Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015

Η βία της οπτικής ρύπανσης

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από  Ντίνα Μπαλονά Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Η βαμμένη πρόσοψη του Πολυτεχνείου. Η βαμμένη πρόσοψη του Πολυτεχνείου. Αρχείο The Books' Journal

Οι άνθρωποι που, στο όνομα της καλλιτεχνικής παρέμβασης, έβαψαν με πλαστικό την πρόσοψη του Πολυτεχνείου, το έργο του ρομαντικού κλασικιστή αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, διέπραξαν έναν βανδαλισμό. Και στο όνομα του καλλιτεχνικού διαλόγου, ουσιαστικά επιχείρησαν να επιβάλουν βιαίως το αισθητικό τους κριτήριο, περιφρονώντας βαθύτατα την ιστορικότητα του σύγχρονου πολιτισμού μας. Την άλλη φορά, να πάτε στην Ακρόπολη.  [ΤΒJ]

 

Τα έχω χαμένα για την «ευρύτητα σκέψης» και τη «σύγχρονη δημοκρατική αντίληψη» που διακρίνει την «κοινωνική εξέλιξη» στη χώρα μας. Πλουραλισμός. Ανοιχτά μαθήματα αισθητικής και οπτικής αντίληψης. Τι γνώσεις αναπτύσσονται για να διατυπώνουν την κριτική του «πρωτοποριακού» «εικαστικού αποτελέσματος» στο κτίριο του Καυταντζόγλου, στο Πολυτεχνείο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, εντάσσεται, λέει, στη «βερολινέζικη σχολή» του γκραφίτι (στο Βερολίνο, πάντως, δεν λερώνουν τα δημόσια ιστορικά κτίριά τους…).

Εντυπωσιάστηκα από τη σιγουριά που αναδυόταν από το κείμενο του «γκραφιτά που γνωρίζει» εκείνους οι οποίοι έβαψαν το Πολυτεχνείο (κείμενο δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της AthensVoice). Η προτροπή του «γκραφιτά που γνωρίζει» προς κάθε αναγνώστη:  «Καλό θα ήταν να μην κρίνεις αρνητικά ό,τι δεν αντιλαμβάνεται η οπτική σου αντίληψη», είναι τουλάχιστον αυθάδης. Ποιος είναι αυτός που αξιολογεί την οπτική αντίληψη όσων αντιτίθενται στην τερατώδη παρέμβαση, όσων το θεωρούν εγωπαθή οπτική ρύπανση που δημιουργούν οι αυτοαποκαλούμενοι «καλλιτέχνες»;  Το ιδεολογικό στίγμα του «έργου» που δίνεται με τη φράση: «ψυχές [...] που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο σε αυτό το παγκόσμιο δράμα που λέγεται κρίση» είναι αναιδές απέναντι στους συνανθρώπους μας, στους πολίτες-θύματα της κρίσης που θα πληρώσουν τον βανδαλισμό των «καλλιτεχνικών ψυχών» που κατέστρεψαν την πρόσοψη του έργου του Λύσανδρου Καυταντζόγλου.

Η επωδός, μάλιστα, του συγκεκριμένου κειμένου («Εσύ αντιδράς έτσι, ο άλλος αλλιώς...»), πέραν του «δημοκρατικού πνεύματος» που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα του, δηλώνει τον «απρόσκοπτο» ενθουσιώδη θαυμασμό του, ο οποίος βεβαιώνει τους αναγνώστες ότι εμείς οι αδαείς έχουμε σίγουρα παρατηρήσει και άλλα παρόμοια «αριστουργήματα»

Λυπηθείτε μας – και σοβαρευτείτε! Κανείς μας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τη βία της οπτικής ρύπανσης που οι διάφοροι «γκραφιτάδες», στο όνομα της ανάκτησης του δημόσιου χώρου, μας επιβάλλουν.

 

 

Ντίνα Μπαλονά. Εικαστικός.