Σύνδεση συνδρομητών

Κατρούγκαλος: Το νομοσχέδιο προωθεί την ισότητα!

Σάββατο, 07 Μαϊος 2016 12:50
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αιχμές κατά των ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα άφησε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός κοινωνικής ασφάλισης επικαλούμενος διατάξεις του Συντάγματος και εγκαλώντας για λανθασμένη ερμηνεία τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως το σύνολο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι σύμφωνο με το πνεύμα του συντάγματος, ενώ χαρακτήρισε όλες τις ενστάσεις ως ανεδαφικές.

Στη συνέχεια, στην τοποθέτησή του στην στην ολομέλεια, κατά την έναρξη της συζήτησης για την ημερήσια διάταξη,  ανέφερε πως το νομοσχέδιο που εισηγείται αποτελεί μία μεταρρύθμιση-τομή, ψέγοντας την «ατολμία» των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά το παρελθόν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Ο πρωθυπουργός είχε καλέσει σε εθνικό διάλογο από το φθινόπωρο, έχοντας ζητήσει από την επιστημονική κοινότητα της χώρας να συμμετάσχει στη διαμόρφωση προτάσεων. Σε αυτή την πρόταση διαλόγου λάβαμε απαντήσεις δημαγωγίας. Ακούσαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για το ασφαλιστικό, λες και μέχρι το 2015 ήταν βιώσιμο το σύστημα.

Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επικαλέστηκε μάλιστα την ανάλυση του π. υπουργού κ. Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με τον οποίον τα ελλείμματα που καλύφθηκαν από κρατική χρηματοδότητηση  την περίοδο 2000-2009 αντιπροσώπευαν το 84% της αύξησης του χρέους. Με βάση αυτή την θέση, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ για κακοδιαχείριση στο ασφαλιστικό επί των κυβερνήσεών τους, αναφέροντας πως «Αυτές οι πολιτικές γιγάντωναν την μη βιωσιμότητα του συστήματος.»

«Το νομοσχέδιο προωθεί την ισονομία και κράτος εγγυάται το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών και είναι ένα νομοσχέδιο που πάει απέναντι στη γενικευμένη ευρωπαϊκή τάση για θέσπιση κεφαλαιοποιητικών συστημάτων», δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας:

«Μειώνουμε τα ελλείμματα λόγω της νέας αρχιτεκτονικής, καθώς αντιμετωπίζουμε την αναντιστοιχία εισφορών και παροχών. Επίσης προβαίνουμε σε  διακριση προνιακων και ασφαλιστικών παροχών.»

Τέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Ποτάμι ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ καθώς όπως ανέφερε «Ήταν τα κόμματα που ψήφισαν το 2015 την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και τώρα αντιδρούν. Είναι υποκριτές. Εμείς αντικαθιστούμε το ΕΚΑΣ με την εθνική σύνταξη».

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.