Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020

Φεστιβάλ Συνωμοσιολογίας

Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο πανδημίας web only

V. 21/3/2020. Τον έριξαν οι Αμερικάνοι γιατί δεν τους βγαίνει ο εμπορικός πόλεμος, τον έριξαν οι Κινέζοι κι έφαγαν και κάποιους δικούς τους για ξεκάρφωμα. Τον έριξαν οι Εγγλέζοι, δεν παίρνουν μέτρα γιατί έχουν το εμβόλιο. Δεν σου τα ’λεγα εγώ, να, οι Αμερικάνοι βρήκαν το εμβόλιο, σιγά – το είχαν… (Περίεργο, συνειδητοποιώ ότι δεν άκουσα ακόμη τίποτα για Εβραίους!) Τον έριξαν… κάποιοι, πού να ξέρω εγώ τα σκοτεινά κέντρα, τόσους αιώνες έτρωγαν νυχτερίδες οι Κινέζοι και κανείς δεν έπαθε τίποτε.

Τη συνωμοσία την ακούς παντού κι ας μη λειτουργούν τα καφενεία. Δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Θυμάμαι, πρόπερσι το καλοκαίρι, που γνώρισα έναν Νορβηγό ο οποίος δεν άφησε έξω από τη συνωμοσιολογική εξήγηση τίποτα: Δίδυμους Πύργους, Μέση Ανατολή, άνοδο των τιμών του πετρελαίου και πολλά που δεν συγκράτησα. Επιστρατεύεται πάντα στα μεγάλα γεγονότα που «δεν τα χωρά ο νους». Ο απόηχος έρχεται κι ας είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια. Το παγκόσμιο καφενείο του f/b ας είναι καλά.

Παρά την ατελείωτη ποικιλία των συνωμοσιών, η βάση είναι μία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα είναι κατασκευασμένα από τους δυνατούς της Γης. Δεν μου φαίνεται αφύσικο. Η λαχτάρα του ανθρώπου για εξήγηση των φαινομένων είναι ανίκητη. Έτσι, όποια τεκμήρια κι αν εκθέσεις για να ανατρέψεις την αντίληψη αυτή, πάντα έχει να σου πει ο πιστός της συνωμοσίας: ναι, αυτό είχε προβλεφθεί από το σύστημα για να… Είναι ο άνθρωπος που πιστεύει στις αναγωγές και στις βασικές αρχές και αφετηρίες. Αιώνες πίστης ότι ένα υπέρτατο ον κατασκεύασε τον κόσμο και έκτοτε ρυθμίζει τα πάντα ο θρησκευτικός ντετερμινισμός (απόλυτος στη μουσουλμανική θρησκεία), που μαζί με τον «επιστημονικό» ή υλιστικό ντετερμινισμό του 19ου αιώνα ενίσχυσε τη φυσική ανθρώπινη στάση. Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις καθώς και οι μέγιστοι επιστήμονες και φιλόσοφοι υπήρξαν βασικά στον χριστιανικό κόσμο που θεωρεί τον άνθρωπο ελεύθερο ν’ αποφασίζει και να πορεύεται. Η καταγωγή των ειδών, αυτή η λαμπρή σύλληψη του Δαρβίνου, δεν θα μπορούσε να γίνει πουθενά αλλού, κι ας κατηγορήθηκε κι ας λοιδορήθηκε τόσο από τους θρησκόληπτούς μας.

Βέβαια, αν είχαν στέρεη πίστη γι’ αυτόν τον πολιτικό ντετερμινισμό δεν θα έπρεπε να προφυλάσσονται; Φαίνεται όμως ότι υιοθετούν τη στάση αυτή για ν’ αποκρούσουν ενοχλητικές πιέσεις από τις «απόψεις της ελίτ» και των «βοθροκάναλων», ή για να πουν κι αυτοί κάτι. Όσο αποτελούν μειοψηφία και η ατομική ευθύνη να προφυλαχτούν και να μη μεταδώσουν τηρείται, δεν ενοχλούν καθόλου. Αντίθετα, σ’ αυτή την κατηφή εποχή αποτελούν χιουμοριστική διέξοδο.

Λάκης Δόλγερας

Συγγραφέας. Βιβλία του: τα διηγήματα Ξεχασμένες Ιστορίες (2006) και τα μυθιστορήματα Μια σκοτεινή υπόθεση (2010), Η δεύτερη συνάντηση της Ελεωνόρας και του Νίκου (2012), Νικητές και νικημένοι (2013), Νεκρός στον ήλιο του Ιουλίου (2015)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Αβεβαιότητα και πανικός Κορώνες και κορωνοϊοί

2 σχολια

  • Νομίζω πως ο Χριστιανισμός και η δύση ήταν πισωγύρισμα. Η υιοθέτηση των Αρχ. Ελλήνων και άλλων φιλοσοφων της Ανατολης τους έβγαλε από το σκοτάδι που τους είχε βυθίσει η εκκλησια

    Συνδεσμος σχολιου
    Ιακωβος Αρετάκης Ιακωβος Αρετάκης Κυριακή, 03 Μαΐου 2020 09:39
  • Καλησπέρα στην έγκριτη έκδοση 'Βooks' Journal.' Λέγομαι Σίμος Ανδρονίδης και είμαι υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Περιττό να σας πως ό,τι κάνετε εξαιρετική δουλειά με την έκδοση την οποία διαβάζω συστηματικά. Συγχαρητήρια!! Σας στέλνω, στο email σας, ένα σύντομο κείμενο που έγραψα για τον κορωνοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν. Θα ήταν πολύ μεγάλη τιμή για εμένα αν τυχόν το δημοσιεύατε στην ιστοσελίδα σας σαν άρθρο γνώμης. Πραγματικά!! Αν και γνωρίζω ό,τι είναι δύσκολο αυτό. Θα περιμένω την απάντηση σας. Με εκτίμηση, Σίμος Ανδρονίδης.

    Συνδεσμος σχολιου
    Σίμος Ανδρονίδης Σίμος Ανδρονίδης Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 10:08

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά