Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Να σώσουμε τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον 

Κυκλοφορεί αυτό το κείμενο και ζητάει την υπογραφή σας. Μπορείτε να υπογράφετε στην ενότητα με τα σχόλια και οι υπογραφές σας θα συγκαταλεχθούν στον κατάλογο που θα κυκλοφορήσει, με στόχο την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού...

Το 1998 κατόρθωσε ο ελληνικός κόσμος του βιβλίου να καλύψει ένα έλλειμμα  τεκμηρίωσης πολλών δεκαετιών αποκτώντας μια ακμαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.  Άρχισε να λαμβάνει έτσι μια εικόνα για τα  μεγέθη που αφορούν την ελληνική βιβλιοπαραγωγή  – αριθμό τίτλων, κατηγορίες έργων, βιογραφική και βιβλιογραφική ενημέρωση, κριτικογραφία κλπ. Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο για όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου - εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς,  φιλόλογους, κριτικούς, μαθητές, φοιτητές – αλλά και όλους τους Έλληνες βιβλιόφιλους αναγνώστες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ  σταμάτησε λόγω της διάλυσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ορισμένες από τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ ανακοινώθηκε ότι περνούν στην αρμοδιότητα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Από την πενταμελή ομάδα που είχε την ευθύνη ενημέρωσης της  ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ έγινε γνωστό ότι θα μπορέσουν να επαναπροσληφθούν μόνον δύο άτομα. Αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης εκτός του ελληνικού δημόσιου προϋπολογισμού για τη συμπλήρωση της ομάδας ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

Η καθυστέρηση επαναλειτουργίας της  ηλεκτρονικής βάσης ευλόγως προκαλεί ανησυχία για το αν (και πόσο σύντομα) θα αρχίσει να ξαναλειτουργεί ένας θεσμός υποδομής - αναγκαία προϋπόθεση  για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις  στην πορεία  παραγωγής του ελληνικού βιβλίου. Όταν όλες οι ελπίδες για την έξοδο από την ύφεση και την εξασφάλιση μιας στέρεης οικονομικής ανάπτυξης έχουν εναποτεθεί στους σύγχρονους τομείς τεχνολογικής αιχμής,  η επαναλειτουργία μιας επιτυχημένης  ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όπως είναι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, αποτελεί άμεση, επιτακτική ανάγκη.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

186 σχολια

 • Απολύτως απαραίτητη η λειτουργία της βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ για συγγραφείς και ερευνητές. Το αυτό ισχύει για δράσεις και αρχεία του Ε.ΚΕ.ΒΙ. ΄Ηταν λάθος και "εν θερμώ" η τότε απόφαση για κατάργηση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. Η ενσωμάτωση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. στο Ε.Ι.Π.είναι μια κάποια διόρθωση του εν λόγω λάθους και ευχόμαστε να λειτουργήσει. Φυσικά προσυπογράφω για την άμεση επαναλειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, των δράσεων και αρχείων του Ε.ΚΕ.ΒΙ., καθώς και των ενασχολήσεων του Ε.Ι.Π.-

  Συνδεσμος σχολιου
  Ιωάννης Α. Μελισσείδης Ιωάννης Α. Μελισσείδης Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 09:04
 • Προσυπογράφω.

  Συνδεσμος σχολιου
  Στέλιος Γιαμαρέλος Στέλιος Γιαμαρέλος Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 10:18
 • Προσυπογράφω το κείμενο

  Συνδεσμος σχολιου
  Πολίνα Αγαπάκη Πολίνα Αγαπάκη Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 08:37
 • προσυπογράφω

  Συνδεσμος σχολιου
  Δάφνη Λιαναντωνάκη Δάφνη Λιαναντωνάκη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 18:22
 • Προσυπογράφω.

  Συνδεσμος σχολιου
  ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 09:03
 • Συμφωνώ απολύτως.

  Συνδεσμος σχολιου
  Μανώλης Παπαδουράκης Μανώλης Παπαδουράκης Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 07:19
 • Οτιδήποτε έχει σχέση με το βιβλίο αξίζει πάντα να διασώζεται, πόσο μάλλον η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ!

  Συνδεσμος σχολιου
  Μαρία Γαβριηλίδου Μαρία Γαβριηλίδου Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 05:39
 • Αθανασια Ντερη Αθανασια Ντερη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 04:29
 • Προσυπογράφω.
  Με κάθε τρόπο να σωθεί η βιβλιοnet

  Συνδεσμος σχολιου
  Χριστίνα Καράμπελα Χριστίνα Καράμπελα Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 20:52
 • Μαρία Ιατρού Μαρία Ιατρού Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 20:39

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά