Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015

Ένα σχολείο-γκέτο και το Ποτάμι

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο blog
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων ένα σχολείο-φυλακή-γκέτο-ντροπή για τα παιδιά Ρομά Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων ένα σχολείο-φυλακή-γκέτο-ντροπή για τα παιδιά Ρομά Μελπομένη Μαραγκίδου / Vice

Το Ποτάμι, διά του βουλευτή του, Γιώργου Μαυρωτά, ζητεί να κλείσουν σχολεία-γκέτο για Ρομά σε Σοφάδες και παντού αλλού.

     

Να κλείσουν τα σχολεία-γκέτο για παιδιά Ρομά στους Σοφάδες και παντού αλλού στην Ελλάδα υποστηρίζει Το Ποτάμι όπως προκύπτει από απάντηση του βουλευτή του Γιώργου Μαυρωτά σε ερώτηση που του υπέβαλε στις 9 Μαρτίου 2015 η Ομάδα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημιουργήθηκε εκείνη την ημέρα, στο πλαίσιο της εξαιρετικής πρωτοβουλίας του Vouliwatch.gr. Η αναλυτική απάντηση του βουλευτή αναρτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2015[1]. Στο ενδιάμεσο, στις 17 Μαρτίου 2015, ο Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσε και κοινοβουλευτική ερώτηση για τη συνέχιση των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης των Παιδιών Ρομά.[2]

Στην απάντησή του στις ΜΚΟ, ο βουλευτής τονίζει πως «στο Ποτάμι είμαστε κάθετα ενάντια σε οποιαδήποτε κακή πρακτική και τακτική γκετοποίησης οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας της κοινωνίας και της χώρας μας, πόσο μάλλον δε όταν αφορά ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και εστιάζεται σε θέματα εκπαίδευσης, τα οποία μαζί με τα ζητήματα υγείας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες για το σύνολο των Ελλήνων». Πρόσθεσε δε πως «οι καταδίκες της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για τα σχολεία-γκέτο δεν την τιμούν ως μια προηγμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και για αυτό πρέπει να αναληφθούν σχετικές δράσεις ώστε να εξαλειφθούν τέτοια δυσάρεστα και διχαστικά φαινόμενα».

Για να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση από τη συνολική απάντηση στην οποία δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο κλείσιμο του σχολείου-γκέτο (4ο Δημοτικό Σοφάδων) ρωτήσαμε ειδικά τον Γιώργο Μαυρωτά που μας απάντησε πως «είναι σαφές ότι αυτά αφορούν και το σχολείο των Σοφάδων όπως και κάθε άλλο σχολείο-γκέτο για παιδιά Ρομά στην Ελλάδα»

Το Ποτάμι είναι το πρώτο κόμμα που τάσσεται ανοιχτά και δημόσια υπέρ της κατάργησης του σχολείου-φυλακή γκέτο-ντροπή που προκάλεσε καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πριν δύο χρόνια[3] αλλά παρ’ όλα αυτά ούτε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισαν να κλείσουν.

Σήμερα, Διεθνή Ημέρα των Ρομά, ειδικό άρθρο για το σχολείο αυτό με ανατριχιαστικές φωτογραφίες και τίτλο «Ποιος «Φυλακίζει» τους Μαθητές Ρομά σε Αυτό το Σχολείο Γκέτο;» δημοσιεύει η Μελπομένη Μαραγκίδου στο Vice[4]ενώ στο σχολείο αυτό επικεντρώνεται άρθρο της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο«Διαχωρισμός, εκφοβισμός και φόβος: η καχεκτική εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην Ευρώπη». [5]Είχαμε επισκεφθεί μαζί σχολεία και καταυλισμούς Ρομά σε Ασπρόπυργο, Λαμία, Τύρναβο, Σοφάδες και Καρδίτσα στις 30 Μαρτίου με 2 Απριλίου 2015.

 

Η ερώτηση:

Αξιότιμε κ. Μαυρωτά,

Πρέπει να καταργηθεί το σχολείο-γκέττο, μόνο για παιδιά Ρομά, στις Σοφάδες Καρδίτσας για το οποίο έχει καταδικαστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; (Προσφυγή Λαβίδα κτλ. κατά Ελλάδος) όπως και κάθε άλλο σχολείο-γκέττο για παιδιά Ρομά στην Ελλάδα;

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Παναγιώτης Δημητράς & Βασίλης Τσαρνάς)

Generation 2.0 (Ανδρομάχη Παπαϊωάννου)

Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δήμητρα Παπαγεωργίου)

Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών & Οικογένειας (Μυρτώ Λεμού)


Η απάντηση:

Αγαπητοί κ.κ. Δημητρά, Τσαρνά, Παπαϊωάννου, Παπαγεωργίου και Λεμού,


Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εμείς στο Ποτάμι είμαστε κάθετα ενάντια σε οποιαδήποτε κακή πρακτική και τακτική γκετοποίησης οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας της κοινωνίας και της χώρας μας, πόσο μάλλον δε όταν αφορά ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και εστιάζεται σε θέματα εκπαίδευσης, τα οποία μαζί με τα ζητήματα υγείας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες για το σύνολο των Ελλήνων.


Θεωρούμε ότι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες πρέπει αρμονικά να είναι ενταγμένες στο κοινωνικό σύνολο ξεκινώντας από την πολύ ευαίσθητη παιδική ηλικία και το χώρο των σχολείων. Οι καταδίκες της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για τα σχολεία-γκέτο δεν την τιμούν ως μια προηγμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και για αυτό πρέπει να αναληφθούν σχετικές δράσεις ώστε να εξαλειφθούν τέτοια δυσάρεστα και διχαστικά φαινόμενα.


Προς την κατεύθυνση αυτή πρόσφατα την προηγούμενη εβδομάδα αναδείξαμε στη Βουλή και απευθύναμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετική ερώτηση για το ζήτημα της συνέχισης και επέκτασης προγραμμάτων εκπαίδευσης των παιδιών Ρομα (Αρ. Πρωτ. 883/17.03.2015) στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΕΣ 2014-2020). Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και δομές οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση και θα εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες αποδοχής των παιδιών από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις τοπικές κοινωνίες


Η συμβολή του κράτους μέσω των επίσημων φορέων του, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ΟΤΑ, των πανεπιστημίων της χώρας και των ΜΚΟ είναι σημαντική για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία τέτοιων ζητημάτων.


Με εκτίμηση,

Γ. Μαυρωτάς


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά