Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Απαγγέλλοντας ιστορία

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
25 Μαρτίου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απαγγέλλει τον πανηγυρικό της ημέρας. 25 Μαρτίου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απαγγέλλει τον πανηγυρικό της ημέρας. YouTube

Τι νόημα έχει ένας πρωθυπουργός να απαγγέλλει σε καθηγητές, σε κατ' εξοχήν ειδικούς, δηλαδή, ένα κείμενο ιστορικής έρευνας, που το έγραψαν άλλοι; Ως πολιτικός, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλήσει όποτε θέλει - και θα ακουστεί. Γιατί έχει την ανάγκη να παριστάνει τον διανοούμενο, έχοντας μάλιστα σούζα μπροστά του την ηγεσία του Πανεπιστημίου;

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε, το βράδυ της 25ης Μαρτίου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το θέμα του: «Η ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός». 

Κατ' αρχήν, προφανώς, μίλησε ως πολιτικός. Αλλά μπροστά σε καθηγητές, που μάλιστα παρευρίσκονταν με τις τηβέννους, μπροστά δηλαδή σε μια επίσημη τελετή του πανεπιστημίου, μίλησε και επιστημονικά. 
Σύμφωνα με τα ειωθότα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον πανηγυρικό της ημέρας, έως και πέρυσι, εκφωνούσε καθηγητής σχετικός με το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του. Πρόσωπο, δηλαδή, που έχει τριβή με τα γεγονότα και τις θεωρίες περί αυτά, που κατέχει την ορολογία, που έχει επιστημονικές περγαμηνές και έχει δοκιμαστεί στον δημόσιο διάλογο για την ιστορία. 
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν ο φετινός ομιλητής, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει στο ενεργητικό του ιστορικές σπουδές. Ακόμα και αν ήταν δεινός ιστοριοδίφης, ακόμα δηλαδή κι αν η ιστορία ήταν το χόμπι του, θέλει πολύ θάρρος να ανεβείς στο βάθρο και από εκεί να πεις τις απόψεις σου σε ειδικούς, να κρίνεις με απολυτότητα  το ρόλο και τη στάση της Ιεράς Συμμαχίας, να θέτεις τα γεωπολιτικά κριτήρια βάσει των οποίων, κατά τη γνώμη σου, παγιώθηκε το στάτους του νεοπαγούς κράτους που γέννησαν οι συγκρούσεις. 
Τι θέλω να πω; Ότι το πιθανότερο είναι πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τις επεξεργασμένες απόψεις του για την εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση, αλλά διάβασε ένα κείμενο γραμμένο από άλλον ή από άλλους, πιθανόν από επαγγελματίες ιστορικούς, στο οποίο μερίμνησαν να ενσωματώσουν τη γενικότερη πολιτική θέση του πρωθυπουργού. 
Αλλά, αν έγινε έτσι, τι όφελος έχει, και για το πανεπιστήμιο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να διαβάσει εμπρός στους κατά τεκμήριον πιο ειδικούς ένα εξειδικευμένο κείμενο που δεν είναι δικό του; Φταίει η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας; 
Θα μπορούσε δηλαδή να είναι ο έλλην πρωθυπουργός τόσο μεγάλη ψωνάρα; 
Τι παράξενα νέα ήθη...
 
 
ΥΓ. Λυπάμαι τους καθηγητές που, υπομονετικά, ανέχονταν έναν πρώην καταληψία να τους παραδίδει μαθήματα ιστορίας.

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Πρόσφατα βιβλία του, Εθνοχουλιγκανισμός (2005), Σταύρος Τσιώλης (2006). Ετοιμάζεται το βιβλίο του, Κι αυτοί ήταν η Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Υπουργός ή αρθρογράφος; Το δικαίωμα στην ασφάλεια

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά