Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Υπάρχει μειονότητα στη Θράκη για το Ποτάμι;

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Ο μειονοτικός ψυχίατρος Μπουρχάν Μπαράν. Ο μειονοτικός ψυχίατρος Μπουρχάν Μπαράν.

Το βαθύ κράτος έκοψε τον Ξανθιώτη Μπουρχάν Μπαράν από το Ποτάμι. Πώς ο μειονοτικός ψυχίατρος Μπουρχάν Μπαράν βρέθηκε εκτός ενός κόμματος που θα το ανέμενε κανείς ευαίσθητο με τις κάθε είδους μειονότητες.

 

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, ο ψυχίατρος Burhan Baran δημοσίευσε στο προφίλ του στο Facebook την είδηση πως ενημερώθηκε πως κόπηκε από τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού, λόγω της τοποθέτησής του για την (τουρκική) εθνική ταυτότητα της μειονότητας στη Θράκη σε ημερίδα του Ποταμιού στις 21 Σεπτέμβριο 2014: «Η καταπάτηση του δικαιώματος σεβασμού της ξεχωριστής εθνικής ταυτότητας αποτελεί για την Ελλάδα ένα λάθος στρατηγικής σημασίας, διότι η αίσθηση του ανήκειν συνιστά μια σημαντική πτυχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας πολλών ανθρώπων… Αποτελεί υποκρισία να αρνείται η Ελλάδα την εθνική ταυτότητα της μειονότητας της Θράκης με το επιχείρημα ότι είναι μόνο θρησκευτική» (όλη η εξαιρετική ομιλία στο http://www.trakyaninsesi.com/haber/2124/dr-burhan-baranin-potami-partisi-konferansinda-yaptigi-konusma.html)

Η ομιλία του είχε προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις που στην αρχή αγνοήθηκαν από τον αρχηγό του Ποταμιού και το επιτελείο του. Γι’ αυτό και όταν ανακοινώθηκε η Επιτροπή Διαλόγου στις 9 Νοεμβρίου, ο Burhan Baran ήταν ένα από τα μέλη της.

Ένα μήνα αργότερα όμως, στις 14 Δεκεμβρίου, το ηγετικό στέλεχος του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου πήρε μέρος σε εκδήλωση στην Ξάνθη, μάλλον χωρίς την παρουσία μειονοτικών, δηλώνοντας «Μειονότητα; Δεν υπάρχει μειονότητα, ο όρος αυτός είναι μειωτικός», δήλωση με την οποία τιτλοφόρησε την ανακοίνωσή του το Ποτάμι Ξάνθης (http://adesmeuti-thrakis.blogspot.gr/2014/12/blog-post_43.html).


Μια εβδομάδα αργότερα ο Μπουρχάν Μπαράν ενημερωνόταν πως ήταν εκτός ψηφοδελτίου. Ταυτόχρονα, χωρίς καν να τον ενημερώσουν και φυσικά χωρίς καν να υπάρξει ανακοίνωση, η ηγεσία του Ποταμιού (με τη σύμφωνη γνώμη της Γραμματείας της Επιτροπής Διαλόγου που αποτελείται από τους Σταύρο Τσακυράκη, Περικλή Βαλλιάνο και Αλέξανδρο Μαλλιά) τον διέγραψε από την Επιτροπή Διαλόγου (http://topotami.gr/sinedrio/ta-organa/).

Το «βαθύ κράτος» που συνήθως ορίζει τις μειονοτικές υποψηφιότητες στα κόμματα (ποιος δεν θυμάται την υπόθεση Σαμπιχά – ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο 2014 αλλά και την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να πάρει τη Σαμπιχά μετά την απόρριψή της από το ΣΥΡΙΖΑ – βλπ. http://booksjournal.gr/blog/item/267-«εκλεκτές»-για-το-υπεξ-υποψηφιότητες-στις-ευρωεκλογές) κατήγαγε άλλη μια περήφανη νίκη επί της δημοκρατίας…

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

1 σχολιο

  • Εφόσον αυτά αληθεύουν και δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι εκπλήσσομαι και λυπάμαι.

    Συνδεσμος σχολιου
    Νίκος Δήμου Νίκος Δήμου Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 14:27

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά