Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Εθνική ομοψυχία. Ένα αφήγημα του Τάκη Πολίτη

Κατηγορία Πεζογραφία
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Πεζογραφία Πρόσωπα Τεύχος 69
Ο Τάκης Πολίτης. Ο Τάκης Πολίτης. facebook

Στις 5 Μαρτίου 2019, πέθανε ο Τάκης Πολίτης - σπουδαίος οικονομολόγος αλλά, πρωτίστως, αγαπημένος, υπέροχος φίλος, ένα από τα πρόσωπα που μας εμψύχωναν και μας στήριζαν. Για τον Τάκη θα γραφούν πολλά σύντομα. Σήμερα, αναδημοσιεύουμε ένα μικρό αφήγημά του που το είχε υποβάλει στο περιοδικό και δημοσιεύθηκε στο τεύχος 69, ως συμμετοχή του στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Σημείο Μηδέν. 25 διηγήματα για την 11η Σεπτεμβρίου». Αντίο γλυκέ μας φίλε.

Όλα στραβά του πήγαιναν σήμερα. Πρωί-πρωί είδε την πρόβλεψη για το 2001. Χάλια. Τα κέρδη στα 100 εκατομμύρια, μισά από πέρυσι. Φώναξε τον εϊτσάρ –προσωπάρχη τον λέγανε παλιά και ήταν συνήθως στρατιωτικός.

«Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στις απολύσεις, γιατί καθυστερούμε;» τον επέπληξε. «Σαράντα στο τέλος Σεπτεμβρίου και μετά άλλες τόσες κάθε μήνα, όπως λέει ο νόμος!».

Πέντε χρόνια τώρα διοικούσε με επιτυχία την οικογενειακή επιχείρηση. Εκείνο που δεν άντεχε καθόλου ήταν τα ατελείωτα μίτινγκ όπου κάθε άσχετος έλεγε τον πόνο του. Και τώρα είχε άλλο ένα τέτοιο μπροστά του. Οπλίστηκε με υπομονή και προχώρησε στην αίθουσα συσκέψεων για να ξανασυζητήσει με τους συνδικαλιστές το σχέδιο αναδιάρθρωσης που σερνόταν οκτώ μήνες. Κάθησε στην πολυθρόνα του και άκουγε αμίλητος δυό ώρες τα ίδια και τα ίδια Κοίταξε το ρολόι του. Τέσσερις είχε πάει. Δεν άντεχε άλλο. Με μια φωνάρα τους σταμάτησε και δήλωσε: «Το Μάιο η επιχείρηση αυτή θα απασχολεί λιγότερα από 200 άτομα!». Τη στιγμή εκείνη, σαν από μηχανής θεός, μπήκε στην αίθουσα η γραμματέας του και τους διέκοψε, ταραγμένη: «Ανοίξτε την τηλεόραση, συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στη Νέα Υόρκη».

Η οθόνη στην τεράστια πλάσμα στον τοίχο έδειχνε τον έναν από τους δίδυμους πύργους να φλέγεται. Σε λίγα λεπτά ένα αεροπλάνο καρφώθηκε στον δεύτερο και μετά κατέρευσαν και οι δύο, ο ένας μετά τον άλλον. Παρακολουθούσε σιωπηλός με ανάμεικτα συναισθήματα. Τα ανέμελα χρόνια στη Βοστώνη, οι αμερικανοί φίλοι, η Harvard Business School. Σιγά-σιγά όμως τον κυρίευε η επαναλαμβανόμενη ηχώ ενός άλλου παρελθόντος: «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!».

«Καλά να πάθουν!» φώναξε δυνατά να τον ακούσουν όλοι. Μάζεψε τα χαρτιά του, σηκώθηκε και αποχώρησε υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συνδικαλιστών.  

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.