Σύνδεση συνδρομητών

Αποκαθιστώντας τη μνήμη του Αϋλάν

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 10:41
3 Σεπτεμβρίου 2015. Ο Αϋλάν, νεκρός στην παραλία του Μποντρούμ.
Reuters / Stringer
3 Σεπτεμβρίου 2015. Ο Αϋλάν, νεκρός στην παραλία του Μποντρούμ.

E, λοιπόν, ο πατέρας του Αϋλάν, του μικρού παιδιού που ξεβράστηκε νεκρό στο Μποντρούμ προκαλώντας (διά του αισθητικού σοκ της εικόνας του) συγκίνηση στην παγκόσμια κοινότητα, δεν ήταν διακινητής προσδύγων ή μεταναστών. Πώς στήθηκε το ψέμα, γιατί παραπλανήθηκαν τα ελληνικά (κυρίως) ΜΜΕ.

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του τραγικού παιδιού Αϋλάν, από το εξ ίσου τραγικό Κομπάνι της Συρίας που κείτονταν νεκρό στις τουρκικές ακτές, καθώς απέτυχε η προσπάθεια του πατέρα του να περάσουν απέναντι στις ελληνικές ακτές, μεταδόθηκε επισταμένα από ελληνικά ΜΜΕ πως ο πατέρας του ήταν ο διακινητής. Αν και αυτό δεν αφαιρούσε τίποτε από την τραγωδία του παιδιού και όλων των προσφύγων, παιδιών ή ενηλίκων, που προσπαθούν να περάσουν στις χώρες της ΕΕ διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στα αφιλόξενα ύδατα του Αιγαίου, εντύπωση μου είχε προκαλέσει ότι πληροφορία για πατέρα διακινητή δεν είχε μεταδοθεί από τα διεθνή ΜΜΕ.

Τυχαία, πετώντας για τη Γενεύη την ημέρα των ελληνικών εκλογών, διάβασα στη Liberation της 19-20 Σεπτεμβρίου το ακόλουθο σύντομο κείμενο, που αποκάλυπτε πως ο ισχυρισμός ότι ο πατέρας του Αϋλάν ήταν διακινητής ήταν ανακριβής και αποτέλεσμα δημοσιογραφικής επιπολαιότητας, που ξεκίνησε από την Αυστραλία και αναμεταδόθηκε από ελάχιστα ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Καθώς η διάψευση δεν αναμεταδόθηκε στην Ελλάδα, αναδημοσιεύουμε το κείμενο σε μετάφραση με τη συνδρομή της Πέννυς Κακαβογιάννη, και ελπίζουμε πως τουλάχιστον οι σοβαροί και οι σοβαρές δημοσιογράφοι που αναπαρήγαγαν την «είδηση» θα φροντίσουν να αποκατασταθεί η αλήθεια και η μνήμη του Αϋλάν.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ LIBERATION

 

Αποτοξίνωση: Το Valeurs Actuelles και ο πατέρας του Αϋλάν

 

Τοξική είδηση: «Αυτή την εβδομάδα στο Valeurs Actuelles θα είμαστε η μόνη εφημερίδα που θα πει πως ο πατέρας του μικρού Αϊλαν, ήταν διακινητής. Πληρώθηκε 10.000 δολάρια!»

Arnauld Folch, διευθυντής σύνταξης του Valeurs Actuelles.

Ήταν ο πατέρας του Αϋλάν διακινητής; Πολύ γρήγορα, μετά την ανακάλυψη του σώματος του παιδιού, έρχονται μαρτυρίες που θα κατηγορήσουν τον Αμπντουλάχ Κούρντι, τον πατέρα του αγοριού, πως ήταν επικεφαλής του ναυαγημένου πλοίου, αν όχι διακινητής. Το ένα όμως δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά το άλλο: οι ειδικοί εξηγούν πως οι διακινητές δεν είναι γενικά μέσα στις βάρκες τους και πως εμπιστεύονται σε έναν επιβάτη το ρόλο να οδηγήσει τη βάρκα, μερικές φορές έναντι ανταλλάγματος. Αλλά στο τελευταίο του τεύχος, το Valeurs Actuelles επιμένει στην ταύτιση των δύο ιδιοτήτων παραθέτοντας τη μαρτυρία μιας συνεπιβάτιδος στο ναυάγιο, η οποία διαβεβαίωνε πως είχε πληρώσει 10.000 δολάρια στον Αμπντουλάχ Κούρντι για να τη μεταφέρει. Το πλήγμα ενίσχυσε την Πέμπτη ο διευθυντής σύνταξης της εβδομαδιαίας εφημερίδας σε εκπομπή στο Europe 1. Πρόβλημα, η «πληροφορία» δεν είναι πληροφορία . Το Valeurs Actuelles παρασύρθηκε από την εσφαλμένη απομαγνητοφώνηση που έκανε εφημερίδα της Αυστραλίας τη μαρτυρία της συνεπιβάτιδος. Ενώ εκείνη διαβεβαίωνε πως είχε δώσει 10.000 δολάρια σε έναν άνδρα (τον οποίο κατονόμαζε), ο Αυστραλός έγραψε πως πρόκειτο για τον πατέρα τού Αϋλάν. Μερικά ΜΜΕεπανέλαβαν την γκάφα. πως το Valeurs Actuelles, [...] σε ένα ντοσιέ με τίτλο: «Μετανάστες, τα ψέματα που σας λένε για αυτούς!» Αυτό είναι για γέλια.

 

 

LINK

http://www.liberation.fr/desintox/2015/09/18/desintox-valeurs-actuelles-et-le-pere-d-aylan_1385695

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.