Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020

Ποιες χώρες επιπεδώνουν την καμπύλη των κρουσμάτων

Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο πανδημίας web only

XIV, 31/3/2020. Mια πρώτη νίκη στον πόλεμο του κορωνοϊού, νίκη που μπορεί να πιστωθεί στην πολιτική και κυρίως την υγειονομική ηγεσία αλλά και στον ελληνικό λαό που πειθάρχησε και στρατεύτηκε σε δύσκολα μέτρα.

111

Σύνολο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid 19 στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία (Πηγή: Ευρωπαϊκό CDC).

 

Στον κάθετο άξονα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στον οριζόντιο οι μέρες από την 21/1. Οι διαγώνιες γραμμές δείχνουν το διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε 2, 3, 5, 10 ημέρες. Στην Ισπανία τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε δύο ημέρες κατά το διάστημα των πρώτων 12 ημερών και στη συνέχεια η καμπύλη πλησιάζει τον άξονά τους κάθε 3 μέρες, στη Γερμανία ο ρυθμός αύξησης παραμένει καθηλωμένος στον άξονα διπλασιασμού κάθε 3 μέρες, Στην Ελλάδα τις πολύ πρώτες μέρες (2-3) υπήρχε διπλασιασμός κάθε 2 μέρες ενώ η θετική εξέλιξη γρήγορα ξεπέρασε τον άξονα των 3 ημερών και τώρα βρίσκεται σ’ εκείνον των 5 ημερών. Ενώ καλύτερη εξέλιξη της επιδημίας εμφανίζεται στην Ιαπωνία που βρισκόταν και παρέμεινε στον άξονα των 10 ημερών.

Βέβαια η επιπέδωση της καμπύλης έγινε σε χώρες που έχουν περάσει σε επόμενη φάση της επιδημίας, αλλά το διάγραμμα δείχνει την πρόοδο προς αυτό το στόχο. Τα στοιχεία του πίνακα είναι μερικώς συγκρίσιμα, επειδή εξαρτώνται από τον παρονομαστή του κλάσματος που σχετίζεται με τη στρατηγική διαγνωστικών ελέγχων. Οι χώρες που κάνουν πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους βρίσκουν περισσότερα κρούσματα στο ξεκίνημα και λογικά έχουν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης μέσα στο χρόνο. Ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Γερμανία που, παρά τα πολλά αρχικά τεστ, συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένο ρυθμό κρουσμάτων. Παρ’ όλο που η Ελλάδα κάνει ελέγχους σ’ εκείνους που εμφανίζουν προχωρημένα συμπτώματα έχει ρυθμό αύξησης από τους καλύτερους στην Ευρώπη και είναι σε καλή θέση σε σύγκριση με την παγκόσμια κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι σε μια πανδημία για την οποία δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο τα μέτρα εναντίον του συγχρωτισμού είναι τα πιο αποτελεσματικά, ενώ οι πολλοί διαγνωστικοί έλεγχοι δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο. Σε ακόμη καλύτερη θέση είναι η Ελλάδα στα λεγόμενα σκληρά στοιχεία (hard data), δηλαδή στον αριθμό και το ρυθμό αύξησης των θανάτων και των διασωληνομένων στην εντατική.

Αυτό συνιστά μια νίκη στον πόλεμο του κορωνοϊού, νίκη που μπορεί να πιστωθεί στην πολιτική και κυρίως την υγειονομική ηγεσία αλλά και στον ελληνικό λαό που πειθάρχησε και στρατεύτηκε σε δύσκολα μέτρα.

Στην, κατά Γιάννη Βούλγαρη, παραδόξως νεωτερική χώρα μας, παρ’ όλο τον πεσιμισμό μας, μπορούμε να έχουμε νίκες.

Ας μείνουμε σταθεροί στα μέτρα και ας αναθαρρήσουμε.

Λάκης Δόλγερας

Συγγραφέας. Βιβλία του: τα διηγήματα Ξεχασμένες Ιστορίες (2006) και τα μυθιστορήματα Μια σκοτεινή υπόθεση (2010), Η δεύτερη συνάντηση της Ελεωνόρας και του Νίκου (2012), Νικητές και νικημένοι (2013), Νεκρός στον ήλιο του Ιουλίου (2015)

 

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά