Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Άλις Κούπερ ή Lady Gaga;

Κατηγορία Παρεμβάσεις
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Παρεμβάσεις Τεύχος 53
Ο Γιάννης Βαρουφάκης. Φωτογραφικό πορτρέτο του υπουργού Οικονομικών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, στις 5 Φεβρουαρίου 2015. Ο Γιάννης Βαρουφάκης. Φωτογραφικό πορτρέτο του υπουργού Οικονομικών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, στις 5 Φεβρουαρίου 2015. Jörg Rüger

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη – και πέρα απ' αυτήν. Το φάντασμα του Γιάνη (δική του η ορθογραφία) Βαρουφάκη. Του έλληνα υπουργού Οικονομικών που χαιρετάει αχώνευτους τεχνοκράτες της ευρωζώνης με το χέρι στην τσέπη λες και του χρωστάνε κάτι ψιλοδισεκατομμυριόπουλα ή χαριεντίζεται με την Κριστίν Λαγκάρντ λες και παίζανε σφαλιάρες στην τρίτη δημοτικού. Τηρουμένων των αναλογιών, οι ενδυματολογικές επιλογές του Γ. Βαρουφάκη –σ' ένα χώρο όπου εξ ορισμού συναντάς «στυγνούς» τραπεζίτες, για να ζητήσεις χρήματα (πολλά χρήματα!) για τη χώρα σου και οι πιστωτές σε «σκανάρουν» από πάνω μέχρι κάτω– παραπέμπουν στο σάλο που προκάλεσε στη showbiz τη δεκαετία του 1980, με την έξαλλη εμφάνισή του, ο Άλις Κούπερ ή προκαλεί σήμερα η θεότρελη Lady Gaga.

 

Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή, με την παντοδυναμία των οπτικοακουστικών μέσων και των τηλεπικοινωνιών που μεταφέρουν ειδήσεις διεθνώς σε δευτερόλεπτα, με την πανίσχυρη εικόνα κατά κανόνα να επισκιάζει το περιεχόμενο και να δημιουργεί εντυπώσεις που συχνά εκπαραθυρώνουν την ουσία. Βλέπω τα ξένα ΜΜΕ και ακούω από φίλους στο εξωτερικό για το σουξέ του Γ. Βαρουφάκη που πλασάρεται ως νέο είδωλο, ως ο αμφισβητίας μιας προβληματικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων η οποία χρήζει «ρεκτιφιέ», αν όχι εκ βάθρων αναδόμησης.

Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι στην Ελλάδα η δημοφιλία του «ανορθόδοξου» Γ. Βαρουφάκη οφείλεται στην πλήρη απαξίωση της εγχώριας πολιτικής τάξης. Χάρη σ' αυτό το φαινόμενο πήρε και πολλές ψήφους στη Β' Αθήνας – να του το αναγνωρίσουμε αυτό. Πλην όμως αναρωτιέσαι αν θα έπαιρνε αυτές τις ψήφους αν δεν είχε προηγηθεί η κρίση, η οποία έφερε στο προσκήνιο ό,τι πιο «ασύμβατο», για να το πω κομψά. Ούτε αποκλείω το ενδεχόμενο η εκκεντρική συμπεριφορά του Βαρουφάκη, εκτός από τον έμφυτο ναρκισσισμό του, την ασυγκράτητη επίδειξη ευφυΐας και το ακλόνητο self-image του έξυπνου (πιο εύκολο είναι να πείσεις έναν Παριζιάνο ότι ο Πύργος του Άιφελ βρίσκεται στη Μασσαλία) να περιλαμβάνει κι ένα στοιχείο εσκεμμένης προκλητικότητας, στο πλαίσιο της αγαπημένης του θεωρίας παιγνίων.

Φοβάμαι, όμως, ότι ο Γ. Βαρουφάκης πέφτει θύμα της εικόνας που με τόση αγαλλίαση φιλοτεχνεί για τον εαυτό του και ξεχνά ότι, παρεμπιπτόντως (by the way), τυχαίνει να είναι και υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της ΕΕ, αν όχι όλης της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή εκπροσωπείται από κάτι ανυπόληπτους οργανισμούς σαν το ΔΝΤ με επικεφαλής την παρ' ολίγον συμμαθήτρια Κριστίν. Μην ξεχνάμε ότι στο ΔΝΤ είναι μέλη κι έχουν το θράσος να μας βγάζουν γλώσσα τριτοκοσμικές χώρες, όπως κάτι Ινδίες και κάτι Νέες Γουινέες. Και πες ότι σνομπάρουμε το ΔΝΤ και επιμένουμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι καθαρά ευρωπαϊκό – ήταν ανάγκη να δηλώσουμε σ' όλη την υφήλιο ότι η περιφανής νίκη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους ήταν «φύλλο συκής», ώστε να μπορέσουν οι φουκαράδες να επικυρώσουν τη συμφωνία ξεγελώντας τα κακομοίρικα Κοινοβούλιά τους;

Φοβάμαι, επίσης, ότι οι έλληνες συνταξιούχοι που θα μετρούν εμβρόντητοι τα λιγοστά πενηντάευρα στο τέλος Μαρτίου –αν εισπράξουν τις συντάξεις τους– δεν ξέρουν ούτε ποια είναι τα κράτη μέλη του ΔΝΤ ούτε πώς λειτουργεί το Board of Governors της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ούτε θα θυμούνται τον Άλις Κούπερ και ούτε τούς καίγεται καρφί για τη Lady Gaga και την κυριαρχία της εικόνας την σήμερον ημέρα. Και φοβάμαι πως πολλοί από τους έλληνες ανέργους, που ενδεχομένως εναπέθεσαν ελπίδες στη νέα κυβέρνηση και το μάγο της, τον Γ. Βαρουφάκη, θα θέσουν το απολύτως λογικό ερώτημα: «Ωραία, ΟΚ, τους την τρίψαμε τη μούρη των κουτόφραγκων, τώρα τι γίνεται; Δουλειά πάπαλα;».

Διότι καλή η τρέλα, αλλά θα είχε κάποιο νόημα αν απέδιδε. Πράγμα που δεν φάνηκε τον τελευταίο μήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μπλοκ 18 αντιπάλων στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικών συμμάχων από τη νότια Ευρώπη. Αντίθετα, η εικόνα του άνετου Βαρουφάκη που επαιτούσε με τον αέρα του κοσμοπολίτη –ή, μάλλον, του μάγκα από τον Περαία– άφησε χείριστες εντυπώσεις στους κρυόκωλους Ευρωπαίους. Με ό,τι συμπεράσματα επισύρει αυτή η εξέλιξη και δεδομένου πάντα ότι τον Βαρουφάκη κάποιος τον διόρισε σ' αυτή τη συγκεκριμένη θέση.

Μέχρι όμως να ωριμάσει η ιδέα ότι ουδείς αναντικατάστατος, ακόμη και ο Βαρουφάκης, θα πρότεινα στον πρωθυπουργό την εξής πολύ απλή λύση: η κουστωδία του ΥΠ.ΟΙΚ. να περιλαμβάνει εκτός από οπερατέρ (που δεν τους γλιτώνουμε) και ψυχολόγο, μπας και τον συγκρατήσει λίγο στις δημόσιες εμφανίσεις του – όπως είθισται στις συναυλίες των αστέρων. Κι επειδή έχει κάποιο κόστος αυτή η υπηρεσία, θέλω να πιστεύω ότι θα ενσωματωθεί στις δαπάνες για το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο και ο Α. Τσίπρας, αλλά και ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης ανελλιπώς και τόσο εύγλωττα επιχειρηματολογούν.

 

 

Αναδημοσίευση από το Books' Journal, #53, Μάρτιος 2015. 

Πλάμεν Τόντσεφ

Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.

1 σχολιο

  • Τελικά οι συντάξεις του Μαρτίου πληρώθηκαν... Μακάρι ο κ. Τόντσεφ να είχε και (ένα τουλάχιστον) ουσιαστικό επιχείρημα (πέραν των ενδυματολογικών) κατά του κ. Βαρουφάκη...

    Συνδεσμος σχολιου
    Νίκος Αποστολόπουλος Νίκος Αποστολόπουλος Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 06:11

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά