Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015

Οι Εβραίοι πληρώνουν τα Μνημεία Ολοκαυτώματος!

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον 
Το μνημείο Ολοκαυτώματος στο Βόλο Το μνημείο Ολοκαυτώματος στο Βόλο

Αν δεν πλήρωναν οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και οι απόγονοι των θυμάτων του η Ελλάδα μάλλον δεν θα είχε κανένα Μνημείο Ολοκαυτώματος!

 

Η 27 Ιανουαρίου έχει κηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η Ελλάδα τιμά την ημέρα αυτή με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν και τα Μνημεία Ολοκαυτώματος που υπάρχουν στη χώρα. Διεθνώς δε η Ελλάδα προβάlλει την ύπαρξη των μνημείων αυτών ως το κύριο μέσο με το οποίο η πολιτεία τιμά την εξολόθρευση του μεγαλύτερου μέρους του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας από τους ναζί.

Αυτό που η Ελλάδα δεν λέει ποτέ (αλλά και τα επίσημα όργανα των Ελλήνων Εβραίων επίσης αποσιωπούν) είναι πως τα μνημεία αυτά που ανήκουν στους δήμους και συνήθως συντηρούνται από αυτούς έχουν κατασκευαστεί με χρήματα των ίδιων των Εβραίων. Αν δεν πλήρωναν οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και οι απόγονοι των θυμάτων του η Ελλάδα μάλλον δεν θα είχε κανένα Μνημείο Ολοκαυτώματος!

Τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν πουθενά δημοσιευμένα. Όπως άλλωστε δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά ένας συνοπτικός αλλά και περιεκτικός κατάλογος με τα Μνημεία Ολοκαυτώματος σε όλη τη χώρα.

Ακόμα χειρότερα, όταν η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στην παράκλησή μας, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ρωτήσει μεταξύ άλλων, στις 5 Αυγούστου και στις 29 Οκτωβρίου 2014, «σε ποιο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ανήκουν τα Μνημεία Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, με ποιανού χρήματα κτίσθηκαν και ποιος έχει την ευθύνη συντήρησης και επισκευής τους», οι απαντήσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών είχαν ξεχάσει σχεδόν τα μισά Μνημεία Ολοκαυτώματος.

Από τις απαντήσεις πάντως προέκυψε πως μόνο ένα Μνημείο Ολοκαυτώματος έχει χρηματοδοτηθεί από δήμο, αυτό της Κομοτηνής, μάλλον σε αντάλλαγμα της παραχώρησης στο Δήμο του οικοπέδου της παλαιάς Συναγωγής στο Βυζαντινό Φρούριο της πόλης. 

Στο συνημμένο πίνακα συγκεντρώσαμε όσα στοιχεία μπορέσαμε να βρούμε με τα Μνημεία Ολοκαυτώματος και μερικά άλλα μνημεία στη μνήμη των Εβραίων που υπάρχουν εκτός των εβραϊκών νεκροταφείων και των συναγωγών, το χρόνο ανέγερσης, καθώς και το έγγραφο προς τη Βουλή στο οποίο τυχόν αναφέρονται τα μνημεία αυτά.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως υπάρχουν 14 Μνημεία Ολοκαυτώματος (περιλήφθηκε και αυτό της Καβάλας που είναι στο παλαιό νεκροταφείο), 8 επιγραφές ή πλάκες (από τα οποία όμως αυτή της Ξάνθης έχει μάλλον καταστραφεί), ένα μνημείο Άννας Φρανκ (Λάρισα), ένα άγαλμα του Μορδοχάι Φριζή (Χαλκίδα), το πρόσφατο μνημείο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που χτίσθηκε πάνω στο Εβραϊκό Νεκροταφείο της πόλης που κατέστρεψαν Έλληνες και Γερμανοί και, στη Ζάκυνθο, ένα Μνημείο ευγνωμοσύνης για τους Μητροπολίτη Χρυσόστομο και Δήμαρχο Καρρέρ που έσωσαν όλη την εβραϊκή κοινότητα της πόλης από τους Ναζί. Υπάρχουν όμως και εννέα δήμοι που δεν έχουν κανένα μνημείο για τους δικούς τους Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος (Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Κρήτη, Κως, Νέα Ορεστιάδα, Πάτρα, Σουφλί, Φλώρινα).  

Κάθε προσθήκη ή διόρθωση ευπρόσδεκτη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ή κάτω από αυτό το δημοσίευμα, στα σχόλια).  

 

Για να δείτε τον πίνακα του Βασίλη Τσαρνά πατήστε εδώ.

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

2 σχολια

 • Vasilis Tsarnas
  Άλλος ένας βανδαλισμός, αυτή τη φορά από ναζί, στο μνημείο που έχει στηθεί στην πλατεία Πάφου από τη "Γυναικεία οργάνωση Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών" στη μνήμη των 13.000 Ελληνόπουλων Εβραιόπαιδων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
  Η φωτογραφία είναι σημερινή αλλά φυσικά κανείς δεν ξέρει πόσες μέρες πριν θα συνέβη, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι "σκάνδαλο" για τα ελληνικά δεδομένα, ούτε προφανώς γίνεται ποτέ κανένας έλεγχος από το Δήμο Αθηναίων, που ισχυρίζεται ότι συντηρεί το μνημείο...
  https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/t31.0-8/p960x960/11114026_10153057201019773_6936696955416015620_o.jpg

  Συνδεσμος σχολιου
  Panayote Dimitras Panayote Dimitras Κυριακή, 07 Ιουνίου 2015 16:41
 • Υπήρχε ένα στο παλιό λιμάνι Χανίων.

  Συνδεσμος σχολιου
  Τρύφων Καλαμίτσης Τρύφων Καλαμίτσης Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 13:28

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά