Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Κάτι τρέχει στα «γύφτικα» της Αττικής!

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
‘Θέλεις να πας σχολείο αύριο;’ Χαμογέλασε και έγνεψε ‘ναι’ ‘Γιατί;’ ‘Θέλω να μάθω να διαβάζω και να μορφωθώ’ Η διαχρονικά ανθεκτική ελπίδα, χαρά και ομορφιά στα πρόσωπα των παιδιών Ρομά. ‘Θέλεις να πας σχολείο αύριο;’ Χαμογέλασε και έγνεψε ‘ναι’ ‘Γιατί;’ ‘Θέλω να μάθω να διαβάζω και να μορφωθώ’ Η διαχρονικά ανθεκτική ελπίδα, χαρά και ομορφιά στα πρόσωπα των παιδιών Ρομά. φωτογραφία και κείμενο: Ελίζα Γκορόγια

Κανένας δεν θυμήθηκε τους Ρομά σήμερα Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Ακριβώς όπως καθημερινά σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με αυτούς εκτός και να είναι να τους στιγματίσει, να τους περιθωριοποιήσει ή ενίοτε να εκτελέσει κανένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θα ωφελήσει τον ίδιο και ίσως και κάποιους Ρομά.

Για την κατάσταση των Ρομά στην Αττική μας ζήτησε πρόσφατα η Μαρία Γιαννακάκη ένα σημείωμα για να το συζητήσει στην Περιφέρεια Αττικής όπου είναι εκλεγμένη σύμβουλος. Το σημέιωμα της 8 Μαρτίου 2015 αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια προσθέτοντας πως δεν είχαμε καμιά ανταπόκριση, ούτε φαίνεται να συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το κείμενο που ακολουθεί αφορά κατ’ αρχή αναλυτική επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Νίκο Βούτση και Νίκο Παρασκευόπουλο στις 19 Φεβρουαρίου 2015 με θέμα «Δήμος Χαλανδρίου κατά Ρομά Χαλανδρίου». Οι δύο Υπουργοί απαξίωσαν να απαντήσουν. Όπως είχαν απαξιώσει να απαντήσουν οι προκάτοχοί τους Αργύρης Ντινόπουλος και Χαράλαμπος Αθανασίου που ήταν αποδέκτες της ίδιας επιστολής στις 14 Δεκεμβρίου 2014.

Στο σημείωμα υπάρχει επικαιροποίηση με την πληροφορία πως η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να υποστηρίξει τον εκτοπισμό των Ρομά Χαλανδρίου στην Κορυφή του Όρους Πατέρα στα Μέγαρα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου εκκρεμεί η εκδίκαση αιτήσεων ακύρωσης της απόφασης για το απαρτχάιντ κατά των Ρομά Χαλανδρίου. Ο εκτοπισμός αυτός είχε καταγγελθεί από το ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά τα έργα στο Όρος Πατέρα χρηματοδοτήθηκαν και από τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής χωρίς να αντιδράσει κανένας (ούτε η Μαρία Γιαννακάκη). Όταν αποκαλύψαμε τη χρηματοδότηση αυτή στο Books’ Journal στις 8 Δεκεμβρίου 2014  (http://booksjournal.gr/blog/item/734-αποκάλυψη-η-ρένα-δούρου-χρηματοδοτεί-το-απαρτχάιντ-των-ρομάο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος απάντησε επιβεβαιώνοντας το γεγονός και κατέληξε «Τώρα τονίζουμε με νόημα ‘Ουδείς δικαιούται να διεκδικεί το μονοπώλιο της εγγύησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περισσότερο από εμάς’.» Αναφέρεται επίσης πως η «Πρώτη φορά αριστερά!» κυβέρνηση πραγματικά για πρώτη φορά ζήτησε και πέτυχε οι Ρομά Χαλανδρίου να διωχθούν όλοι για κακούργημα λόγω ρευματοκλοπής για την οποία όμως έχουν αθωωθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης!

Επίσης καταγγελλόταν προκλητική, ρατσιστική και παράνομη εκδήλωση του συστηματικά ρατσιστικού απέναντι στους Ρομά Δήμου Ασπροπύργου «για την εγκληματικότητα των αθιγγάνων» που επρόκειτο να γίνει στις 11 Μαρτίου 2015. Για την ιστορία η εκδήλωση έγινε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου παρέστη και ξεκινησε την ομιλία του δηλώνοντας πως «η σημερινή ημερίδα είναι επίκαιρη και πιστώνετε θετικά στον Δήμαρχο κ. Μελετίου και την Δημοτική αρχή Ασπροπύργου και τους ευχαριστώ για την πρόσκληση»! Κανένας σε καμιά παράταξη δεν ενοχλήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη πήραν άλλωστε μέρος όλοι οι βουλευτές Αττικής της ΝΔ και του Ποταμιού καθώς και εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ. Αντέδρασαν μόνο τα στελέχη της Άγριας Δύσης (ομάδας αυτοοργάνωσης στο Θριάσιο) [http://www.thriassio.gr/λύσεις-και-όχι-προτάσεις-απαιτούν-οι-κ και http://www.efsyn.gr/arthro/ellino-roma-iki-ston-aspropyrgo].

Το σημαντικότερο όμως είναι πως στην επικαιροποίηση περιλαμβάνονταν τα καταδικαστικά για την Ελλάδα αποσπάσματα για τον εκπαιδευτικό και οικιστικό αποκλεισμό των Ρομά Ασπροπύργου και Σπάτων από την Έκθεση ECRI για την Ελλάδα που είχε δημοσιευθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2015.

Όλα αυτά δεν απασχολούν σχεδόν κανένα και καμιά πολιτικό ή τοπικό άρχοντα ή οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Εξαιρέσεις η Διεθνής Αμνηστία και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι που στις 19 Μαρτίου 2015 επισκεφθήκαμε τους Ρομά στο Σοφό Ασπροπύργου για να καταγράψουμε τόσο τις τρισάθλιες συνθήκες διαβίωσής τους όσο και το πώς εφαρμόζει η Ελλάδα τη διπλή καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις προσφυγές Σαμπάνης κτλ κατά Ελλάδας Ι και ΙΙ για το σχολείο-γκέτο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου μόνο για τα παιδιά αυτής της κοινότητας Ρομά. Πέρυσι το 12ο ΔΣ έκλεισε σε εφαρμογή της απόφασης παρά τη ρητή και ρατσιστική αντίθεση του εκλεκτού όλων των κομμάτων Δημάρχου Ασπροπύργου. Οι μαθητές Ρομά εντάχθηκαν στο κοντινότερο 11ο ΔΣ Ασπροπύργου. Θεωρητικά βέβαια βρήκαμε 18 παιδιά στο σχολείο και άλλα 100 στον καταυλισμό αποκλεισμένα από το σχολείο (καταγράψαμε 35 και θα επιστρέψουμε). Η διευθύντρια του σχολείου εξήγησε πως ενέταξε (με επιτυχία όπως διαπιστώσαμε) όσα παιδιά ήρθαν με τη φροντίδα του (προσθέτω ακριβοπληρωμένου με εκατομμύρια ευρώ) προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» του Πανεπιστημίου Αθηνών με τις δράσεις «Παρέμβαση για τη σχολική ένταξη και την υποστήριξη της φοίτησης» και «Σύνδεση σχολείου, οικογένειας και τοπικής κοινωνίας». Στον καταυλισμό οι περισσότεροι αγνοούσαν την ύπαρξη του προγράμματος, ενώ αντίθετα μας μίλησαν θετικά για μια δράση «σχολείου» των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ενώ αναπολούσαν το διευθυντή του παλαιού 12ου ΔΣ Αλέξη Κουτρουβέλη (αφού είχε επισκεφθεί τόσες φορές τον καταυλισμό στο παρελθόν): διαβάστε μέρος των εμπειριών του στο «Οι δικές μου ‘Μαρίες’ δεν ήταν ξανθές» (http://www.lifo.gr/team/apopseis/4289).  

Κάτι τρέχει στα γύφτικα (της Αττικής) δηλαδή! Φυσικά στις 8 Απριλίου, Διεθνή Ημέρα για τους Ρομά θα πλημμυρίσουμε από υποκριτικές δηλώσεις… 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 6932746619 Fax: 2106018760

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

Μαρία Γιαννακάκη, τέως βουλευτή ΔΗΜΑΡ και Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής

8 Μαρτίου 2015

Θέματα Ρομά Αττικής

Κυρία Γιαννακάκη

Συμπληρωματικά προς τη συνημμένη επιστολή για τα προβλήματα των Ρομά Χαλανδρίου που σας κοινοποιήθηκε (και στην οποία ακόμα δεν υπήρξε καμιά απάντηση ούτε καν άλλη αντίδραση από τα Υπουργεία – αποδέκτες) σας ενημερώνουμε για πιο πρόσφατες εξελίξεις για τους Ρομά Αττικής (τους οποίου εκπροσωπούμε). Θεωρούμε αναγκαίο η Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει πρωτοβουλία για συνολική παρέμβαση στα θέματα των Ρομά σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους ενώπιον των διοικητικών και δικαστικών αρχών στην Ελλάδα και στους διεθνείς οργανισμούς.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Δημητράς

1.            Στις 3 Μαρτίου 2015, θα εκδικάζονταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης των Ρομά Χαλανδρίου και των Δήμων Μεγάρων και Μάνδρας κατά της απόφασης του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τη μεταστέγαση των Ρομά Χαλανδρίου στην Κορυφή του Όρους Πατέρα. Η Διοίκηση (δηλαδή η ΓΓΑΔΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών) είχε καταθέσει στις 11 Φεβρουαρίου 2015 τις Απόψεις της σύμφωνα με τις οποίες επιμένει στη μεταστέγαση-απαρτχάιντ! Πρότασή μας να ζητηθεί αναβολή αφού προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε με την απόφαση αυτή απορρίφθηκε από τη Διοίκηση. Τελικά το ΣτΕ ανέβαλε την εκδίκαση για τις 21 Απριλίου 2015.

2.            Στις 4 Μαρτίου 2015, η κυβέρνηση μέσω της υπαγόμενης στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ΔΕΔΔΗΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε και πέτυχε από το Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών να παραπέμψει δίκη για «ρευματοκλοπή» από Ρομά Χαλανδρίου (για την οποία έχουν ρευματοκλοπή έχουν αθωωθεί στο παρελθόν λόγω «κατάστασης ανάγκης» βλπ. https://www.facebook.com/notes/panayote-dimitras/σύγχρονοι-γιάννηδες-αγιάννηδες-ρομά-αθώοι-για-απαραίτητη-ρευματοκλοπή-σε-κατάστα/1047693568589686) στην εισαγγελία για να ερευνηθεί ως κακούργημα για ζημιά 223000 ευρώ σε βάθος πενταετίας εναντίον ολόκληρου του καταυλισμού (και ας επισημάναμε πως 223000 δια 5 έτη και δια 365 ημέρες και δια 300 κατοίκους σημαίνει «κλοπή» 0,40 ευρώ την ημέρα). Την ίδια ημέρα που η Θεανώ Φωτίου εξήγγειλε μέτρα για δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτους -προφανώς μη Ρομά...

3.            Ανακοίνωση Δήμου Ασπροπύργου για προκλητική ρατσιστική και παράνομη εκδήλωση: «Διοργάνωση Ημερίδας στον Ασπρόπυργο, την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 (10:00-13:00), με θέμα: «Παραβατικότητα, έκνομες ενέργειες και παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή του Ασπρόπυργου και του Θριάσιου πεδίου. Το ζήτημα της παράνομης εγκατάστασης των αθίγγανων και η "γκετοποίηση" βιομηχανικών, εμπορικών και αγροτικών περιοχών. Μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος»… Νικόλαος Ι. Μελετίου, Δήμαρχος Ασπροπύργου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας» (http://www.aspropyrgos.gr/index.php/grafeio-typou/anakoinoseis/599-anakoinosi-diorganosi-imerida-gia-tin-paravatikotita-kai-tis-paranomes-drastiriotites-ton-tsigganon)

4.            Έκθεση ECRI για την Ελλάδα (δημοσιεύθηκε 24 Φεβρουαρίου 2015): «106. Οι μαθητές Ρομά συχνά αποκλείονται από τα σχολεία ή στέλνονται σε εγκαταστάσεις μόνο για Ρομά. Στην απόφασή του το 2012 στην υπόθεση Σαμπάνης και άλλοι κατά Ελλάδας7, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της ΕΣΑΔ σε συνδυασμό με το άρθρο 2 του υπ αριθ. 1 Πρωτοκόλλου (δικαίωμα στην εκπαίδευση). Η υπόθεση αφορούσε το εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Το σχολείο υποτίθεται ότι δεχόταν τόσο Ρομά όσο και μη Ρομά παιδιά χωρίς διάκριση, αλλά δεν έχουν εγγραφεί μη Ρομά παιδιά και το σχολείο παρείχε ένα επίπεδο εκπαίδευσης κατώτερο εκείνου που παρέχεται σε άλλα σχολεία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύστησε την εγγραφή των μαθητών σε άλλα σχολεία. Ο Συνήγορος του Πολίτη το είχε περιγράψει ως «σχολείο-γκέτο» και ζήτησε, ανεπιτυχώς, τη συγχώνευσή του με άλλο τοπικό σχολείο. 107. Η αντιπροσωπεία της ECRI επισκέφθηκε το σχολείο και διαπίστωσε ότι ακόμα το παρακολουθούσαν μόνο παιδιά Ρομά. Οι προσπάθειες να εγγραφούν αυτά τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται κοντύτερα στον οικισμό τους, που εν τω μεταξύ είχε μεταφερθεί με εντολή των τοπικών αρχών, είχαν αποτύχει. Οι γονείς των μη Ρομά μαθητών και οι κάτοικοι της περιοχής είχαν απειλήσει με βία, αν τα παιδιά Ρομά εγγράφονταν εκεί και ο διευθυντής, που υποστηρίζεται από τοπικούς παράγοντες, αρνήθηκε να τα εγγράψει. Ενώ το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προσπάθησε να ξεκινήσει διάλογο για την επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τελικά αποφάσισε να κρατήσει τα παιδιά Ρομά στο 12ο Δημοτικό Σχολείο για «τη δική τους ασφάλεια». 108. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση έκανε κάποιες προσπάθειες κατάργησης των χωριστών σχολείων, μέσω ενός εθνικού προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών Ρομά και μέσω των λεγόμενων Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει την ισότιμη εκπαιδευτική ένταξη των μαθητών και, αν είναι δυνατόν, να άρει τα κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια για την πρόοδό τους. Ωστόσο, η Ελλάδα σήμερα εξακολουθεί ακόμα να αποτυγχάνει στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε μεικτή, χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση για όλους τους μαθητές. 109. Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν μια αποτελεσματική στρατηγική για να θέσουν αμέσως τέλος στο φυλετικό διαχωρισμό που επηρεάζει τα παιδιά Ρομά στα σχολεία και να αποτρέψει τυχόν επανάληψη στο μέλλον. Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μπορεί επίσης να αντλήσει έμπνευση από τη Σύσταση Γενικής Πολιτικής Αριθ. 10 της ECRI για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων μέσα και μέσω της σχολικής εκπαίδευσης. (…)112. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης των Ρομά που ζουν σε οικισμούς ανεπαρκών προδιαγραφών. 113. Η αντιπροσωπεία της ECRI επισκέφθηκε έναν οικισμό Ρομά στα Σπάτα. Βρισκόταν σε μια απομονωμένη τοποθεσία. Οι κάτοικοί του είχαν μεταφερθεί εκεί από την τοπική αρχή από άλλο οικισμό. Τους είχαν παρασχεθεί ορισμένα προκατασκευασμένα σπίτια, όχι όμως και άλλες παροχές. Η έλλειψη πρόσβασης σε συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, οι αρχές φέρεται να εξήγησαν ότι ο οικισμός δεν μπορεί να συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας λόγω της θέσης του κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου στην πραγματικότητα η στέγαση συνήθως επιτρέπεται. 114. Στους Ρομά που ζουν στον οικισμό δεν έχει επιτραπεί η εγγραφή στην τοπική αρχή, επειδή δεν μπορούν να παρέχουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού ως απόδειξη κατοικίας. Μερικά παιδιά Ρομά από τον οικισμό είχαν αρχικά εγγραφεί στο τοπικό σχολείο, από όπου διώχτηκαν και στη συνέχεια δεν έγινε αποδεκτή η εκ νέου εγγραφή τους λόγω της έλλειψης καταχώρισης κατοικίας. Το πρόβλημα αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως ευρέως διαδεδομένο εμπόδιο για την εγγραφή στο σχολείο των παιδιών Ρομά.» (http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-V-2015-001-GRC.pdf).

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 6932746619 Fax: 2106018760

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

Κύριο Νίκο Βούτση, Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Καθηγητή Νίκο Παρασκευόπουλο, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοιν: Μαρία Γιαννακάκη, τέως βουλευτή ΔΗΜΑΡ και Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής και

Υπουργείο Εξωτερικών Ειδική Νομική Υπηρεσία - Υπόψη Ηλία Καστανά

[αρ. πρωτ.: ΥπΕσ 1013/20.2.2015 Δ/ση Οικον Αναπτ Πολιτικής - Υπ. Δικ. 686/20.2.2015] 19 Φεβρουαρίου 2015

Θέμα: Δήμος Χαλανδρίου κατά Ρομά Χαλανδρίου

Κύριοι Υπουργοί

Στις 14 Δεκεμβρίου 2014, αποστείλαμε τη συνημμένη επιστολή στους προκατόχους σας. Απάντηση δεν πήραμε.

Την αποστέλλουμε σε σας μαζί με τη σημερινή προσυπογραφή της και από το Γραμματέα του Συλλόγου «Η Ελπίδα» Νίκο Κατσαρή και παρακαλούμε για την κατά προτεραιότητα απάντησή σας λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος αλλά και της εκδίκασης σχετικής προσφυγής μας από την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Παρακαλούμε λοιπόν και σας να διασφαλίσετε πως οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην άμεση επιλογή των τελικών χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά Χαλανδρίου, σε συνεργασία μαζί μας, και στην κατά προτεραιότητα δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και κατοικιών. 

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς

Νόμιμος Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ &

Εξουσιοδοτημένος Εκπρόσωπος των Ρομά Χαλανδρίου

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΧΑΛΚΙΔΟΣ  &  ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ “Η ΕΛΠΙΔΑ”

Ίριδος & Σαρανταπόρου, Θέση Πεύκο Πολίτη, Χαλάνδρι  Τηλέφωνο: 6937882226

Δήλωση Νίκου Κατσαρή - Γραμματέα Συλλόγου «Η Ελπίδα»

19 Φεβρουαρίου 2015

Προσυπογράφω το περιεχόμενο της ακόλουθης επιστολής η οποία έμεινε αναπάντητη, εκφράζω την ευγνωμοσύνη όλων των Ρομά Χαλανδρίου στα στελέχη του ΕΠΣΕ τα οποία επί δύο χρόνια έχουν παράσχει στους Ρομά Χαλανδρίου δωρεάν νομική και κάθε άλλης μορφής στήριξη χάρη στην οποία μεταξύ άλλων δεν είναι σήμερα άστεγοι, και τέλος, τον παρακαλώ να αποστείλει την επιστολή αυτή στους νέους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης.

[Το κείμενο που προσυπέγραψε ο Νίκος Κατσαρής έχει δημοσιευθεί στο The Books’ Journal στις 15 Δεκεμβρίου 2014 http://booksjournal.gr/blog/item/747-δήμος-χαλανδρίου-κατά-ρομά-χαλανδρίου-ένα-γράμμα]

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά