Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ευ. Βενιζέλος και τα δικαιώματα στην Ελλάδα

Κατηγορία Παρεμβάσεις
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Τεύχος 40

Στις 14 Μαρτίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψη επαφής στην Ελλάδα εν όψει της σύνταξης έκθεσης που αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2015. Αφού συναντήθηκε με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανεξάρτητους φορείς και κυβερνητικούς παράγοντες, ολοκλήρωσε τις επαφές της με τον αρμόδιο για τις σχέσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο στον οποίο έθεσε σειρά από συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ο Υπουργός έδωσε τις συνηθισμένες απαντήσεις των ελληνικών αρχών, οι οποίες φυσικά ελάχιστα έπεισαν το ECRI. Κατ’ αποκλειστικότητα μεταφέρουμε κύρια αποσπάσματα από τα πρακτικά της συνάντησης.

Κύριε Πρόεδρε, γιατί, παρ’ ότι το έχετε υπογράψει από το 2000, δεν έχετε επικυρώσει το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που θεωρούμε σημαντικότατο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων;

Γιατί το έχουν επικυρώσει μόνο 18 από τα 47 κράτη του ΣτΕ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα δύο φορές για 12ο Δημοτικό Σχολείο-γκέτο για παιδιά Ρομά στον Ασπρόπυργο και  μια φορά για το 4ο Δημοτικό Σχολείο-γκέτο για παιδιά Ρομά στις Σοφάδες. Γιατί διατηρούνται τα δύο αυτά σχολεία-γκέτο;

Στείλαμε στους γονείς των παιδιών στον Ασπρόπυργο επιστολή για να μετεγγραφούν σε άλλα σχολεία. Ζήτησαν όλα να πάνε στο διπλανό 11ο ΔΣ όπου φοιτούν παιδιά μη Ρομά αλλά ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν να μη γίνουν παρόμοιες μετεγγραφές και εμείς, όπως και μετά την πρώτη καταδίκη, συμμορφωθήκαμε με την απόφαση αυτή. Στις Σοφάδες, όπου ο μισός πληθυσμός είναι Ρομά οι Ρομά ζήτησαν να μοιράσουμε όλα τα παιδιά στα τρία δημοτικά, ώστε η αναλογία Ρομά-μη Ρομά να είναι 50%-50%. Εμείς όμως δεν θεωρούμε πως η καταδίκη του ΕΔΔΑ μας υποχρέωνε σε κάτι τέτοιο και απλώς μετεγγράψαμε οκτώ από τα παιδιά που είχαν προσφύγει από το 4ο ΔΣ στα άλλα δύο ΔΣ.

Στην προηγούμενη επίσκεψή μας πήγαμε στον οικισμό Ρομά στα Σπάτα και διαπιστώσαμε πως τα παιδιά ήταν αποκλεισμένα από το σχολείο. Μόνο μετά την επίσκεψή μας ξαναπήγαν για να τα σταματήσουν μετά από τρία χρόνια. Πριν τέσσερεις ημέρες που πήγαμε διαπιστώσαμε πως ο αποκλεισμός συνεχίζεται.

Μάλλον έχετε αυταπάτες. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, ο διευθυντής του 3ου ΔΣ Σπάτων διαβεβαιώνει πως οικισμός δεν υπάρχει από το 2009. Η δε Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κατήγγειλε για διασυρμό του διευθυντή από τη βουλευτή Μαρία Γιαννακάκη της ΔΗΜΑΡ που τόλμησε να διαψεύσει το διευθυντή ισχυριζόμενη όπως και σεις ότι επισκέφθηκε και είδε να υπάρχει ακόμα οικισμός.

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην αρχή έκανε γνωστή την πρόθεσή του να άρει τη διάκριση αλλά μετά από αντιδράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας και βουλευτών της ΝΔ άλλαξε στάση. Δεν θα συμμορφωθείτε με την απόφαση;

Όπως είπαμε και στο ΕΔΔΑ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης πριν τρία χρόνια, το θέμα απαιτεί ειδικό νόμο που θα προκύψει μετά από δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.  

Μετά από τέσσερις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος και το θρησκευτικό όρκο στις δικαστικές καταθέσεις, καταργήθηκε η αναγραφή του και τροποποιήθηκε η ορκωμοσία ώστε να μη χρειάζεται να αποκαλύπτονται οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί συνεχίζουν να εφαρμόζουν την παλαιά νομοθεσία σε προεκτυπωμένα έντυπα καταθέσεων, όπως αυτό που χρησιμοποίησε Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου [βλ. τη φωτοτυπία του εγγράφου]. Τι θα κάνετε για την εφαρμογή του νόμου και το σεβασμό των αποφάσεων του ΕΔΔΑ;

Με εκπλήσσει και με προβληματίζει η πληροφορία. Θα παρακαλέσω τον υπουργό Δικαιοσύνης να εισηγηθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να επισημάνει σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής της τροποποιημένης νομοθεσίας.  

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί δεκατέσσερις φορές από το ΕΔΔΑ και την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για υπέρμετρη βία αστυνομικών και λιμενικών και οφείλει να δημιουργήσει ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης παρόμοιων περιστατικών. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δημιουργήσει ένα Γραφείο που όμως δεν ήταν ανεξάρτητο και τελικά δεν δημιουργήθηκε. Τι θα κάνετε με το θέμα αυτό.

Υπήρξε όντως πολύχρονη καθυστέρηση στη δημιουργία του αφού δεν δέχονταν τέως ανώτατοι δικαστικοί να το στελεχώσουν. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένα Γραφείο που απλώς υπάγεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και διορίζεται από αυτόν αλλά στελεχώνεται από τέως δικαστικούς δεν είναι ανεξάρτητο. 

Η Ελλάδα έχει επίσης καταδικαστεί πολλές φορές από το ΕΔΔΑ για την απαγόρευση λειτουργίας τουρκικών και μακεδονικών σωματείων, η οποία όμως συνεχίζεται. Γιατί δεν γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις;

Κατ’ αρχή πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στη χώρα μας υπάρχει μια αναγνωρισμένη μειονότητα, η μουσουλμανική. Το θέμα των λεγόμενων «τουρκικών» σωματείων επανεξετάζεται από την ελληνική δικαιοσύνη και την ελληνική κυβέρνηση που θα προωθήσει τροπολογία για να διευκολύνει την επανεξέταση. Όσο για το λεγόμενο «μακεδονικό» σωματείο, για το οποίο εκκρεμεί νέα προσφυγή στο ΕΔΔΑ, έχουμε διατυπώσει τη θέση μας πως θα πρέπει να υπάρξει προσθήκη ενός προσδιορισμού στον τίτλο του ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση με εκατοντάδες άλλα μακεδονικά σωματεία στην Ελλάδα.

ΥΓ. Ο διάλογος είναι φυσικά υποθετικός αλλά το κείμενό του αποτελεί συρραφή υπαρκτών κειμένων

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά