Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020

Τεύχος 107

Κατηγορία Τεύχη
Γράφτηκε από τον 

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος #107, Μάρτιος 2020, του Books' Journal. Τα αναλυτικά περιεχόμενα:

 Editorial

Κρίση συνόρων

 

Διάλογος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ – Η πτώση του τείχους και τα εθνικά σύνορα

 

Διήγημα

FERNANDO SORRENTINO –Προκαταλήψεις που ανταμείβουν

Μετάφραση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, Εικονογράφηση: HUADI

 

Παρεμβάσεις

ΓΙΏΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ – Το μάθημα του δασκάλου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – Η «σκευωρία Novartis». Το χρονικό μιας υπόθεσης παρακράτους

ΛΑΚΗΣ ΔΟΛΓΕΡΑΣ – Πανδημία, εκατόν δύο χρόνια πριν

ΜΑΡΙΛΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – Ερνέστο Καρδενάλ: ο αντικαθεστωτικός ποιητής της Νικαράγουας

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Α. ΑΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟΣ – Πειθαρχία και ολοκληρωτισμός

 

Χάννα Άρεντ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ – Η Χάννα Άρεντ για τη βία και την εξουσία (Hannah Arendt, Περί βίας, μετάφραση από τα αγγλικά: Άννα Δαμιανίδη, Δημήτρης Ψυχογιός, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2020, 184 σελ.)

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ – Η Δημοκρατία δεν έρχεται με την κάνη του τουφεκιού(Hannah Arendt, Περί βίας, μετάφραση από τα αγγλικά: Άννα Δαμιανίδη, ΔημήτρηςΨυχογιός, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2020, 184 σελ.)

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ – Η πολιτική ως μηχανή κατασκευής ψευδών (Hannah Arendt, Κρίσεις της Δημοκρατίας, εισαγωγή -μετάφραση από τα αγγλικά: Άννα Δαμιανίδη, Δημήτρης Ψυχογιός, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2020, 316 σελ. – Richard J. Bernstein, Γιατί πρέπει να διαβάζουμε Χάνα Άρεντ, μετάφραση: Βασιλική Σουλαδάκη, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2020, 139 σελ.)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – Όταν η Χάννα αγάπησε τον Μάρτιν(Catherine Clement, Κοιμήσου και ίσως ονειρευτείς. Μάρτιν και Χάνα, μετάφραση από τα γαλλικά: Ρένα Χατχούτ, Ψυχογιός, Αθήνα 2000, 325 σελ.)

 

Άλκη Ζέη

ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – Στην Άλκη, που μεγαλώσαμε μαζί

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΤΟΥΝΙΑ – Το Παρίσι της Άλκης Ζέη

 

Κική Δημουλά

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ – Ποίηση για την ακραία ασυνέχεια του θανάτου

 

Κριτικές

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΡΑΣΑΡΙΝΗΣ – Κωνσταντίνος Καντιώτης, ένας δευτεραγωνιστής της Επανάστασης (Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Καντιώτης, Κερκυραίος. Ελάσσων Φιλικός, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/ Ινστιτούτο Ιστορικών

Ερευνών, Αθήνα 2019, 144 σελ.)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΓΙΑΝΝΗΣ – Είναι ανορθολογικοί οι Έλληνες;(Ιωάννα Τσιβάκου, Συναίσθημα και ορθολογικότητα. Η ελληνική εμπειρία, Ι. Σιδέρης, Αθήνα 2019, 330 σελ.)

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ – Εργασία και φιλελευθερισμός (Alain Supiot, Το πνεύμα της Φιλαδέλφειας. Η κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στην ολοκληρωτική αγορά, μετάφραση από τα γαλλικά: Ευάγγελος Δ. Αγγελόπουλος, επιμέλεια: Χρόνης Τσιμπούκης, Επιθεώρησις Εργατικού Δικαίου, Αθήνα 2019, 178 σελ.)

ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ – Όταν νικούσαν οι αναρχικοί (Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας, μετάφραση από τα γερμανικά: Σπύρος Μοσκόβου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2019, 424 σελ.)

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ – Οι εκδόσεις που προετοίμασαν το 1821 (Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, Η πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο, τρεις τόμοι. Α’, 13ος αιώνας - μέσα 16ου, Άτων, Αθήνα 2017, XXXII + 463 σελ. Β’, 16ος αιώνας – μέσα 17ου, Άτων, Αθήνα 2018, XXII + 479 σελ. Γ’, μέσα 17ου - αρχές 18ου αιώνα, Άτων, Αθήνα 2019, XXII + 351 σελ.)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ – Η γλώσσα τους; (Ορφέας Απέργης, Η γλώσσα τους, Νεφέλη,Αθήνα 2019, 200 σελ.)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ – Κυνηγημένος, λεπρός, εξόριστος, σημαδεμένος.(Albert Cohen, Σολάλ,μετάφραση από τα γαλλικά: Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Εξάντας, Αθήνα 2019, 602 σελ.)

ΟΝΤΕΤ ΒΑΡΩΝ-ΒΑΣΑΡ – Αλμπέρ Κοέν: Γάλλος Εβραίος από την Κέρκυρα (Albert Cohen, Σολάλ, μετάφραση από τα γαλλικά: Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Εξάντας, Αθήνα 2019, 602 σελ.)

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – Ο Μαλρώ στην Κίνα (Andre Malraux, Η ανθρώπινη μοίρα, μετάφραση από τα γαλλικά: Ρίτα Κολαΐτη, πρόλογος: Δημήτρης Στεφανάκης, Μεταίχμιο, Αθήνα 2019, 402 σελ.)

ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ – «Με κανέναν ποιητή δεν έζησα τόση σκοτεινιά όση με τον Έλιοτ». Συνέντευξη με τον Συμεών Σταμπουλού (T.S. Eliot, Η Έρημη Γη, μετάφραση από τα αγγλικά: Συμεών Γρ. Σταμπουλού, Gutenberg, Αθήνα 2019, 139 σελ.)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΤΙΔΗΣ – Έρωτας απέριττος και απέραντος (Παντελής Μπουκάλας, Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα. Το ταξίδι του φιλιού και ο έρωτας σαν υπερβολή. Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι-3, Άγρα, Αθήνα 2019, 843 σελ.)

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – Σκιές της Μεταπολίτευσης (Νικόλας Σεβαστάκης, Άνθρωπος στη σκιά. Μυθιστόρημα, Πόλις, Αθήνα, Αθήνα 2019, 288 σελ.)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ – 10 + 1 σημεία για τη Σώσα του Ι. Μπ. Σίνγκερ (Isaac Bashevis Singer, Σώσα. Μυθιστόρημα, μετάφραση από τα αγγλικά, γλωσσάρι, σημειώσεις: Μιχάλης Πάγκαλος, επίμετρα: Σταύρος Ζουμπουλάκης - Μιχάλης Πάγκαλος, επιμέλεια κειμένου: Δέσποινα Γιανναρούδη, Κίχλη, Αθήνα 2019, 468 σελ.)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ* – Ανατομία μιας εσωτερικής μετακίνησης ( Έλενα Πέγκα, Αθήνα - Δελχί - Αθήνα, Άγρα, Αθήνα 2019, 232 σελ.)

ΜΑΡΊΛΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – Κάνε το καλό... (Andrew Ridker, Αλτρουιστές. Μυθιστόρημα, μετάφραση από τα αγγλικά: Σοφία Τάπα, Κλειδάριθμος, Αθήνα 2020, 447 σελ.)

ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ – Ο πρωτοπόρος μετεωρολόγος (Ηλίας Μαριολόπουλος, Δημήτρης Γ. Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Μαριολόπουλος (1900-1991). Ο πατέρας της σύγχρονης Κλιματολογίας στην Ελλάδα (με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό), Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, Αθήνα 2019, 217 σελ.)

 

Ποίηση

ΤΕΡΕΖΑ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ – 3 ποιήματα: Σύννεφα, Συνοδοιπόροι, Κρεμάστρες

 

Μόνιμες στήλες

ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ – ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ #97

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ – ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ:Ο Νίκος Καββαδίας εξιχνιαστής λογοκλοπής και άλλα φιλολογικά παρατράγουδα

ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΣΙΑ – ΜΙΚΡΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ό,τι έχει απομείνει

ΛΑΚΗΣ ΔΟΛΓΕΡΑΣ – ΠΗΡΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥ: Ο Βασίλης Αναστόπουλος από το S/S OLGA

BΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – BREVIS IN LONGO:Έγραψε πικαρέσκο ο Ροΐδης; (Πέρσα Αποστολή, Το πικαρικό μυθιστόρημα και η παρουσία του στον ελληνικό 19ο αιώνα. Από τον Ερμήλο (1817) ώς την Πάπισσα Ιωάννα (1866), Άρτεμις, Αθήνα 2018, 464 σελ.)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΤΑΣ – ΦΩΤΟ-ΓΡΑΦIΑ: «Οι Γερμανοί είναι Ναζί»

AΓΓEΛIΕΣ

2

49

Κατεβάστε το PDF

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Τεύχος 106 Τεύχος 108

7 σχολια

 • Αναφορικά με το άρθρο "Η πτώση του τείχους και τα εθνικά σύνορα" του κου Γιώργου Σταμάτη, εκφράζω έντονη αμφισβήτηση για τις απόψεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτό και μάλιστα από καθηγητή οικονομικής θεωρίας στο Πάντειο, και κατ' επέκταση θεωρώ ότι πλήττει το κύρος της TBJ η δημοσίευση και μάλιστα χωρίς αντίλογο τέτοιων ατεκμηρίωτων και σαφώς ανακριβών θέσεων μάλιστα δε υποστηρικτικών του απομονωτισμού, του αντι-εκσυγχρονισμού και του αντι-φιλελευθερισμού, τις οποίες δεν αξίζει καν κάποιος να μπει στον κόπο να αντικρούσει, απλώς τις παραθέτω αυτούσιες:

  1. "το συνολικό καθαρό κοινωνικά προϊόν παράγεται από μισθωτούς εργαζομένους και οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου ιδιοποιούνται ένα μέρος του, τα κέρδη, όχι επειδή αυτό το μέρος παρήχθη από το κεφάλαιο, αλλά επειδή εκείνοι που το ιδιοποιούνται είναι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου."

  2. "αυτοί οι άνθρωποι δεν προσπάθησαν να εφαρμόσουν μια κάποια θεωρία (ο μαρξισμός δεν διαθέτει καμία αυτού του είδους), αλλά προσπάθησαν να οικοδομήσουν και, παρά τις αντιξοότητες και τις αφάνταστες δυσχέρειες, οικοδόμησαν σε μικρό διάστημα σοσιαλιστικές οικονομίες και κοινωνίες
  in nuce με ευοίωνες προοπτικές. [...] Οι μαρξιστικές επιδιώξεις δεν συνιστούν κανένα όραμα, πολλώ δε μάλλον ένα ουμανιστικό.Είναι πολύ πιο ταπεινές και πεζές από ένα ουμανιστικό όραμα."

  3. "Αρχικά το σημαίνον, δηλαδή ο όρος «παγκοσμιοποίηση», υπάρχει χωρίς αντίστοιχο σημαινόμενο, δηλαδή απλά ειπωμένο χωρίς περιεχόμενο, έτσι που το σημαίνον παίζει το ρόλο του σημαινόμενου."

  4. "Αυτό που τείνει να επιτύχει σήμερα η παγκοσμιοποίηση (και σε ορισμένες συσσωματώσεις κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το έχει ήδη σε ύψιστο βαθμό επιτύχει), συγκεκριμένα η άρση των οικονομικών (και ενδεχομένως νομισματικών) εθνικών συνόρων, είναι δυσμενές για τις μικρές και υπό ανάπτυξιν χώρες, π.χ. σαν την Ελλάδα. Διότι τους απαγορεύει ή τους δυσχεραίνει εξαιρετικά την
  προστασία και την προαγωγή της οικονομίας τους, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά της. Πράγμα που έκαναν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες."

  5, "Η τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια, και θα βρίσκεται για δεκαετίες
  η χώρα μας, δεν είναι νοητή εκτός των πλαισίων της παγκοσμιοποίησης. [...] δανειστές, και οι τελευταίοι διασφαλίζουν με μια σειρά ντροπιαστικών όρων που υπογράψαμε με τα μνημόνια [...]".

  Με εκτίμηση
  Γεράσιμος Βασιλάτος

  Συνδεσμος σχολιου
  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 08:49
 • Αγαπητή Λυδία Κοκκινίδου, έχετε προστεθεί στη λίστα των συνδρομών, και απ' ό,τι βλέπουμε σας έχουν σταλεί τα τεύχη με τις ομαδικές αποστολές των συνδρομών. Πολύ φοβούμαστε ότι στην έκτακτη κατάσταση υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα ταχυδρομεία. Σας στέλνουμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση απ' όπου μας γράψατε τα τεύχη σε pdf και, σε περίπτωση που ώς την Τρίτη δεν έχετε λάβει τα τεύχη, θα επαναλάβουμε την αποστολή.

  Συνδεσμος σχολιου
  Administrator1 Administrator1 Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 09:53
 • Καλημέρα
  Ενώ έχω πληρώσει την ετήσια συνδρομή ως φοιτήτρια των 40,00€ και έλαβα το ευχαριστήριο σας για την έγκαιρη καταβολή,εν τούτοις δεν έχω λάβει το τεύχος Νο 106 ούτε το 107 φυσικά.
  Επειδή το μαγαζί του πατέρα μου είναι κλειστό λόγω κορονοιου, στείλτε σας παρακαλώ τα τεύχη
  ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ ΛΥΔΊΑ
  Νεάπολη Ξάνθης
  Ο.Τ. 12/4 ΞΑΝΘΗ 67100
  Ευχαριστώ

  Συνδεσμος σχολιου
  ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ ΛΥΔΊΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ ΛΥΔΊΑ Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 10:43
 • Γεια σας,
  θα μπορούσατε να με ενημερώσετε με ποιο τροπο μπορω να προμηθευθω το τευχος 107
  Μενω στις Βρυξελλες.
  Ευχαριστώ

  Συνδεσμος σχολιου
  Nicolas Foscolos Nicolas Foscolos Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 11:54
 • Γεια σας,
  θα μπορούσατε να με ενημερώσετε με ποιο τροπο μπορω να προμηθευθω το τευχος 107
  Μενω στις Βρυξελλες.
  Ευχαριστώ

  Συνδεσμος σχολιου
  Nicolas Foscolos Nicolas Foscolos Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 11:54
 • Γεια σας. Εχει σε όλα τα περίπτερα της Αλεξάνδρας, ή της Πανόρμου. Και με απόλυτη βεβαιότητα στο ψιλικατζίδικο-περίπτερο στην έξοδο του μετρό. Ευχαριστούμε

  Συνδεσμος σχολιου
  ekanellis2000@yahoo.gr ekanellis2000@yahoo.gr Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 13:26
 • Γεια σας,
  θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για κάποιο σημείο πώλησης στην περιοχή των Αμπελοκήπων.
  Ευχαριστώ

  Συνδεσμος σχολιου
  Μαμάκου Κωζετ Μαμάκου Κωζετ Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 08:51

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά