Σύνδεση συνδρομητών

«Εκλεκτές» (για το ΥΠΕΞ) υποψηφιότητες στις ευρωεκλογές

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 02:32
Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, τέθηκε τελικά εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Την αντικατάσταση ακολούθησε εθνικιστική υστερία από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τους αριστερούς εθνικιστές στο χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, τέθηκε τελικά εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Την αντικατάσταση ακολούθησε εθνικιστική υστερία από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τους αριστερούς εθνικιστές στο χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υπόθεση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο πώς κράτος και κόμματα αντιμετωπίζουν τη μειονότητα και την ανάγκη από τη μια να αρνούνται την κυρίαρχη τουρκική της ταυτότητα αλλά από την άλλη να αποσπούν τις ψήφους της και μετά να την ξεχνούν.

Συνήθως τα κόμματα επιλέγουν από τη μειονότητα της Θράκης υποψήφιους που μοιράζονται με αυστηρά πειθαρχημένο τρόπο τις μειονοτικές ψήφους ώστε να εκλέγονται δύο και, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, τρεις μειονοτικοί βουλευτές (όπως στην τρέχουσα Βουλή που παραλίγο να έχει τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές). Όταν τα κόμματα απογοητεύουν τη μειονότητα, οι ψήφοι της (και μερικές φορές οι υποψήφιοί της) μετακινούνται ως μπλοκ από το ένα κόμμα στο άλλο, ενίοτε σε αντίθετη φορά με τις γενικές εκλογικές τάσεις στη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο παραλίγο τέταρτος βουλευτής (με τη ΔΗΜΑΡ) τον Ιούνιο 2012, Ιλχάν Αχμέτ, είχε πάρει 13.789 σταυρούς το 2004 με τη ΝΔ και 14.189 σταυρούς το 2007 πάλι με τη ΝΔ, χάνοντας κάπου τις πρωινές ώρες της Δευτέρας την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ακολούθησε τη ΝΔ στην καθίζηση του 2009 παίρνοντας μόνο 8.323 σταυρούς. Όμως, το Μάιο 2012, αν και πολιτευόταν με το πολύ μικρό κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, πήρε 10.569 ψήφους, ενώ τον Ιούνιο 2012 κατεβαίνοντας στη λίστα (χωρίς σταυρούς) της ΔΗΜΑΡ τη βοήθησε να ανεβεί, από 2.665 ψήφους το Μάιο σε 12.283 ψήφους τον Ιούνιο 2012, και να συγκεντρώσει ποσοστό 17,74%, σχεδόν τριπλάσιο από το εθνικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ και υπερδιπλάσιο από το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της στις εκλογικές περιφέρειες.

Η μειονότητα φέτος αποφάσισε να εκδηλώσει τη βαθιά απογοήτευσή της κατεβάζοντας ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Απογοήτευση που έχει σχέση και με το τραγικό επεισόδιο απαγόρευσης με κρατική παρέμβαση της χρήσης τουρκικής γλώσσας από μειονοτικό σε συνέδριο για τα 90 χρόνια της Συνθήκης της Λωζάννης, τον περασμένο Νοέμβριο στην Κομοτηνή. Έχει σχέση και με την απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών να περιφρονήσουν τις πολλαπλές καταδίκες της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για την απαγόρευση λειτουργίας τουρκικών σωματείων. Στις 8 Απριλίου 2014, δήλωσαν πως «οι ψήφοι μας μέχρι σήμερα πήγαν σε εκείνους που μας θυμούνται πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε εκείνους που δίνουν υποσχέσεις που μένουν μόνο στα λόγια. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ζήσαμε μια απογοήτευση. Πλέον, προκειμένου να μη ξαναζήσουμε μια τέτοια απογοήτευση ως Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ) συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014. Τις ευρωεκλογές τις βλέπουμε ως μια ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματά μας που δεν λύνονται επί χρόνια και να αντιδράσουμε στη νοοτροπία που κάθε μέρα προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα». Μετά από αυτό όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι από τη μειονότητα αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα για να στηρίξουν τον ανεξάρτητο συνδυασμό. Δημόσια γνωστή έγινε η απόσυρση του Ιλχάν Αχμέτ από το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ που είχε σχεδόν επίσημα ανακοινωθεί. Όπως και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να βρει επί ένα μήνα το 42ο υποψήφιο ευρωβουλευτή, «τον μουσουλμάνο συμπολίτη μας από τη Θράκη που θέλουμε να εκφράζει γνήσια το χώρο του», όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση των άλλων 41 υποψηφίων της Ελιάς.   

Μετά την ανακοίνωση καθόδου του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού, το «βαθύ κράτος» αποφάσισε να απαντήσει. Κατόρθωσε δε να βάλει την τελευταία στιγμή (μάλλον χωρίς καν να το γνωρίζουν τα ενδιαφερόμενα άτομα) δύο εκλεκτούς του υποψήφιους. Στη ΝΔ, που ελάχιστες μειονοτικές ψήφους πήρε το 2012 λόγω της ηγεσίας Αντώνη Σαμαρα, τον εθνοτικά Πομάκο Ιλιάς Καράνταη, «Υπάλληλο ΚΕΠ Δήμου Μύκης, Έφεδρο ανθυπολοχαγό πεζικού με ενδιαφέροντα… Μέλος του Συνδέσμου Έφεδρων Αξιωματικών Ξάνθης», όπως λέει το βιογραφικό του, χωρίς κανένα πολιτικό παρελθόν. Το ότι δεν το γνώριζε φάνηκε από το ότι δεν πρόλαβε να πάρει το αεροπλάνο να κατέβει στην Αθήνα κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν τη Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών στέλνει σε διεθνή συνέδρια για να επιτίθεται στο κυρίαρχο τουρκικό στοιχείο της μειονότητας. Όποιος/α αναρωτηθεί καλόπιστα πώς είναι δυνατό το ΥΠΕΞ να βάζει υποψήφιο στον ΣΥΡΙΖΑ, ας ανατρέξει στα κείμενα των Μπάμπη Γεωργούλα και Αριστείδη Μπαλτά στην Αυγή, μόλις στις 16 και 25 Μαρτίου 2014, για τον «ακατάλληλο για αυτή τη θέση […] διπλωματικό σύμβουλο σε επικίνδυνη σύγχυση» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, Πρέσβη Γιώργο Αϋφαντή, που όπως γνωρίζουμε καλά έχει την ίδια αντιμειονοτική θέση με τη συντριπτική πλειονότητα των λοιπών διπλωματών. Το ότι ούτε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήξερε για την υποψηφιότητά της φάνηκε από το γεγονός πως και όταν επιλέχτηκε πανηγυρικά από την Κεντρική Επιτροπή ανακοινώθηκε το όνομά της ως «Σετιχά» αντί «Σαμπιχά». Όπως και από μια προσωπική εμπειρία:

Στις 11 το πρωί της επόμενης ημέρας από την επιλογή της, δέχθηκα τηλεφώνημα από το αρμόδιο γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ που μου ζήτησε το τηλέφωνό της, επειδή όπως μου είπαν είναι γνωστό πως έχω επαφές με τους Ρομά… Γι’ αυτό άλλωστε στο κείμενό της, μετά την αντικατάστασή της, δήλωσε πως η επιλογή της «ήταν πολύ ξαφνικό» (και) γι’ αυτήν.

Ήταν αναπόφευκτο πως θα υπήρχε η αντίδραση από την υπόλοιπη μειονότητα, την κυρίαρχη ταυτότητα της οποίας στόχευε η επιλογή της (όπως και η επιλογή του υποψήφιου της ΝΔ). Στον πίνακα από έρευνα για την ΕΕ που παρατίθεται (πρόγραμμα euromosaic http://www.uoc.edu/euromosaic/web/document/turc/an/e1/e1.html) φαίνεται πως, το 1996, 80% των μειονοτικών είχαν (και) τουρκική ταυτότητα, έναντι μόνο 10% που είχαν (και) ελληνική ταυτότητα. 

