Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015

Ο Νίτσε στο νέο Books' Journal

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο blog
O Φρήντριχ Νίτσε από τον Αλέκο Παπαδάτο, στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του Books' Journal. O Φρήντριχ Νίτσε από τον Αλέκο Παπαδάτο, στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του Books' Journal. Αλέκος Παπαδάτος / The Books' Journal

Με αφιέρωμα στον Νίτσε θα κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του Books' Journal, Ιουνίου 2015, που θα βρίσκεται από την Πέμπτη στα βιβλιοπωλεία και ώς το τέλος της εβδομάδας στα περίπτερα.

«Τι έφερε η νιτσεϊκή στιγμή στην ιστορία της δυτικής σκέψης; Μπορούν ασφαλώς να δοθούν ένα σωρό απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα. Σχηματοποιώντας, εξ ανάγκης, τα μείζονα θέματα που αναδείχτηκαν στη νιτσεϊκή πρακτική του φιλοσοφείν είναι τα εξής:

 

  1. Μια ριζική κριτική της μεταφυσικής στη διπλή καταγωγή της από την πλατωνική οντολογία και τη χριστιανική ηθική.
  2. Τον προσανατολισμό σε έναν στοχασμό της πολλαπλότητας και του ρευστού γίγνεσθαι.
  3. Μια καταλυτική κριτική στον εξισωτισμό, στις ηθικές δεοντολογίες, στον οικονομικό ορθολογισμό αλλά και στο μεταρρυθμιστικό «κοινωνιολογικό» πνεύμα.
  4. Μια σκέψη της ανθρώπινης περατότητας και του χρόνου.
  5. Το πρόβλημα της ύπαρξης στην  προοπτική της καλλιτεχνικής μεταμόρφωσης των αξιών και των γνωμόνων του βίου.»

Η παραπάνω αποτίμηση του καθηγητή Νικόλα Σεβαστάκη για τον Νίτσε και την προσφορά του στη σκέψη είναι ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενό του, «Ο νιτσεϊκός τρόπος της σκέψης», που περιλαμβάνεται στο νέο τεύχος Ιουνίου του Books' Journal. 

Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με ένα κείμενο του καθηγητή Βασίλη Κάλφα, ο οποίος κάνει αναφορά και αποτιμά τη μετάφραση του συνόλου του νιτσεϊκού έργου από τον Ζήση Σαρίκα.

Τέλος, ο Δημήτρης Δουλγερίδης κάνει αναφορά στις παρεξηγήσεις περί τον Αντίχριστο, από τα πιο ενδιαφέροντα και τα πιο παραναγνωσμένα έργα του γερμανού φιλοσόφου, που κυκλοφορεί σε μια ακόμα έκδοση στα ελληνικά, αυτή τη φορά σε μετάφραση Βαγγέλη Δουβαλέρη από τις εκδόσεις Gutenberg.

Στο εξώφυλλο, ο Νίτσε με κονστρουκτιβιστική τεχνοτροπία, από τον Αλέκο Παπαδάτο.

Φυσικά, το κεντρικό αφιέρωμα του Books' Journal δεν είναι το μόνο ερεθιστικό θέμα του. Κάθε άλλο. Στις εκατό σελίδες του υπάρχει πολλή, ακόμα, και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ύλη, για κάθε είδους ενδιαφέρον: από την πολιτική μέχρι την οικονομία, από την ψυχανάλυση μέχρι το θέατρο, από την ποίηση μέχρι τη φωτογραφία... 

 

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά