Σύνδεση συνδρομητών

Γιώργος Ζεβελάκης

Γιώργος Ζεβελάκης

Ερευνητής της λογοτεχνίας. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, διατηρεί σημαντικό αρχείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην έρευνα πολλών εργασιών στο χώρο της νεοελληνικής φιλολογίας.

Σελίδες  χαρισμένες στον Νίκο Καββαδία

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 11:04

Τα άσματα των δέντρων

Ο Λουδοβίκος Σαλβατώρ υπό τας φιλύρας

Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 21:07

Ύμνος στην Ακρόπολη πριν από 150 χρόνια

Ξεφυλλίζοντας το ταπεινό τομίδιο του Καζαμία 1871, έπεσα στο ποίημα ενός δεκαοχτάχρονου για το μέγιστο μνημείο των Αθηνών. Το στιχούργημα συνδέεται με τη σημερινή επικαιρότητα αλλά δεν επιβιώνει καλλιτεχνικά. Η γλώσσα, οι επαναλήψεις και η διαδοχή των στίχων το υποβαθμίζουν, διατηρεί όμως κάτι από την αύρα της μακρινής εκείνης εποχής. Το όνομα του φερέλπιδος ποιητή έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Σπυρίδων Π. Λάμπρος (1851-1919) αντιπροσωπεύει, κατά έναν τρόπο, την πνευματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας τα πρώτα εκατό χρόνια του ελεύθερου βίου της.

«Τα καμπαρέ! Ναύτες Ινδοί και ναύτες Γιαπωνέζοι,

Αράπηδες, Άγγλοι στρυφνοί, τζαζ με βαρύ σκοπό

και θα 'ρθουν η μικρή Πωλίν κ' η Λίλιαν να καθήσουν,

να πουν κλαφτά "μον σερ" "μον πτι" πολύ σας αγαπώ...»

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 12:46

Τριακόσιες λέξεις για τον νέο χρόνο

Ένα δημοσίευμα στον ετήσιο Ελληνικό Κόσμο 1916 της Αλεξάνδρας Αλβανοπούλου, με το οποίο η συγγραφέας υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο με ακριβώς τριακόσιες λέξεις.

Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023 09:11

Τα άσματα των δέντρων

Ο Λουδοβίκος Σαλβατώρ υπό τας φιλύρας

Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 15:39

Στην παρουσίαση του «Μίλα Πηνελόπη»

Η παρουσίαση του βιβλίου της Αγγέλας Καστρινάκη: Μίλα, Πηνελόπη!
Την παρακολούθησα, το βράδυ της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο θέατρο της οδού Φρυνίχου, στην Πλάκα. Δεν θυμάμαι άλλη εκδήλωση για δοκιμιακό έργο να έγινε σε τέτοια ατμόσφαιρα αμφίδρομης επικοινωνίας ομιλητών και κοινού.

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 09:59

Το διήγημα της ανησυχίας του Βουτυρά

Στον Βάσια Γ. Τσοκόπουλο τον αναστηλωτή

Στη Γεωπονική Σχολή πρόλαβα, το 1962, να παρακολουθήσω το μάθημα της Φυτοπαθολογίας από τον καθηγητή Γιάννη Σαρεγιάννη. Ήταν ο τελευταίος χρόνος της διδασκαλίας του αλλά και της ζωής του. Προηγουμένως αγνοούσα τις επιστημονικές του εργασίες που ήταν πολλές και ενδιαφερόμουν κυρίως για τη λογοτεχνική του δραστηριότητα, διάσπαρτη, δημοσιευμένη σε παλιά λογοτεχνικά περιοδικά. Είχα προσεγγίσει τις μελέτες του για τον Καβάφη που αργότερα συγκεντρώθηκαν σε βιβλίο (Σχόλια στον Καβάφη) καθώς και άλλα ποικίλα κείμενά του (ποιήματα, κριτικές, ταξιδιωτικά κ.ά.).

Κάθε χρόνο η επέτειος θανάτου του Κώστα Καρυωτάκη (αυτοκτόνησε στις 21 Ιουλίου 1928, στην Πρέβεζα) γίνεται αφορμή να συζητηθεί η ζωή και το έργο του και να κατατεθούν νέα στοιχεία από τη συνεχιζόμενη φιλολογική έρευνα. Ανάμεσα στα σχετικά θέματα, περίοπτη θέση παίρνει συνήθως η σχέση του με τη Μαρία Πολυδούρη. Τις πρώτες δεκαετίες έπαιρναν μέρος και κατέθεταν την προσωπική τους ενθύμηση ομότεχνοί τους που είχαν γνωρίσει από κοντά το περιώνυμο ζευγάρι.  

Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 11:38

O Βυσσινόκηπος του Γιώργου Παππά

Ο δημοφιλής ηθοποιός που ήταν και γεωπόνος

Σελίδα 1 από 7