 danai-table

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην υποψηφιότητα αυτή, οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του, ο εθνοτικά Πομάκος Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, μάλλον θα αποχωρούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ιστορικά πρώτος αριστερός μειονοτικός βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά. Ίσως τον ίδιο δρόμο ακολουθούσε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο με εξειδίκευση στα μειονοτικά Δημήτρης Χριστόπουλος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στιγματιζόταν για πάντα στη μειονότητα με τρόπο ανάλογο του Αντώνη Σαμαρά. Τελικά πρυτάνευσε η λογική πως, όπως εύστοχα είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη που γνωρίζει πολύ καλά τα μειονοτικά, «το να υιοθετείς άκριτα τον εθνικισμό του άλλου δεν είναι διεθνισμός... Αλλιώς λέγεται». Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από τον νεολαίο του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Μεστάν Οσμάν Ουμίτ. Βέβαια, παρ’ όλο που η αλλαγή ανακοινώθηκε πολλές ημέρες μετά την απόφασή της, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το θαύμα του ανακοινώνοντας το όνομά του ως «Ουμίζ» και χωρίς κανένα βιογραφικό στοιχείο.  

Την αντικατάσταση ακολούθησε εθνικιστική υστερία από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τους αριστερούς εθνικιστές στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από σχεδόν όλες τις εφημερίδες, που άλλωστε συνήθως καλύπτουν τα μειονοτικά με τρόπο αρεστό στο ΥΠΕΞ. Απολαυστικές ήταν οι αναφορές τους στη Σαμπιχά που την παρουσίαζαν ως «Πομάκα» ή -αποκορύφωμα- «Πομάκα Ρομά». Επίσης, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, μια ομιλία της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στον ΟΗΕ το 2012. Στην ομιλία αυτή μεταξύ άλλων έλεγε: «Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία». Η αναφορά αυτή προσβάλλει τις καθηγήτριες Άννα Φραγκουδάκη, Θάλεια Δραγώνα και Θεανώ Καλλινικάκη, των οποίων το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας είχε πετύχει στο τέλος της προηγούμενης φάσης (2006-2007) να πηγαίνουν μόνο από την κοινότητα Ρομά του Δροσερού 654 παιδιά (36 ηλικίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) σε έξι σχολεία, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί. Υπάρχει άλλη κοινότητα Ρομά στην Ελλάδα με τέτοια πρόσβαση στην εκπαίδευση;

Στις δηλώσεις της μετά την αντικατάστασή της, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν πρόσθεσε: «Δεν μετανιώνουμε, που χάρη στο εκπαιδευτικό έργο που προσφέραμε, υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των Ρομά μαθητών και μειώθηκε δραστικά η σχολική διαρροή μεταξύ των μαθητών μας. Βοηθήσαμε έτσι στη δημιουργία και δεύτερου δημοτικού σχολείου καθώς και γυμνασίου. Δεν μετανιώνουμε που, για πρώτη φορά στην ιστορία του οικισμού μας, τα παιδιά μας φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο». Εκπαιδευτικό έργο πρόσφερε λοιπόν η  -όπως αυτοαποκαλείται- «αμόρφωτη τσιγγάνα» και όχι το πανεπιστημιακό πρόγραμμα… Βέβαια σήμερα μίλησε για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που κάνει θαύματα, ενώ στον ΟΗΕ έλεγε πως έχουν κακή εκπαίδευση… Ζήτησε επίσης και ζητάει δημόσια σχολεία - εννοώντας όχι μειονοτικά. Μόνο που στο Δροσερό υπάρχουν δύο δημόσια δημοτικά και κανένα μειονοτικό: το ότι είναι και τα δύο σχολεία-γκέτο δεν την απασχολεί, προφανώς…

Τέλος, στη μισαλλόδοξη δήλωσή της στο ηλεκτρονικό Βήμα (22/4/2014) δικαίωσε εκ των υστέρων όσους/ες τη συνέδεσαν με τον ελληνικό εθνικισμό και το Δίκτυο 21, και κατέδειξε πως οι θέσεις της δεν είχαν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Δυστυχώς, με δηλώσεις τους, δήθεν αριστεροί καθηγητές πανεπιστημίου μας μαλώνουν που επιμένουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Τσιγγάνοι. Δεν έχουν βέβαια πατήσει το πόδι τους στο Δροσερό. Σιχαίνονται να πιούν ένα καφέ στα γραφεία του συλλόγου μας. Προτιμούν την ασφάλεια του Κολωνακίου. Μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμες μονάδες στα παιγνίδια εντυπώσεων που θέλουν να παίξουν… Με ενοχλεί που οι ιδέες τους περνούν για αριστερές… Να γίνει κατανοητή από την Αριστερά η δυναμική που προέρχεται από τους απλούς ανθρώπους του χωριού μας και σκοπεύει να γιατρέψει βαθιές πληγές που, δεκαετίες ανήθικης πολιτικής και συναλλαγής με το προξενείο, μας κρατούν στο απόλυτο περιθώριο της κοινωνίας και ομήρους των γνωστών υπηρεσιών της Τουρκίας… Εύχομαι κάποιοι "αριστεροί" που διέπρεψαν εναντίον μας τις τελευταίες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον αβυσσαλέο τους ρατσισμό και την απέχθεια που νιώθουν απέναντι σε αμόρφωτες τσιγγάνες, που τολμούν να κάνουν πολιτική για να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών τους και τις συνθήκες ύπαρξης των συγχωριανών τους. Ας αναρωτηθούν λοιπόν ποιους εξυπηρετούν με τους ψευδείς και συκοφαντικούς σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυρισμούς τους σε βάρος μου όταν την ίδια επίθεση δέχτηκα από ακροδεξιές ομάδες στο Διαδίκτυο.

Το τελευταίο είναι, φυσικά, ψευδέστατο. Ιδού η αντίδραση της Χρυσής Αυγής: «Οι τουρκοπροσκυνημένοι του ΣΥΡΙΖΑ χαρίζουν στην Τουρκία την μουσουλμανική μειονότητα. Πρωτεργάτης της τουρκικής προπαγάνδας ο άντρας της "ανεξάρτητης" δημοσιογράφου και υβρίστριας της Χρυσής Αυγής, Κατσίμη» [εννοεί τον Δημήτρη Χριστόπουλο].

Θα κλείσω με μια προσωπική παρατήρηση. Τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν την παρακολουθώ για χρόνια και την έχω συναντήσει στην πρώτη αποστολή της από το ΥΠΕΞ σε συζήτηση για τις μειονότητες στην Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως άλλωστε θα διαπίστωσαν όσοι/ες την άκουσαν σε ζωντανές συνδέσεις, ακριβώς γιατί είναι όπως λέει αμόρφωτη, είναι αδύνατο να γράψει τα παραπάνω κείμενα που διάβασε στον ΟΗΕ ή έδωσε στο Βήμα.

Οι χειριστές της είναι και λογογράφοι της.

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

3 σχόλια

Προς το τέλος του άρθρου υπάρχει ένα απόσπασμα από μία δήλωση της κυρίας Σουλεϊμάν. Τη διάβασα πολύ προσεκτικά και πουθενά δεν μπόρεσα να βρώ σημάδια μισαλλοδοξίας όπως το χαρακτηρίζει ο κύριος Δημητράς.

πτερυγόσαυρος
πτερυγόσαυρος
24 Απρ 2014, 07:04

Aπο εδω και περα, ΟΛΟΙ θα βλεπουν μονον μεινεκτηματα στην τυχον επιλογη Σαμπιχα και μονον πλεονεκτηματα στον αποκλεισμο τους..,. Οσο οι μεινοτητες δεν καταλαβαινουν απο ΜΟΝΕΣ τους οτι ειναι σιγα σιγα το ΠΑΙΓΝΙΟ στα χερια ισως ΑΝΙΔΕΩΝ πολιτικων του Αθηνοκεντρικου κρατους και καποιων ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΩΝ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΩΝ του υπουργειου Εξωτερικων, αυτα και αλλα αναλογα θα γινονται....

Κωστας Κωνσταντοπουλος
Κωστας Κωνσταντοπουλος
24 Απρ 2014, 07:04

Συγχαρητήρια Κ. Δημητρα, εκπληκτική αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας με εξαιρετικές ιστορικές αλήθειες..

Εντυπωσιασμένος, Βασιλης Απο Ξανθη

Vasilis vasiliou
Vasilis vasiliou
23 Απρ 2014, 01:04

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.