Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκαταρκτική εξέταση για «κολαστήριο παιδιών» στα Λεχαινά

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 23:29
Καθηλωμένο παιδί με νοητικά προβλήματα στα Λεχαινά.
Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή"
Καθηλωμένο παιδί με νοητικά προβλήματα στα Λεχαινά.

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) αποτελεί μια καλή αφορμή για να αναδειχθεί πόσο περιθωριακά αντιμετωπίζονται τα ΑμεΑ και από τη δικαιοσύνη.

 

Στις 4 Νοεμβρίου 2015 πρωτοδημοσιεύθηκε κείμενο για τη μακροχρόνια παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών που φιλοξενούνται στο «κολαστήριο» Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων (πρώην ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών και είναι θύματα μέχρι και βασανιστηρίων μέσω χρόνιας καθήλωσης με ιμάντες στα κρεβάτια τους. Το κείμενο βασίστηκε σε υλικό της ΜΚΟ Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: «Μηδενική Ανοχή» που έκανε πολυήμερη κατάληψη στο κατάστημα αυτό για να αναδείξει το πρόβλημα. Κατά τις επόμενες ημέρες δημοσιεύτηκαν πολλά σχετικά κείμενα, ενώ στις 5 Νοεμβρίου 2015 η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε τις καταληκτικές παρατηρήσεις της μετά την εξέταση της Ελλάδας για την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Έχοντας υπόψη και την κατάσταση στο ΘΧΠ Λεχαινών, η Επιτροπή αγνόησε τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας ότι καθήλωση και άλλα μέσα φυσικών περιορισμών χρησιμοποιούνται σπάνια και προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα, όπως είχαν κάνει και άλλες Επιτροπές του ΟΗΕ τα προηγούμενα χρόνια.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα διάβασε (όπως είχε διαβάσει και όλα τα προηγούμενα τα περασμένα χρόνια) και τα προσπέρασε αδιάφορα.

Αντίθετα, στις 18 Νοεμβρίου 2015, η Εισαγγελία Αρείου Πάγου με καμάρι ανακοίνωσε πως «Tην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσε η υπόθεση κακοποίησης ζώου στην περιοχή της Κορίνθου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου, να σχηματιστεί δικογραφία και να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης ο οποίος ακρωτηρίασε τα τέσσερα πόδια την ουρά και το ένα αυτί σκύλου δύο μηνών και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε ζωντανό, δίπλα σε ένα κάδο σκουπιδιών επί της οδού 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή της Αγίας Κυριακής του Λουτρακίου Κορινθίας.»[1]

Στο ενδιάμεσο, στις 13 Νοεμβρίου 2015, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το «κολαστήριο» των Λεχαινών με τις συστάσεις του ΟΗΕ τόσο το 2012 όσο και προ ημερών αλλά και το καταλυτικό υλικό με φωτογραφίες που σοκάρουν που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: «Μηδενική Ανοχή».Δεδομένου ότι ο χρόνιος βασανισμός παιδιών ήταν σε γνώση όλων των αρχών από το Υπουργείο μέχρι την τοπική Εισαγγελία ενώ όπως προκύπτει από την έκθεση της Επιτροπής του Υπουργείου είναι γενική πρακτική σε ψυχιατρικές μονάδες σε όλη τη χώρα ζητήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη δικαστική διερεύνηση των καταγγελλόμενων αναθέτοντάς τη σε εισαγγελικό λειτουργό στην Αθήνα και να απαιτήσει από το Υπουργείο Εργασίας την άμεση παύση χρήσης αυτών των απάνθρωπων βασανιστικών μεθόδων.[2]

Η Εισαγγελία Αρείου Πάγου μη αντέχοντας να βάλει την αναφορά στο αρχείο έκανε το ελάχιστο δυνατό. Την ίδια ημέρα που έδωσε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση για τον ακρωτηριασμό του σκυλιού στην Κόρινθο έδωσε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες του ΕΠΣΕ για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Όμως την ανέθεσε στην τοπικά αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας παρά τη διαχρονική επιεικώς πλημμέλειά της να ερευνήσει τα βασανιστήρια αυτά και παρά την καταγγελθείσα ποινική εμπλοκή των κεντρικών υπηρεσιών των αρμόδιων Υπουργείων στην Αθήνα. Κυρίως δε επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει την απόφασή της αυτή αντίθετα με τη δημοσιοποίηση της παραγγελίας της για την κακοποίηση του σκυλιού στην Κόρινθο.

Επιλεκτικές ευαισθησίες με πολλά μηνύματα…

 


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).