Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Μια ακόμα θλιβερή ιστορία διακρίσεων

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 

Η προσβολή των δικαιωμάτων διεμφυλικών και της δικηγόρου τους ήταν οφθαλμοφανής. Κανείς ωστόσο δεν τιμωρήθηκε. [ΤΒJ]

                                                                                                   

 

Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 δημοσιευόταν η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI). Στο σχετικό κείμενό μας στο Books' Journal[1] γράφαμε μεταξύ άλλων:

«Σε άλλη σχετική ειδική ενότητα, διαπιστώνεται πως «η Ελλάδα δεν έχει μια αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των ΛΟΑΤ ατόμων κατά των διακρίσεων ή μια στρατηγική για την προώθηση της ανοχής απέναντι σε αυτή την ομάδα» με ειδική αναφορά και στις εκπαιδευτικές μονάδες. Τονίζεται πως «στα διεμφυλικά άτομα δεν θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο για δήθεν αδικήματα πορνείας λόγω απλώς της ταυτότητας και της εμφάνισής τους». Γίνεται τέλος ειδική αναφορά πως «τις παραμονές του Thessaloniki Pride 2013, μια ομάδα διεμφυλικών ατόμων συνελήφθη και κατηγορήθηκε για αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης που φέρεται ότι προκλήθηκαν από τη διεμφυλική τους ταυτότητα… ο δικηγόρος τους [sic – πρόκειται για την Ηλέκτρα Κούτρα], που τους επισκέφθηκε στο αστυνομικό τμήμα, συνελήφθη επίσης, κατά ισχυρισμούς χωρίς αιτιολόγηση και υπέστη εκφοβισμό από αστυνομικούς» και ζητείται η «πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση του περιστατικού αυτού». (…)Για το επεισόδιο με την Ηλέκτρα Κούτρα και τη σύλληψη διεμφυλικών ατόμων στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα περιγράφει πως έκλεισε χωρίς ευρήματα η ΕΔΕ και δηλώνει πως αγνοεί αν υπήρξε ποινική διερεύνηση, προφανώς έτσι δηλώνοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση εφαρμογής της σύστασης της ECRI.»

Τρεις ημέρες αργότερα, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών «διαμαρτύρεται έντονα για την αρχειοθέτηση ομαδικής μήνυσης για το πογκρόμ κατά των τρανς στη Θεσσαλονίκη και της παράνομης θέσης σε κράτηση δικηγόρου που υπερασπίστηκε τα δικαιώματά τους».[2] Η «πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση του περιστατικού» που ζήτησε η ECRI ολοκληρωνόταν με άλλον ένα θρίαμβο της ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων που κακομεταχειρίζονται πολίτες/ισσες.

Ειρωνεία της τύχης; Την ίδια ώρα με την ανακοίνωση του ΣΥΔ, η Διεθνής Αμνηστία είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Πανούση που υποσχόταν αλλαγές για να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία περιλαμβανόμενων και αλλαγών στον τρόπο διεξαγωγής των ΕΔΕ: ας ανακοινώσει λοιπόν άμεσα νέα ΕΔΕ για το επεισόδιο αυτό.

Τα κατά το ΣΥΔ βασικά σημεία των πορισμάτων αρχειοθέτησης της ΕΔΕ και της έγκλησης που η Ελλάδα δήλωνε ανερυθρίαστα στην ECRI πως αγνοούσε:


«Σε όλα τα παραπάνω η δικαιοσύνη, όσο και οι διοικητικές αρχές που διενήργησαν Ένορκη Διοικητική Εξέταση κώφευσαν και έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο τόσο στο ποινικό όσο και στο διοικητικό επίπεδο. Θεώρησαν ότι η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα «αυτοβούλως» εγκλείστηκε και δέχθηκε να κλειδωθεί στον χώρο προσαγωγών μαζί με την τρανς πελάτη της. Συνάγεται δηλαδή το συμπέρασμα, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι ήθελε να εγκλειστεί η ίδια. Μάλιστα δηλώνεται από τον διενεργούντα την ΕΔΕ «φρονεί ότι τόσο η μήνυση της Ηλέκτρας Κούτρα όσο και η ομαδική μήνυση των επτά διεμφυλικών ατόμων που συνέταξε η ίδια, έγιναν με μοναδικό σκοπό να μειωθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι οι οποίοι είχαν ενταθεί εκείνο το χρονικό διάστημα λόγω των καθημερινών τηλεφωνικών καταγγελιών των πολιτών», προφανώς κατά δήλωση Δένδια για να «καθαρίσει η πόλη» από την αποτρόπαια (κατά το μάλλον και κατ’ αυτόν) εικόνα των τρανς.

Μάλιστα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στη διάταξη αρχειοθέτησης αναφέρει πως όσον αφορά «τις λοιπές περιπτώσεις, εύλογα δημιουργήθηκαν στους αστυνομικούς σοβαρές υπόνοιες περί της γνησιότητας των δελτίων ταυτότητας κατείχαν λαμβανομένων υπόψη και όλων των περιστάσεων (τόπος, νυκτερινές ώρες, αποχώρηση στη θέα αστυνομικών, αναγραφή στα δελτία αυτών αντρικών στοιχείων με γυναικείες ή αντρικές φωτογραφίες)». Εν ολίγοις, κατά την κ. Εισαγγελέα, οι αυθαίρετες προσαγωγές τρανς γυναικών με μόνο στοιχείο ότι βρίσκονταν σε έναν γεωγραφικό τόπο κατά νυκτερινές ώρες δικαιολογούνται αποκλειστικά και μόνο λόγω της ταυτότητας φύλου τους (σε κάποιες περιπτώσεις, όπως παραδέχεται και ο διενεργών την ΕΔΕ, ενώ βρίσκονταν μάλιστα εν κινήσει στα αυτοκίνητά τους, όπως ακριβώς είχαμε καταγγείλει). Μάλιστα, αναφέρει στο πόρισμά του ότι «όφειλαν να τους απευθυνθούν στο γένος που αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας, δηλαδή στο αντρικό», θέτοντας στον κάλαθο των αχρήστων τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρει ρητά στον «Οδηγό Διαφορετικότητας για δημοσίους υπαλλήλους με σκοπό τη καταπολέμηση των διακρίσεων» ότι: «Πρέπει να γίνει κατανοητή η έννοια της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και να γίνει σεβαστή η αυτοαντίληψη του καθενός για το φύλο του, ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής του ταυτότητας ή των λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης.»


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά