Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

Η λέξη κείμαι και τα παράγωγά της τη χρονιά του κορωνοϊού

Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο πανδημίας web only

ΧΧΙΙ. 13/4/2020. Τελικά παρά τις ψυχολογικές και πνευματικές μου παρεκκλίσεις διάκειμαι κλεισμένος στο σπίτι, πειθαρχώντας στην, εξ αντικειμένου, μόνη άμυνα, ώστε όλα αυτά να μην με οδηγήσουν σε κάποια επιγραφή με τις λέξεις «ενθάδε κείται».

Σύμφωνα με τη νεόκοπη κείμενη ορολογία είμαι ένα υποκείμενο δίχως υποκείμενο νόσημα, αν και δυστυχώς εξ αντικειμένου υπόκειμαι στην κατηγορία των ευπαθών υποκειμένων λόγω ηλικίας. Στα υποκείμενα της κατηγορίας αυτής, η οποία ασμένως πειθαρχεί στα κείμενα μέτρα, μπορεί να προκληθούν παρακείμενα νοσήματα ή περίεργες καταστάσεις, μάλλον προσωπικές και υποκειμενικές, όπως αυτή ακριβώς που συμβαίνει σε μένα τώρα. Δεν είναι παραλογισμός, αλλά παρέκκλιση της υποκείμενης ψυχολογίας μου. Οι, εν προκειμένω, καταστάσεις δεν μπορούν ν’ αποτελέσουν αντικείμενο ψυχολογικής στατιστικής ή, ακόμη κι αν αυτό γίνει, δεν θα υπάρξει διακειμενικότητα μεταξύ αυτών κι εκείνης που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας. Φυσικά η προκείμενη αδυναμία δεν με κάνει να διάκειμαι εχθρικά εναντίον τους, το αντίθετο. Δεν θα ήθελα κάθε μου πλευρά να υπόκειται σε παρατήρηση και ανάλυση, καθώς ό,τι έπαθα το έπαθα επειδή η αισιόδοξη φύση μου αντίκειται στο ζόφο των προκείμενων μέτρων.

Από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι αν τα όντα κορωνοϊοί είναι υποκείμενα ή υπερκείμενα των ανθρώπων και καταλήγω ότι, παρ’ όλη την ασημαντότητά τους, είναι υπερκείμενα –άκου υπερκείμενα των ανθρώπων!– αλλά τι να κάνουμε, εξ αντικειμένου αποδείχτηκε η υπερκειμενικότητά τους, αφού κατά χιλιάδες κείτονται οι νεκροί. Αυτόματα μου έρχεται στο νου εκείνη η νομική ρήση «τα υπερκείμενα τοις υποκειμένοις». Άρα εν προκειμένω, βάσει των νομικών κειμένων, εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες τους και άρα, αντικειμενικά, μπορούμε να τα διαθέσουμε όπως εμείς θέλουμε. Αυτό φυσικά αντίκειται στους βιολογικούς νόμους οι οποίοι συνιστούν τη σκληρή αντικειμενική πραγματικότητα. Εν προκειμένω, προσωπικά δεν διάκειμαι εχθρικά εναντίον των κορωνοϊών, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι το αντικείμενο της διατροφής τους είναι το ανθρώπινο κύτταρο, αλλά εναντίον των υπερκείμενων βιολογικών νόμων, οι οποίοι αντίκεινται στις ανθρώπινες επιθυμίες και στους κείμενους νόμους της κοινωνίας. Τελικά παρά τις ψυχολογικές και πνευματικές μου παρεκκλίσεις διάκειμαι κλεισμένος στο σπίτι, πειθαρχώντας στην, εξ αντικειμένου, μόνη άμυνα, ώστε όλα αυτά να μην με οδηγήσουν σε κάποια επιγραφή με τις λέξεις «ενθάδε κείται».

Λάκης Δόλγερας

Συγγραφέας. Βιβλία του: τα διηγήματα Ξεχασμένες Ιστορίες (2006) και τα μυθιστορήματα Μια σκοτεινή υπόθεση (2010), Η δεύτερη συνάντηση της Ελεωνόρας και του Νίκου (2012), Νικητές και νικημένοι (2013), Νεκρός στον ήλιο του Ιουλίου (2015)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
ΡΟΜΑ και ΜΗ ΡΟΜΑ Μαθήματα από την Πανδημία

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά