Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014

«Το μεγάλο στοίχημα» του ήθους

Κατηγορία Παρεμβάσεις
Γράφτηκε από  Δημοσιεύθηκε στο Τεύχος 40

 

Μια ιστορία πανεπιστημιακού και πολιτικού κυνισμού 

 

Σύμπασα η ελληνική κοινωνία έμεινε άναυδη με την απίστευτη συμπεριφορά και τα τερτίπια του Μιχάλη Λιάπη. Μόνο σε υποσαχάρια κοινωνία θα μπορούσε να εκδηλωθεί παρόμοια συμπεριφορά. Είναι όμως η μοναδική; Δυστυχώς όχι.

Πάμε να δούμε άλλη μια εξ ίσου απίστευτη ιστορία, που δεν αφορά τώρα συνταξιούχους δημόσιους άνδρες, αλλά εν ενεργεία υπουργούς και ο αναγνώστης ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ανακηρύσσει διδάκτορα μια υποψηφία κατά ευθεία παράβαση του νόμου, αφού για να γίνει δεκτή μια διδακτορική διατριβή, απαιτούνται 5 θετικές ψήφοι από την αρμόδια να κρίνει επταμελή επιτροπή. Η συγκεκριμένη υποψηφία έλαβε τέσσερις ψήφους υπέρ και μια κατά, ενώ δύο μέλη της επιτροπής ήταν απόντα. Κατά συνέπεια, η υποψηφία δεν μπορούσε να ανακηρυχθεί διδάκτωρ, αφού σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του νόμου δεν έλαβε 5 θετικές ψήφους. Παρά ταύτα, το Τμήμα Κοινωνιολογίας την ανακήρυξε διδάκτορα…. Πώς, γιατί, είναι θέμα, που υποθέτω, ότι θα ελεγχθεί, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Εν συνεχεία, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του ίδιου Πανεπιστημίου προκήρυξε μια θέση λέκτορα, με γνωστικό αντικείμενο κομμένο και ραμμένο ακριβώς στα μέτρα της παρανόμως ανακηρυχθείσας διδάκτορος. Μόνο τη φωτογραφία της δεν έβαλαν στην προκήρυξη. Όπως υποπτεύεται ο αναγνώστης, η μη έχουσα κατά νόμο διδακτορικό δίπλωμα, εκλέχθηκε στη θέση του λέκτορα. Δηλαδή κατέλαβε θέση ακαδημαϊκού δασκάλου χωρίς να έχει τα νόμιμα προσόντα.

Για κακή τύχη, όμως, ο συνυποψήφιος για την εν λόγω θέση προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και αποφάνθηκε τελεσίδικα, ότι η εν λόγω κακώς κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση λέκτορα γιατί δεν κατέχει κατά νόμο διδακτορικό δίπλωμα! Πάλι καλά θα ψελλίσει ενδεχομένως ο ανυποψίαστος αναγνώστης.  Αποκαταστάθηκε τουλάχιστον η νομιμότητα.  

Όμως, εδώ είναι… Βαλκάνια, δεν είναι παίξε - γέλασε… Δεν θα αναφερθώ στο Γολγοθά του συνυποψηφίου και στον εμπαιγμό του από τη Διοίκηση τόσο σε επίπεδο Παντείου Πανεπιστημίου όσο και του αρμόδιου υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Απλά, προειδοποιώ τον αναγνώστη, αν στέκεται όρθιος να καθήσει (για λόγους ασφαλείας) και να συνεχίσει την ανάγνωση.

 

Ενώπιον του τεράστιου κινδύνου να απολέσει η γαλαζοαίματη την ακαδημαϊκή της θέση, επιστρατεύεται το βαρύ πυροβολικό. Με πρόταση του αρμόδιου υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου η Βουλή των Ελλήνων (ναι φίλε αναγνώστη, η Βουλή των Ελλήνων) ψηφίζει νόμο που λέει: αν ο υποψήφιος διδάκτορας έλαβε τέσσερις ψήφους η διατριβή θεωρείται νομίμως εγκεκριμένη!

Όπως καταλαβαίνετε, η όλη κινητοποίηση προφανώς και δεν αφορά έναν όποιο  κοινό θνητό. Θέλετε να μάθετε ποια είναι η γαλαζοαίματη; Δεν ξέρω την ακριβή θέση που κατέχει (διευθύντρια;) στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πάντως, ανήκει στον πυρήνα του Γραφείου του υπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο γραφείο του υπουργού δηλαδή, που με στόμφο 80 αυτοκρατόρων υπόσχεται στον ελληνικό λαό να διώξει τους παράνομους και τους ανίκανους από το ελληνικό Δημόσιο! Αυτό όμως ισχύει για τα παιδιά του… λαουτζίκου! Για τα δικά μας παιδιά, όμως, ψηφίζουμε ειδικό νόμο που κατατάσσει  την Ελλάδα στις θεσμικά υπανάπτυκτες χώρες. Πού αλλού στον κόσμο, αλήθεια, θα τολμούσε Βουλή να ανατρέψει δικαστική απόφαση;

Πέρα όμως από τις καθαρά νομικές διαστάσεις της υπόθεσης, εγώ ρωτάω: ποιανού η απαξία της πράξης είναι η πλέον ανήθικη;  Του Λιάπη ή των Μητσοτάκη - Αρβανιτόπουλου; Ποιος ευτελίζει περισσότερο τους θεσμούς; Ποιος καταλύει την έννοια του κράτους δικαίου; Ποιος διασύρει το κύρος του πολιτικού κόσμου; Είναι δυνατον, στην πτωχευμένη Ελλάδα του 2014, αυτός ο υπουργός που βάζει την υπογραφή του για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί τέτοια αισχρά μέσα για να σώσει τα δικά του παιδιά;  Επειδή διατρέχω τον κίνδυνο να υπερβώ τα όρια της ευπρέπειας, επιτρέψτε μου να μη συνεχίσω και απλά να αναφωνήσω:

Ουαι υμίν Φαρισαίοι υποκριταί….

ΥΓ. Δανείστηκα τον τίτλο του παρόντος σημειώματος (τροποποιώντας τον ελαφρά) από άρθρο του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου στα Νέα με τίτλο «Το μεγάλο στοίχημα της παιδείας»….

8 σχολια

 • Το μονο που καταφερα να βρω ψαχνοντας online ειναι οτι ο κανονισμος διδακτορικων σπουδων των περισσοτερων ιδρυματων προβλεπει πεντε (5) θετικες ψηφους , ενω της Παντειου (εκδοση 2013) τεσσερεις (4).
  Οποτε ειναι ουσιωδες και επιτακτικο ο συντακτης του αρθρου να διευκρινισει ποια ειναι η νομοθετικη ρυθμιση στην οποια αναφερεται.

  Το βρηκα :
  Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/τ.Α'/17.9.2013), παρ. 18:

  Συνδεσμος σχολιου
  Πικος Απικος Πικος Απικος Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 16:59
 • Το βρήκα :
  Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/τ.Α'/17.9.2013), παρ. 18:

  Συνδεσμος σχολιου
  Πικος Απικος Πικος Απικος Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 16:59
 • Το μόνο που κατάφερα να βρω ψάχνοντας online είναι ότι ο κανονισμός διδακτορικών σπουδών των περισσότερων ιδρυμάτων προβλέπει πέντε (5) θετικές ψήφους , ενώ της Παντείου (έκδοση 2013) τέσσερις (4).
  Οπότε είναι ουσιώδες και επιτακτικό ο συντάκτης του άρθρου να διευκρινίσει ποια είναι η νομοθετική ρύθμιση στην οποία αναφέρεται.

  Συνδεσμος σχολιου
  Πικος Απικος Πικος Απικος Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 16:01
 • Η απάντηση για το ποιος είναι ο νόμος έχει δοθεί από τον κ. Παπαγιάννη εδώ: http://donpapagiannis.blogspot.gr/2014/02/blog-post_19.html?showComment=1394743850559#c3577600286659951800

  Συνδεσμος σχολιου
  Θάνος Πλέσσας Θάνος Πλέσσας Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 05:59
 • Έχω κι εγώ το ίδιο αίτημα με τους κ.κ.Χ. Λόλα και Χ. Μπαχαράκη, για να είναι ολοκληρωμένη η πληροφόρηση μου και να μπορώ να πάρω θέση. Αυτό άλλωστε δεν επιβάλλει η δεοντολογία της πληροφόρησης;
  (Μεταξύ μας τώρα θα μου είχε κάνει εντύπωση αν δεν το είχε κάνει ο Αρβανιτόπουλος, αν δεν τον είχε συνδράμει ο Μητσοτάκης, αν δεν είχαν απουσιάσει οι δύο καθηγητές, αν...).

  Συνδεσμος σχολιου
  Σπύρος Αυγερινός Σπύρος Αυγερινός Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 08:13
 • Ποιος ακριβώς είναι ο νόμος στον οποίο αναφέρεστε?

  Συνδεσμος σχολιου
  Χρήστος Λόλας Χρήστος Λόλας Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 10:54
 • Ευτυχώς καθόμουν σε καρέκλα όταν διάβασα το άρθρο αν και ήμουν ήδη έτοιμος για τα χειρότερα.
  Να πω ότι μου κάνει εντύπωση; Δε μου κάνει. Αυτό που θα ήθελα να δω όμως είναι ο νόμος που ψηφίστηκε. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά καθαρά για δική σας υπεράσπιση. Ευχαριστώ.

  Συνδεσμος σχολιου
  Christos Bacharakis Christos Bacharakis Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 10:35
 • Ευτυχώς καθόμουν σε καρέκλα όταν διάβασα το άρθρο αν και ήμουν ήδη έτοιμος για τα χειρότερα.
  Να πω ότι μου κάνει εντύπωση; Δε μου κάνει.

  Αυτό που θα ήθελα να δω όμως είναι ο νόμος που ψηφίστηκε. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά καθαρά για δική σας υπεράσπιση.
  Ευχαριστώ.

  Συνδεσμος σχολιου
  Christos Bacharakis Christos Bacharakis Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 10:35

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά