Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Χάιντς Ρίχτερ: μια σκανδαλώδης δίωξη

Κατηγορία Παρεμβάσεις
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Παρεμβάσεις Τεύχος 55
O καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ. O καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ. Αρχείο The Books' Journal

Μια παράλογη υπόθεση ελληνικής παραδοξότητας. ώς ένας ιστορικός αντιμετωπίζει την μήνιν της ελληνικής δικαιοσύνης για τις απόψεις του. Και με ποιο νόμο! (αναδημοσίευση από το Books' Journal 55, Μάιος 2015).

 

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον λεγόμενο αντιρατσιστικό νόμο. Η συμπολίτευση ψήφισε τότε και την εισαγωγή ενός νέου αδικήματος, της λεγόμενης κακόβουλης άρνησης γενοκτονίας ή εγκλημάτων πολέμου.

Ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς του νομοθετήματος αυτού. Το άρ. 2 Ν. 927/1979 δεν χρησιμοποιήθηκε για την δίωξη κάποιου αρνητή του Ολοκαυτώματος, κάποιου αναθεωρητή ιστορικού ή κάποιου νεοναζί πολιτικού, κάθε άλλο. Η πρώτη πανελλήνια δίωξη και παραπομπή αφορά τον γνωστό καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μάννχαϊμ, συνεργάτη του Books’ Journal και επιφανή φιλέλληνα Χάιντς Ρίχτερ.

Ο κ. Ρίχτερ, ο οποίος έχει συγγράψει περί τα 15 βιβλία για τη σύγχρονη ελλαδική και κυπριακή ιστορία και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο για το έργο του, ενέκυψε ιστοριογραφικά και στη Μάχη της Κρήτης, εκδίδοντας σχετική μονογραφία το 2011.

Ο κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου όμως άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του κ.  Ρίχτερ, διότι θεωρεί ότι όσα γράφονται στο βιβλίο αυτό συνιστούν άρνηση εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν από τους γερμανούς εισβολείς εις βάρος του «Κρητικού Λαού» [sic]. 

Θεωρούμε ότι η δίωξη εις βάρος του κ. Ρίχτερ παραβιάζει βάναυσα την επιστημονική του ελευθερία και την ελευθερία του να εκφράζει τους στοχασμούς του. Αποτελεί ντροπή για όλη την Ελλάδα ότι ένας εισαγγελικός λειτουργός καταχράστηκε με αυτόν τον τρόπο έναν επικίνδυνο και αχρείαστο νόμο. Προβλέπουμε ως βέβαιη την αθώωση του κ. Ρίχτερ από τα ελληνικά δικαστήρια. Και σας προσκαλούμε να υπογράψτε για την κατάργηση του αντισυνταγματικού άρ. 2 Ν. 927/1979 στη διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgos_Dikaiosynis_Yper_tis_katargisis_toy_ar_2_N_9271979/?ezMQpjb

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά