Σύνδεση συνδρομητών

«Βοηθήστε να αποποινικοποιηθεί η βλασφημία...»

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 13:16
«Βοηθήστε να αποποινικοποιηθεί η βλασφημία...»

Mε επιστολή του στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι  (Ε.Π.Σ.Ε.) και της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), Παναγιώτης Δημητράς, καλεί τους ηγέτες της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης να συμβάλουν στην κατάργηση των νόμων που ποινικοποιούν τη βλασφημία.

 

 

Κυρία Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

fgennimata.pasok@gmail.com, grammateia.proedrou@pasok.gr

Κύριο Σταύρο Θεοδωράκη, Επικεφαλής του Ποταμιού                       

stavrostheodorakis@gmail.cominfo@topotami.gr

28 Ιουλίου 2016

Θέμα: Άμεση κατάθεση τροπολογίας για την κατάργηση των άρθρων κατά της βλασφημίας

Κυρία και Κύριε Πρόεδρε

Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις σας στις αρχές Ιουλίου 2016 στην έκκλησή μας για την κατάργηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούν τη βλασφημία με τις οποίες συμφωνείτε για την άμεση κατάργηση των διατάξεων αυτών. Η έκκληση και οι απαντήσεις σας βρίσκονται στο ιστολόγιό μας.

Επειδή η έκκλησή μας μαζί με αναφορά στις απαντήσεις σας υποβλήθηκαν στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στον ΟΗΕ τόσο χωριστά όσο και στη γενική έκθεση που καλύπτει όλη τη θεματολογία της Επιτροπής και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά την εξέταση της Ελλάδας από την Επιτροπή στις 3 και 4 Αυγούστου 2016, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί με την ακόλουθη ανακοίνωση στις 21 Ιουλίου 2016:

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ &

ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση

Παράλληλα με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους, η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την πλήρη κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων γνωστοποιεί πως η αποποινικοποίηση του εγκλήματος της βλασφημίας έχει τεθεί υπό την κρίση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. Τη θέση αυτή θα εκφράσει προσεχώς και κατά την εξέταση της χώρας μας από την Επιτροπή των ΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (3-4 Αυγούστου στη Γενεύη).

Κατά το Ποινικό Δίκαιο η ποινή προϋποθέτει την τέλεση πράξης. Ο προσδιορισμός της τελευταίας χωρεί με στάθμιση των εμπειρικών – αποδείξιμων αποτελεσμάτων της. Ωστόσο, στην περίπτωση της βλασφημίας λείπει οποιαδήποτε αποδείξιμη ενώπιον δικαστηρίου βλαπτική συνέπεια της πράξης. Επομένως, η έννοια του εγκλήματος δεν διακρίνεται.

 

 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ενώ συμφωνεί με την ανάγκη κατάργησης των αναχρονιστικών διατάξεων, η οποία ως γνωστόν γίνεται με τροπολογία μιας φράσης «το άρθρα 198 και 199 του Π.Κ. καταργούνται», την παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες μιας μελλοντικής αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα.

Στο μεταξύ, μετά από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, καταγράψαμε τουλάχιστον 25 δικογραφίες ή δίκες (και) για τα άρθρα κατά της βλασφημίας από το 2014 έως σήμερα και πιθανότατα θα υπάρχουν δεκάδες άλλες. 

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω Συστημάτων Υπολογιστών - Μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης - πλαισίου 2005/222/ΔΕΥ του Συμβουλίου, ρυθμίσεις σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις» στο οποίο υπάρχουν πάμπολλες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα αλλά όχι η κατάργηση των άρθρων κατά της βλασφημίας.

Σας καλούμε λοιπόν να καταθέσετε τροπολογία για την κατάργηση των άρθρων κατά της βλασφημίας στο νομοσχέδιο αυτό, ή στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, ώστε ψηφιζόμενο και από τα κυβερνητικά κόμματα, να οδηγήσει στην απαλλαγή της χώρας από παρόμοιες απαρχαιωμένες διατάξεις.

Θα εκτιμούσαμε την απάντησή σας για να τη θέσουμε υπόψη της Επιτροπής του ΟΗΕ στις 3 και 4 Αυγούστου 2016.

 

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι  (Ε.Π.Σ.Ε.) και

της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.