Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015

Το τέλος του διπόλου Αριστερά - Δεξιά

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία. Ο έκπτωτος μονάρχης στηρίζει αναφανδόν, και αυτός, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης ή οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία. Ο έκπτωτος μονάρχης στηρίζει αναφανδόν, και αυτός, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης ή οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.

H νέα διαχωριστική γραμμή που τέμνει την ελληνική κοινωνία, πιθανώς κι άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι εθνικισμός / απομονωνισμός vs νεωτερικότητα και προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Ας μη χάνουμε το χρόνο μας, λοιπόν, με τις παρωχημένες έννοιες Αριστερά και Δεξιά που έχουν απαξιωθεί εκ των πραγμάτων. Καιρός να βρούμε άλλες.

 

Στην αρχή εξεπλάγην, όταν διάβασα το tweet του Φαήλου Κρανιδιώτη ότι «αν υποχωρήσουν [οι Γερμανοί], τότε θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τη ΝΔ για τη στροφή του 2011, όταν επελέγη η μη σύγκρουση και η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και όσα ακολούθησαν».

Κι όμως, κακώς εξεπλάγην. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη η στροφή της εθνικιστικής Δεξιάς προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές και το διαπιστώνουμε στις κουβέντες που κάνουμε όλοι στον κοινωνικό μας περίγυρο. Η ίδια η σύνθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στρώνει το χαλί σ'αυτό που μέχρι πρόσφατα θα ήταν αδιανόητο και θα εκδίδονταν φετφάδες από τα ιερατεία της Αριστεράς κατά της σύμπραξης με τους Πσεκασμένους.

Είναι προφανές ότι η επικείμενη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της Ελλάδας ενθαρρύνει ένα «εθνικό» –ακριβέστερα, εθνολαϊκιστικό– μπλοκ που ξεπερνά κατά πολύ τα κομματικά σύνορα και συνθλίβει ό,τι έχει απομείνει από τα πάλαι ποτέ κραταιά κάστρα της Αριστεράς και της Δεξιάς. Τι σημασία έχουν οι ιδεολογίες μπροστά στην εθνική ομοψυχία που μόνο τις μέρες του Euro-2004 έβλεπες στην ελληνική κοινωνία!

Κι είναι εξίσου προφανές ότι το τέλος του διπόλου Αριστερά-Δεξιά δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, λόγω της «ελληνικής ιδιαιτερότητας». Μου κέντρισε το ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Καπόπουλου στο Έθνος (2/2/2015) με τον τίτλο «Τι θα κάνει ο Ραχόι;». Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ισπανία, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «το Podemos είναι ένα πολιτικό μόρφωμα χωρίς την κληρονομιά της κομμουνιστικής ή ακόμη και της σοσιαλιστικής Αριστεράς κι έτσι εκ των πραγμάτων έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στον χώρο της Δεξιάς απ' ό,τι ένα σχήμα με παραδοσιακές καταβολές και αναφορές».

Είναι γεγονός ότι το αυθόρμητο κίνημα των Indignados που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2011 στην Puerta del Sol της Μαδρίτης βρήκε πρόθυμους μιμητές τους Αγανακτισμένους της Ελλάδας, με τις κάθε λογής ζυμώσεις και υπόγειες διαδρομές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στις πλατείες της χώρας. Είναι επίσης γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές είδαμε ορκισμένους δεξιούς, νεοδημοκράτες ή/και χρυσαυγίτες, να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα αυτής της εθνικής «ανάτασης» κατά των καταχτητών της τρόικας, την οποία τόσο θεαματικά αποκήρυξε πριν λίγες μέρες ο νέος εθνικός μας σταρ, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Δεν μπαίνω στην ουσία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, γιατί έχει πάρα πολλές πτυχές και λεπτομέρειες, τις οποίες δεν γνωρίζω και δεν τολμώ να εκφέρω γνώμη. Γι’ αυτό και δεν συστρατεύομαι με το 70% των πολιτών που δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αλλάξουν ρότα. Αλλά στέκομαι στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτήν την περίοδο γινόμαστε μάρτυρες της επίσημης πλέον κηδείας του διπόλου Αριστερά-Δεξιά, έτσι όπως το γνωρίζαμε έως πρόσφατα. Και τολμώ να πω ότι η νέα διαχωριστική γραμμή που τέμνει την ελληνική κοινωνία, πιθανώς κι άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι εθνικισμός / απομονωνισμός vs νεωτερικότητα και προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Ας μη χάνουμε το χρόνο μας, λοιπόν, με τις παρωχημένες έννοιες Αριστερά και Δεξιά που έχουν απαξιωθεί εκ των πραγμάτων. Καιρός να βρούμε άλλες.

Πλάμεν Τόντσεφ

Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.

1 σχολιο

 • Πως βλέπουν φιλικά διακείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιαστές στη Γερμανία την επιλογή των ΑΝΕΛ ως κυβερνητικού συνεταίρου;
  Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ και οι δεξιοί «Ανεξάρτητοι Έλληνες»: Μια συμμαχία τακτικής;
  - του Νιλς Καντρίτσκε
  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/02/blog-post_8.html

  Συνδεσμος σχολιου
  aftercrisis aftercrisis Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 22:26

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά