Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι μετανάστες

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σταδιακή απελευθέρωση των κρατουμένων, χωρίς σχέδιο ένταξής τους σε κάποια οργανωμένη δομή στήριξης, καταγραφής και ελέγχου τους. Την ίδια στιγμή, τα κυρίαρχα στερεότυπα για τη μετανάστευση παραμένουν κυρίαρχα. Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σταδιακή απελευθέρωση των κρατουμένων, χωρίς σχέδιο ένταξής τους σε κάποια οργανωμένη δομή στήριξης, καταγραφής και ελέγχου τους. Την ίδια στιγμή, τα κυρίαρχα στερεότυπα για τη μετανάστευση παραμένουν κυρίαρχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία λέει ναι στον όρο «λαθρομετανάστευση», τον οποίο πολεμούσε προεκλογικά, και προκρίνει τις επιχειρήσεις-σκούπα. 

                                                                                                      

Όταν ήταν στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ κατακεραύνωναν και σωστά την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τη χρήση του ρατσιστικού όρου «λαθρομετανάστευση». Καταδίκαζαν επίσης τις επιχειρήσεις σκούπα με μαζικές προσαγωγές δεκάδων πολιτών και σύλληψη μόνο 10% από αυτούς.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης είναι Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για την ΕΛ.ΑΣ.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2015 μας ανακοίνωσαν περήφανα[1] πως «Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης, των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν χθες (27-2-2015), στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε περιοχές της Αχαΐας, Ακαρνανίας, και Ηλείας.» [υπογράμμιση δική μου] Σε αυτές μάλιστα προσήχθησαν 162 άτομα για να συλληφθούν μόλις 37.

Ποιος χαίρεται; Οι ΑΝΕΛ που σταθερά πιστεύουν σε «λαθρομετανάστευση» και ανάγκη επιχειρήσεων-σκούπας.

Ποιος σιωπά; Κατ’ αρχή εκείνο το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ όπως και ό,τι έχει απομείνει από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τα ΜΜΕ που αντιπολιτευτικά στο παρελθόν που καταδίκαζε τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης…


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά