Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015

Το Κτήνος κι εμείς

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από 
Το πιο πρόσφατο σκίτσο του Charlie Hebdo, σαρκάζει τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Μπαγκντατί. Το πιο πρόσφατο σκίτσο του Charlie Hebdo, σαρκάζει τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Μπαγκντατί.

Μόλις είδαμε την καρδιά του κτήνους να αποκαλύπτεται σ’όλη της τη σχιζοειδή φρίκη, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. Σήμερα οι εργαζόμενοι της Charlie Hebdo φίλησαν το σύντροφό τους, ή το παιδί τους για τελευταία φορά, δίχως οι ίδιοι να το ξέρουν, και βάδισαν στον τόπο του χαμού τους, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους. Επειδή τόλμησαν να έχουν άποψη διαφορετική από αυτή των φονιάδων τους.

Το μακελειό στο Παρίσι με τους δώδεκα νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και τους εκατοντάδες (ποιος ξέρει- ποιος μπορεί να ξέρει) ψυχικά σημαδεμένους από τη σφαγή, ήταν μια γκροτέσκα, αιματοβαμμένη προσπάθεια φίμωσης της ανθρώπινης Ελευθερίας. Στο όνομα κάποιου «θεού». Ενός θεού με μικρό θήτα, αιμοδιψή, φωνακλά, θολωμένου, ενός μικρού χαμερπούς αηδιαστικού δαίμονα, που κρύβεται στις ψυχές των φονταμενταλιστών, που δένεται , οζμώνεται με τον αρρωστημένο τους ψυχισμό για να εξαπολύσει φαρδιά πλατά το θανατηφόρο του μήνυμα στον πλανήτη. Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Σομαλία και τώρα Παρίσι. Αυτή η νέα τρομοκρατία, η τόσο όμως παλιά και αρχαία, η κωδικοποιημένη σε ένα σύνολο από φριχτές ιδέες, αυτή η νέα τρομοκρατία δεν στρέφεται πλέον κατά κρατών, κυβερνητικών αξιωματούχων, κοινωνικών συστημάτων. Δεν ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο μέσα από φωτιά και σίδερο, όχι. Αυτή η τρομοκρατία δεν έχει προγραμματικούς στόχους, έχει όμως σαφές, ξεκάθαρο, αποκρυσταλλωμένο, πρόγραμμα. Και ιδού το πρόγραμμά της: να εξοντώσει όποιον διαφωνεί,λόγω ή έργω, με την αρρωστημένη της κοσμοθεωρία, όποιον τολμά να αρθρώσει λόγο εναντίον της, όποιον απλά ζει και αναπνέει σ’ένα άλλο-διαφορετικό-πλαίσιο. Να εξοντώσει εν ολίγοις όλους εμάς.

Αυτή είναι η αλήθεια: στους 12 που σκοτώθηκαν, θα μπορούσα να συγκαταλέγομαι εγώ, ή εσύ, εσύ ο αναγνώστης. Θα μπορούσε, ακόμα, να συγκαταλέγεται στους νεκρούς, ο καλύτερός σου φίλος, η γυναίκα σου, η μάνα σου, το παιδί σου. Τα παιδάκια που εξοντώθηκαν κατά δεκάδες στο Πακιστάν, οι αποκεφαλισμένοι όμηροι της Συρίας, οι απαχθείσες ανήλικες της Μπόκο Χαράμ, και σήμερα, οι σκιτσογράφοι του Παρισιού, μια γραμμή αίματος και φρίκης που λερώνει το χάρτη, που λερώνει την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της, μια γραμμή χαραγμένη πάνω στο ‘’τρεμάμενο ανθρώπινο σώμα’’ όπως θα έγραφε ο Θανάσης Τριαρίδης. Ένα σώμα-αιώνιο θύμα του φανατικού, του εχθρού κάθε ανοχής,κριτικής,ομορφιάς. Του εχθρού της ανθρωπότητας.

Οι θρησκείες, ως δοχεία της ''απόλυτης αλήθειας'', σπανίως στην ανθρώπινη ιστορία δέχθηκαν την ειρωνεία και το σαρκασμό, καθώς ο τελευταίος έχει την κακή συνήθεια να καίει σαν οξύ την απολυτότητα, να ξεμαγεύει και να προσγειώνει τον ''πιστό'', ό.τι χειρότερο δηλαδή για ιδεολογήματα που αναζητούν τις θεμελιώδεις αναφορές τους στον ουρανό.Η σάτιρα, η αμφισβήτηση, η ανοχή και το live and let live, είναι όλα τέκνα μιας συγκεκριμένης πολιτικής υποδομής που πριν από αιώνες πολέμησε και νίκησε τη χριστιανική εκδοχή της θεοκρατίας, την εξημέρωσε και την υποχρέωσε να συνυπάρξει σε ένα επίγειο κόσμο όπου ο άνθρωπος είναι ο σκοπός, κι όχι το μέσο.

Αυτή η υποδομή, αυτή η κουλτούρα είναι το κοινό μας πνευματικό σπίτι, είναι ο πολιτειακός μας πολιτισμός, είναι η Δύση των ονείρων μας.
Αυτή η Δύση πρέπει να αντιπαρατεθεί με τα φαντάσματα της θεοκρατίας που αναστήθηκαν, για ένα τελευταίο χτύπημα. Και να τα τελειώσει, λόγω και έργω.

1 σχολιο

  • κ. Πεϊτσίνη, συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Παρακολουθώ συχνά τις απόψεις σας, κυρίως από το Facebook, και συμφωνώ σχεδόν απόλυτα μαζί σας, δεδομένου ότι κινούμαστε στον ίδιο φιλελεύθερο χώρο. Χωρίς να θέλω να εκτρέψω τη συζήτηση σε πολιτικές ατραπούς, οφείλω να επισημάνω ότι όταν ο κ. Τζήμερος μιλούσε για βόμβες νετρονίου στο ISIS, εσείς, συντασσόμενος άκριτα με το ¨κύμα" της a priori καταδίκης οποιασδήποτε άποψης προέρχεται από το συγκεκριμένο πολιτικό, τον κοροϊδεύατε με ποστάρισμά σας. Σήμερα όμως μιλάτε για έργω τελειωτικό χτύπημα εναντίον των φανατικών ισλαμιστών. Σε τι διαφέρει αυτό από όσα κοροϊδεύατε; Προσοχή, δεν θέλω να σας μειώσω, προσπαθώ απλά ευγενικά να "σας την πω" ώστε να κατανοήσετε την εσφαλμένη στάση σας γενικότερα απέναντι στο χώρο της Δημιουργίας Ξανά και να διαπιστώσετε ότι τα όσα εκφράζονται από αυτήν και τον κ. Τζήμερο δεν είναι φασιστικές απόψεις (όπως ισχυρίζεται ο ομοϊδεάτης σας κ. Αθανασιάδης) αλλά απλή κοινή λογική, την οποία όλοι εκ των υστέρων ανακαλύπτουμε όταν το καμπανάκι για το οποίο μας προειδοποιούσαν τελικά ήχησε.

    Φιλικά, συνάδελφός σας από Θεσσαλονίκη

    Λευτέρης

    Συνδεσμος σχολιου
    Λευτέρης Λευτέρης Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2015 09:13

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά