Τρίτη, 07 Απριλίου 2020

Ποιες χώρες επιπεδώνουν την καμπύλη των κρουσμάτων - 2

Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο πανδημίας web only

ΧVI. 7/4/2020. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε δύο μέρες θεωρείται ρυθμός ο οποίος δημιουργεί τέτοια πίεση που είναι αδύνατο να την αντέξει το οποιοδήποτε σύστημα υγείας. Πώς ανταποκρίνονται σε αυτόν διάφορες χώρες και τι συμπεράσματα βγαίνουν;

kampyli epipedosis 2a

Σύνολο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid 19 σε επιλεγμένες χώρες: Ελλάδα, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ και Τουρκία (πηγή: World Economic Forum + Eυρωπαϊκό CDC).

 

Στις 31/3/2020 είχα δημοσιεύσει ένα σχεδιάγραμμα (στοιχεία 29ης Μαρτίου, http://booksjournal.gr/%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BB%CE%B5%CF%82/item/2939-poies-xwres-epipedwnoun-thn-kampylh), που έδειχνε την εκθετική ή μη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ή την επιπέδωση της σχετικής καμπύλης σε διάφορες χώρες. Πηγή ήταν το World Economic Forum και το Ευρωπαϊκό CDC. Το σημερινό σχεδιάγραμμα είναι το αντίστοιχο, με προσθήκη άλλων χωρών, επτά μέρες μετά (στοιχεία 6ης Απριλίου).

Υπενθυμίζεται ότι στον κάθετο άξονα είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ στον οριζόντιο οι μετά από την 21/1/2020 ημέρες. Οι διαγώνιες γραμμές εντός του σχεδιαγράμματος δείχνουν το κάθε πότε διπλασιάζεται ο αριθμός των βεβαιωμένων κρουσμάτων 1, 2, 3, 5, 10 ημέρες. Είναι γνωστό ότι διάφορες χώρες έχουν άλλοτε άλλη στρατηγική διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων, αυτό δεν επηρεάζει τις καμπύλες αν κατά το υπό κρίση χρονικό διάστημα δεν αλλάξουν τη στρατηγική αυτή.

Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε δύο μέρες θεωρείται ρυθμός ο οποίος δημιουργεί τέτοια πίεση που είναι αδύνατο να την αντέξει το οποιοδήποτε σύστημα υγείας. Η Τουρκία, που αρκετές μέρες βρισκόταν στην γραμμή του διπλασιασμού κάθε 1 μέρα, μετά τα μέτρα που πήρε μετακινήθηκε στον άξονα διπλασιασμού κάθε 2 μέρες (αντιπροσωπεύει τη χειρότερη κατάσταση όλων των χωρών που εμφανίζονται στο πλήρες σχεδιάγραμμα: https://www.weforum.org/agenda/2020/03/covid19-coronavirus-countries-infection-trajectory/). Οι Ηνωμένες Πολιτείες (πράσινη γραμμή) βρίσκονται στο διπλασιασμό μεταξύ 2 και 3 ημερών (πολύ θα ήθελα να ήξερα τι συζήτησαν τηλεφωνικά Τραμπ και Ερντογάν για τον κορωνοϊό). Η Ιταλία και η Γερμανία[i] βρίσκονται στο διπλασιασμό των κρουσμάτων μεταξύ 3 και 5 ημερών. Η Δανία, που ετοιμάζεται για τη φάση εξόδου από τα μέτρα, βρίσκεται ακριβώς στον άξονα των 5 ημερών. Ενώ η Ελλάδα έχει προσπεράσει τον άξονα των 5 ημερών και προσπαθεί να φτάσει σ’ εκείνον των 10 ημερών. Όταν τον πλησιάσει πρέπει ν’ αρχίσει σταδιακά να αίρει τα μέτρα.

Το διάγραμμα αυτό έχει νομίζω και γεωπολιτικές επιπτώσεις, ίσως εξηγεί την εκ νέου ένταση από τη μεριά της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζεται στο εσωτερικό από την αποτυχία της στον έλεγχο της πανδημίας.

Επίσης δείχνει και την αδυναμία των ΗΠΑ –ξεκίνησαν από τον άξονα των 3 και έκαναν αντίθετη πορεία πλησιάζοντας προς στιγμήν τον άξονα των 2, για να επανέλθουν στο αρχικό σκορ μετά από μέτρα που πήραν πολλές πολιτείες– να χρησιμοποιήσουν την προηγμένη τους τεχνολογία και την υψηλή κρατική τους οργάνωση, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην παγκόσμια ηγεμονία τους.

Όλοι πια θεωρούν βέβαιο ότι μετά την πανδημία ο κόσμος θα είναι πολλαπλώς διαφορετικός

 


[i] Η οποία ίσως εμφανίζεται τόσο ψηλά γιατί έχει στρατηγική ευρείας ανίχνευσης στην κοινότητα, αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό έχει υψηλό βαθμό διπλασιασμού κρουσμάτων.

Λάκης Δόλγερας

Συγγραφέας. Βιβλία του: τα διηγήματα Ξεχασμένες Ιστορίες (2006) και τα μυθιστορήματα Μια σκοτεινή υπόθεση (2010), Η δεύτερη συνάντηση της Ελεωνόρας και του Νίκου (2012), Νικητές και νικημένοι (2013), Νεκρός στον ήλιο του Ιουλίου (2015)

 

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά