Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017

Ένα σκαλοπάτι λιγότερο

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο blog web only
Ο Βασίλης Τσιτσάνης και το σχήμα με το οποίο εμφανιζόταν σε κέντρο, τη δεκαετία του 1950. Ο Βασίλης Τσιτσάνης και το σχήμα με το οποίο εμφανιζόταν σε κέντρο, τη δεκαετία του 1950. Φωτογραφία Αρχείου

«Το σκαλοπάτι σου» είναι ένα ωραίο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη. Ωστόσο, όταν δισκογραφήθηκε, το 1953, ένα τετράστιχο έμεινε έξω από το τραγούδι. Και ήταν πολύ όμορφο. Ένα κείμενο για τους φίλους του Βασίλη Τσιτσάνη

Αρχείο - επιμέλεια: Γιώργος Ζεβελάκης

 

Ένα τετράστιχο, το τρίτο στη σειρά, δεν έχει περιληφθεί στο δημοφιλές, και ενδιαφέρον στιχουργικά, τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Το σκαλοπάτι σου» (1953):

 

[...]Το σκαλοπάτι σου να ξέρεις μοὔχει κάνει

με τα ξενύχτια το κεφάλι μου βαρύ.

Ούτε το κρύο που σε σκέφτομαι με πιάνει

και η βροχή να με λυγίσει δεν μπορεί.

 

«Το σκαλοπάτι σου»,  αποτελούμενο από τα τρία τετράστιχα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Το μοντέρνο Τραγούδι Ζ, 87, 1/4/1953, μαζί με άλλα πολύ γνωστά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη  («Γλυκοχαράζουν τα βουνά», «Της φτώχιας τα κουρέλια», «Τα καβουράκια»), τα οποία μόλις είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκους Παρλοφόν και Οντεόν.

Με τον Μάνο Ελευθερίου που το συζήτησα μου πρόσθεσε: «Πολλά τραγούδια εκείνης της εποχής, όπως αυτό, παραπέμπουν σε σπίτια μονοκατοικίες». 

 

https://www.youtube.com/watch?v=7zB59ViP_Dw

 

Γιώργος Ζεβελάκης

Ερευνητής της λογοτεχνίας. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, διατηρεί σημαντικό αρχείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην έρευνα πολλών εργασιών στο χώρο της νεοελληνικής φιλολογίας.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά