Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Έρχεται το Democracy του Αλέκου Παπαδάτου

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο blog
To εξώφυλλο του Αλέκου Παπαδάτου στην αμερικανική έκδοση του Democracy. To εξώφυλλο του Αλέκου Παπαδάτου στην αμερικανική έκδοση του Democracy. Bloomsbury Publishing PLC

Εδώ και μερικές μέρες, στο amazon.com, δημοσιεύεται η αναγγελία της κυκλοφορίας ενός νέου graphic novel, από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury. Ο τίτλος του, Democracy, και δημιουργός του είναι ένας πολύ γνωστός μας σχεδιαστής: ο Αλέκος Παπαδάτος, που έχει υπογράψει όλα τα εξώφυλλα του Books’ Journal (και πριν απ’ αυτά, ήταν ο σχεδιαστής του παγκόσμιου μπεστ σέλερ Logicomix). To βιβλίο, σε σενάριο Αβραάμ Κάουα, χρωματισμένο από την Αννί ντι Ντόνα, θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στα αγγλικά, σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση στα ελληνικά (από τον Ίκαρο), ενώ θα έχει προηγηθεί η έκδοσή του στα γερμανικά. Ο Αλέκος Παπαδάτος, που μας κάνει περήφανους, έχει εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο andro.gr το περιεχόμενο ακόμα μιας επερχόμενης παγκόσμιας επιτυχίας…

Η Δημοκρατία  είναι ένα ακόμα εικονογραφημένο βιβλίο, με διαφορετική θεματική αλλά με μονίμως γνώριμη τη σχεδιαστική γραμμή του Αλέκου Παπαδάτου.

Την ιδέα εμπνεύστηκε ο σχεδιαστής. Αυτή τη φορά προσέφυγε στη συνεργασία του Αβραάμ Κάουα, ενός ερευνητή των κόμικς, που για μεγάλο διάστημα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και ο οποίος ανέκαθεν ήθελε να εργαστεί για μια αφήγηση με εικόνες, σύνθτη και περίπλοκη στη σύνθεση αλλά και ευχάριστη και γοητευτική στην ανάγνωση.

Η συνεργασία τους ήταν μακρά. Ο Αλέκος Παπαδάτος ανέλαβε να επεξεργαστεί το σενάριο, έκανε πλήρες ντεκουπάζ της αφήγησης, ενώ ερεύνησε συστηματικά προκειμένου να αποδώσει όσο πιο ρεαλιστικά ήταν δυνατόν την εποχή στην οποία αναφέρεται (αρχιτεκτονική, ενδυματολογία κ.λπ). Την τελευταία πινελιά των σχεδίων του έβαλε, και στη Δημοκρατία, η Αννί ντι Ντόνα (που ήταν υπεύθυνη για τους χρωματισμούς και του Logicomix). 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση, λίαν προσεχώς. Για την ώρα, ας αρκεστούμε στη μινιμαλιστική περιγραφή του Αλέκου Παπαδάτου, όπως την είχε αφηγηθεί στην Παρί Σπίνου για την Εφημερίδα των Συντακτών (5 Δεκεμβρίου 2013):

 

Η ιστορία του Κλεισθένη είναι η ιστορία της ωρίμανσης μιας κοινότητας. Μας ενδιαφέρει σήμερα, διότι γίνεται ξεκάθαρο ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα ιδεατό τέλος, είναι μια αέναη εξέλιξη, μια πρόοδος.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά