Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Μένουμε Ασφαλείς από θεωρίες συνωμοσίας

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο web only

«Δεν καταπολεμούμε μόνο μια πανδημία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια επιδημία παραπληροφόρησης». Με αυτή τη φράση σχολίασε την παγκόσμια τάση που υιοθετεί και συμβάλλει στην εξάπλωση διαφόρων θεωριών συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ψέματα και μισές αλήθειες, fake news, εικασίες, ατεκμηρίωτες δήθεν πληροφορίες, υπερβολές και αντιεπιστημονικές θεωρίες για τον κορωνοϊό συνεχίζουν να κυκλοφορούν καθημερινά, στον αντίποδα του ορθού λόγου και των θέσεων των ειδικών, που συντονίζουν την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας και τα βασικά επιχειρήματα κατάρριψής του παρατίθενται στη συνέχεια:

* Τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά μπορούν να σκοτώσουν τον ιό εάν τα πιούμε, τα εισπνεύσουμε ή κάνουμε ένεση με αυτά. Τα απολυμαντικά χρειάζονται για τις επιφάνειες, τα ρούχα ή για τα χέρια μας, με βάση τις οδηγίες που γράφουν οι συσκευασίες τους. Οποιαδήποτε αλλη χρήση τους τα καθιστά επικίνδυνα.

* Η επιδημία του κορωνοϊού σχετίζεται με συγκεκριμένες τεχνολογίες (π.χ. την 5G). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι «καμία αρνητική επίδραση στην υγεία δεν συνδέεται αιτιωδώς με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες» όπως η τεχνολογία 5G.

* Ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα εργαστηρίων. Απόλυτο ψέμα. «Με τη σύγκριση των διαθέσιμων δεδομένων αλληλουχίας γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορωνοϊού, μπορούμε να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα ότι ο SARS-CoV-2 προέρχεται από φυσικές διεργασίες», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στις ΗΠΑ Κρίστιαν Άντερσεν, εμπειρογνώμονας στον εντοπισμό της εξάπλωσης θανάσιμων ιών.

*Ο κορωνοϊός μεταφέρεται με τσιμπήματα εντόμων. Κατά τον ΠΟΥ, «o νέος κορονοϊός είναι ένας ιός της αναπνευστικής οδού, που εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκροής από τη μύτη». Γι’ αυτό και οι κύριες συστάσεις περιλαμβάνουν κοινωνική απόσταση, συχνό πλύσιμο χεριών, χρήση απολυμαντικών, προσοχή όταν αγγίζουμε με τα χέρια το πρόσωπο.

*Ο ιός θα εξαφανιστεί με τη ζέστη του καλοκαιριού. Έρευνες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που στηρίζονται στη μελέτη της εξάπλωσης της πανδημίας στην Κίνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι είναι απίθανο να οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων. Ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όσο περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε κάθε τόπο και όσο περισσότερο έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, τόσο περισσότερες μολύνσεις θα υπάρξουν.

Τέτοιες «πληροφορίες», που είτε έχουν στόχο την αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου ιατρικής αντίδρασης στην πανδημία είτε τις πολιτικές απέναντι σε αυτήν, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες και να διαδίδονται. Η απάντηση σε αυτές είναι η ενημέρωση και η γνώση. Και μην ξεχνάμε: αν οι πληροφορίες και οι υποδείξεις για την αντιμετώπιση του ιού δεν προέρχονται από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, ο κίνδυνος είναι συχνά μεγαλύτερος και από αυτόν της ίδιας της νόσου.

 

LINK:

https://covid19.gov.gr/?fbclid=IwAR05WA6MfsHqk3o3Tj0ZU3-A7emKFMm6LIk50mp_H_5FtLYxrJflqgW14fQ

 

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά