Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα και οι τζιχαντιστές: μεγαλώνει η απειλή;

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
7 Ιανουαρίου 2015. Οι γάλλοι τζιχαντιστές τρομοκράτες Σαΐντ και Σερίφ Κουασί εισβάλλουν στα γραφεία του Charlie Hebdo, όπου δολοφόνησαν συνολικά 11 άτομα. Η τρομοκρατική δράση φανατικών ισλαμιστών στην καρδιά του δυτικού κόσμου απασχολεί σοβαρά τις κυβερνήσεις. 7 Ιανουαρίου 2015. Οι γάλλοι τζιχαντιστές τρομοκράτες Σαΐντ και Σερίφ Κουασί εισβάλλουν στα γραφεία του Charlie Hebdo, όπου δολοφόνησαν συνολικά 11 άτομα. Η τρομοκρατική δράση φανατικών ισλαμιστών στην καρδιά του δυτικού κόσμου απασχολεί σοβαρά τις κυβερνήσεις.

\H νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων που δεν εξαντλούνται μόνο στα χρηματοπιστωτικά προβλήματα του κράτους, την επίπονη και σταθερή ανεργία και τις σχέσεις με τους πιστωτές της, αλλά και στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους. Η έλλειψη συγκροτημένων θέσεων περί του θέματος μεταξύ των εταίρων της συγκυβέρνησης, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερους προβληματισμούς. Αν προσθέσουμε σε αυτό το πολιτικό πρόβλημα τη γεωγραφική θέση της χώρας, με τη μακρά της ακτογραμμή, την εγγύτητα με την Τουρκία και την έκρηξη μεταναστευτικών κυμάτων από την Συρία, η Ελλάδα καθίσταται εκρηκτικό μείγμα.

Το καθησυχαστικό, για την ώρα, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Το ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί εξτρεμιστές, δυνητικά, ενδέχεται να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πέρασμα για την Κεντρική Ευρώπη, στην οποία κατευθύνονται από το Ιράκ και τη Συρία.

Οι πιο πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 200 ύποπτοι για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, την αλ Κάιντα και την ομάδα που υποστηρίζει στη Συρία η αλ Κάιντα, την αλ Νούσρα, έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Καταγεγραμμένες και σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις είναι οι εξής:

 

          Το 2014, δύο γάλλοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές. Στην κατάθεσή τους ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως βάση, επιστρέφοντας από το Ιράκ. Ένας εκ των δύο, ο Ιμπραχίμ Μπουντίνα, είχε στην κατοχή του USB stick, με οδηγίες κατασκευής βομβών κατ’ οίκον.

          Ο βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, για τον οποίο οι βελγικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης, φέρεται να επικοινώνησε από την Ελλάδα με πυρήνα τζιχαντιστών στο Βέλγιο, τον Δεκέμβριο του 2014 ή στις αρχές Ιανουαρίου 2015.

          Τον Ιανουάριο του 2015, επίσης, τρεις Βέλγοι με τελικό προορισμό τη Συρία, που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, ανέφεραν ότι σκόπευαν να μείνουν ένα διάστημα στην Αθήνα.

 

Τα γεγονότα αυτά δεν αποτελούν αποδείξεις ότι η χώρα μας είναι στόχος τζιχαντιστών. Είναι όμως σαφείς ενδείξεις ότι χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός προς την Μέση Ανατολή. Αυτό που ανησυχεί τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην Ευρώπη είναι, πρώτον, η παρουσία αρκετών χωρίς χαρτιά μεταναστών στην Ελλάδα. Παρ’ ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, πρόχειροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για πάνω από 70.000 χωρίς χαρτιά μετανάστες μόνο από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Εκτιμάται ότι αρκετοί εξ αυτών είναι πρόθυμοι να προσφέρουν προσωρινό κατάλυμα σε τζιχαντιστές με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Δεύτερον, πρέπει να μας ανησυχεί η συμμετοχή γηγενών λαθρέμπορων σε ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταφορέων, που βοηθούν τη διέλευση μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ μέσω Τουρκίας. Πολλοί εκ των λαθρεμπόρων, στη συνέχεια, φαίνονται πρόθυμοι, μέσω διασυνδέσεων στον κρατικό μηχανισμό, να εξασφαλίσουν έναντι αντιτίμου προφανώς είτε άδειες παραμονής είτε να φέρουν σε επαφή τους μετανάστες με Ελληνίδες για να τελέσουν εικονικούς γάμους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ταυτότητες. Το τρίτο ανησυχητικό σημάδι έχει να κάνει με τη σύνδεση Κοσόβου-Αλβανίας και Ελλάδος. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη μέλη από το Κόσοβο και την Αλβανία ενώ κάποιες ενδείξεις αναφέρουν ότι προσπαθούν να στήσουν δίκτυο ανεφοδιασμού και εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Σημαντικό δομικό πρόβλημα για την κρατική μηχανή, επίσης, είναι η έλλειψη ειδικών στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, η προσκόλληση στη νομική-κατασταλτική αντιμετώπιση και η βαρύτητα που δινόταν στην τρομοκρατία τύπου 17 Νοέμβρη, δηλαδή σ την τρομοκρατία των πόλεων. Ώς τώρα, η συνήθης τάση ήταν η απόσπαση στελεχών από άλλες ομάδες, όπως αυτή της διώξεως ναρκωτικών στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, χωρίς την κατάλληλη ειδίκευση. Στις θετικές ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης πιστώνεται η προσπάθεια της να εκσυγχρονίσει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, προσπάθεια που (προς το παρόν;) φαίνεται να μην εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, στην παρούσα φάση, στους αμερικανούς αναλυτές, είναι η ασάφεια για τις πραγματικές προυθέσεις της κυβέρνησης ως προς τα κέντρα κράτησης, από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Όπως και σε άλλους τομείς, η λύση και η απάντηση σε προβλήματα τέτοιου τύπου, είναι περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία μέσω των θεσμών. Η Ελλάδα, περισσότερο από πότε ίσως, έχει ανάγκη όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά τους παραδοσιακούς της συμμάχους, την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή και τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα. Μια πρώτη λύση θα ήταν, ενδεχομένως, η σύσταση ενός υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security) ή μιας δομής ανάλογης με πολλές χώρες της Ευρώπης. Παρ’ ότι υπάρχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι διωκτικές αρχές έχουν σημειώσει επιτυχίες στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, σε μια μεταβαλλόμενη εποχή, οι υπηρεσίες πληροφοριών χρειάζονται εκσυγχρονισμό για να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την ενδεχόμενη απειλή των τζιχαντιστών αλλά και τη λεγόμενη κυβερνοτρομοκρατία, το οικονομικό έγκλημα και άλλες παράνομες δραστηριότητες που ώς τώρα, ως αρμοδιότητες, είναι διεσπαρμένες σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Ιωάννης Μαντζίκος

Υποψήφιος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων με ειδίκευση στις αφρικανικές υποθέσεις. Σε λίγο κυκλοφορεί το βιβλίο του, Al Qaeda: The Transformation of Terrorism in the Middle East and North Africa (PSI Guides to Terrorists, Insurgents, and Armed Groups) (με τον Denise N. Baken)

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά