Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014

Η Μαρία Πολυδούρη, μακριά από τη βαριά σκιά του Καρυωτάκη

Κατηγορία Ποίηση
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Τεύχος 41
Πορτρέτο της Μαρίας Πολυδούρη (λάδι και παστέλ σε χαρτί, 87x61 εκ., 2005) από την Καλλιόπη Ασαργιωτάκη. Πορτρέτο της Μαρίας Πολυδούρη (λάδι και παστέλ σε χαρτί, 87x61 εκ., 2005) από την Καλλιόπη Ασαργιωτάκη. Felios Collection

Η καινούργια έκδοση των ποιημάτων της Μαρίας Πολυδούρη (θα ακολουθήσει έκδοση των πεζών της) έχει όλες τις προϋποθέσεις για πάμε επιτέλους πέρα από το όριο του Καρυωτάκη και να δούμε την ποιήτρια όχι μόνο στο επίπεδο της δημόσιας αποκατάστασής της, που έχει έτσι κι αλλιώς επέλθει από καιρό, αλλά και στην προοπτική ενός καινούργιου, αυτόνομου  λογοτεχνικού πεδίου, ικανού να αποδεσμεύσει τη λησμονημένη ή παραμερισμένη (δεν κάνει μεγάλη διαφορά) δυναμική της.

Μαρία Πολυδούρη, Τα ποιήματα, φιλολογική επιμέλεια-επίμετρο: Χριστίνα Ντουνιά, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2014, 398 σελ.

Η Μαρία Πολυδούρη έχει, παρά πάσα προσδοκία, κατορθώσει στις ημέρες μας να γλιτώσει από τη συντριβή του χρόνου. Στα βιβλιοπωλεία και στις υπαίθριες αγορές μπορεί κανείς να βρει πολλαπλές εκδόσεις των ποιητικών της συλλογών ή και των απάντων της, ακόμα κι αν πρόκειται για βιβλία κακοτυπωμένα και χωρίς καμιά φιλολογική επιμέλεια (δεν ξέρω αν εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα τα άπαντα που επιμελήθηκαν πρώτα η Λιλή Ζωγράφου το 1961 και, κατόπιν, ο Τάκης Μενδράκος το 1982).

Κλειδωμένο περιεχόμενο.
Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

Κριτικός λογοτεχνίας. Έχει γράψει τα βιβλία Μίλτος Σαχτούρης: Η παράκαμψη του υπερρεαλισμού (1991), Οδόσημα (1999) και μαζί με την Ελισάβετ Κοτζιά επιμελήθηκε την ανθολογία Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία (1995). Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του, Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, 1974-2017.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Ο Καβάφης από τα μέσα προς τα έξω

1 σχολιο

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά