωνιαίους λίθους της φαντασίωσης που η Ραντούλοβιτς προσέφερε στο κοινό. Η περφόρμανς εστίαζε σε στιγμές στη ζωή οι οποίες κυριαρχούνται από πόνο, φόβο και, ενίοτε, υπερβολική επικοινωνία.

H Μαρίνα Αμπράμοβιτς συνομίλησε με τον Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 7 Μαρτίου.

Ο κύκλος παραστάσεων Balkans: Η Νύχτα των Περφόρμανς άρχισε, στον ίδιο χώρο, στις 7 Μαρτίου και διάρκεσε έως τις 16 του μήνα. 

Το πρωτότυπο κείμενο στα ισπανικά:

http://lapasiongriega.blogspot.com/2014/03/marina-abramovic-en-atenas.html

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά